:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 30. 17:14

Folytatódik a Samsung szelíd lejtmenete

Felemás képet mutat a Samsung Electronics negyedéves pénzügyi jelentése. A félvezetők és a komponensek ragyogóan teljesítettek, a tévék, konyhai gépek, és az okostelefonok viszont a vártnál is gyengébben húztak.

Újabb aggasztó negyedévet zárt a Samsung Electronics, a cég tovább zsugorodó bevételekről és visszaeső üzemi eredményről számolt be, de erős költségkontrollal sikerült a profitot nagyjából szinten tartani. A bevétel 7,2 százalékkal, 48,54 billió koreai wonra esett, ez 41,4 milliárd dollárnak felel meg (alább a wonban kifejezett összegeket egységesen mai árfolyamon dollárra váltottuk). A bevétellel párhuzamosan a cég az adminisztrációs, kutatás-fejlesztési és marketing-költségeket is agresszíven visszafogta, így a tavalyi második negyedéves profit csak 8 százalékot esett, 4,9 miliárd dollárra.

Mobilok - nőtt az átlagár, esett a darabszám

A mobilos-PC-s divízió bevétele mintegy 8,3 százalékkal, 21,7 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra esett (ez gyakorlatban a mobilgyártást jelenti, a PC-s bevétel mintegy 477 millió dollárt tett ki mindössze). A Samsung az értékesített telefonok számáról nem nyilatkozik, azt viszont közölte, hogy a belépő szintű telefonok visszaszorulásával és Galaxy S6 begyorsulásával az átlagos eladási ár emelkedett. Ennek ellenére a részleg üzemi eredménye nagyot zuhant, 3,77 milliárd dollárról 2,35 milliárd dollárra zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest.

Az év második felére erősebb okostelefonos keresletet vár a Samsung, amire saját hatáskörben az S6 árcsökkentésével és a Note 5 piacra dobásával fog ráerősíteni a cég. Ahogy a most zárt negyedévben, a következő időszakban is szigorodik a költségkontroll a Samsung ígérete szerint, vagyis kevesebb mozgásteret kap majd a menedzsment az újszerű ötletek kipróbálására.

Komponensek - a titkos fegyver

A komponensgyártás nem csak a Sony-nak, de a Samsungnak is nagyon fontos tevékenysége, a bevétel 36,8 százalékát adó Device Solutions részleg adta az üzemi eredmény 56 százalékát. Ide tartozik egyébként a Samsung félvezető-gyártása (memória és processzorok) mellett a kijelzős tevékenység is. Számokban: a részleg bevétele 10 százalékkal, 15,24 milliárdra nőtt, az üzemi eredmény még látványosabb, 85 százalékos növekedést produkált, 3,3 milliárd dollárra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A memóriagyártó részleget a megugró kereslet hajtotta, a Samsung mind a szerverekbe, mind a mobilokba szánt chipek esetében szokatlanul erős keresletről számolt be. A DRAM-egységben végre felfuthatott a DDR4 és a 20 nanométeres gyártás, ami különösen jövedelmezővé tette a működést. A processzorgyártásnál a 14 nanométeres lapkák (alkalmazásprocesszorok és rádiós modemek) ragyogó fogadtatásra találtak, de a képérzékelők iránt is nagy kereslet mutatkozott. A következő negyedévekben további javulást vár a cég, ahogy a 14 nanométeres gyártás felfut és befutnak az első nagy tételű megrendelések - például a következő iPhone processzora is itt készül majd.

A konzumer elektronikával foglalkozó részleg visszaesett tavalyhoz képest, a bevétel 14 százalékot esett, az üzemi eredmény pedig jelképes 179 millió dollárnak megfelelő wonra zsugorodott. A kiugróan gyenge teljesítményt a cég a visszaeső kereslettel és a kedvezőtlen valutaárfolyam-mozgással indokolja, Észak-Amerikában ugyanakkor kifejezetten jól teljesítettek az új TV-modellek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.