Szerző: Voith Hunor

2015. július 29. 12:00

Megjelent, letölthető a Windows 10

Eljött a nagy nap, manuálisan vagy a Windows Update-en keresztül is telepíthető az új operációs rendszer. Az, aki korábban nem regisztrált a frissítésre vagy erre lehetőséget sem kapott, egy hivatalos alkalmazással ezt megkerülve is elindíthatja a telepítést.

Mindenki számára elérhetővé tette a Microsoft a Windows 10-et, így mától azok is használatba vehetik az új operációs rendszert, akik nem vettek részt az Insider programban. A HWSW részletes, kilenc hónapos folyamatos használaton alapuló tesztjét pénteken fogjuk publikálni, de addig is röviden összeszedtük a legfontosabb információkat a telepítéssel kapcsolatban.

Arról, hogy mely Windowsokról lehet ingyen frissíteni, korábban részletesen például ebben a cikkben írtunk. Fontos: a Microsoft a terjesztést több hullámban kivitelezi, így lehet, hogy az előzetes regisztráció ellenére egyeseknél még nem ugrott fel a telepítés lehetősége - ennek "megkerülésére" alább kitérünk.

Azok, akik az elmúlt hónapokban előjegyezték a Get Windows 10 alkalmazáson keresztül a frissítést, a mai naptól kaphatnak egy értesítést arról, hogy az operációs rendszer telepítője letöltődött a gépre, és elindíthatják a telepítést. Ezt egyébként a Windows Update-ből is el lehet indítani, a Windows 7 vagy 8.1 ott is jelzi, ha minden kész a frissítésre.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egy jól belakott rendszer esetén a legkézenfekvőbb a minden alkalmazást és beállítást megtartó telepítés - ez, ha semmi kompatibilitási probléma nem adódik (az ilyenekre a telepítő egy ellenőrzés után figyelmeztet), egy SSD-vel szerelt gépben tapasztalatunk szerint nagyjából háromnegyed óra alatt egy szintén belakott Windows 10-et eredményez. Természetesen lehetőség van tiszta telepítésre is, illetve van egy köztes opció is, amikor a személyes állományok ugyan megmaradnak, de az alkalmazások és beállítások törlődnek.

Akiknek eddig még nem bukkant fel a kis "modern" Windows ikon a tálca jobb alsó sarkában, ezért nem tudtak regisztrálni a frissítésre, azoknak ezen az oldalon leírtakat érdemes elolvasnia és végrehajtania. Előtte azonban érdemes meggyőződni arról, hogy az operációs rendszerre az összes eddigi frissítés telepítve van (vagy ha manuális frissítés van beállítva, egyet lefuttatni), mert akadnak olyan gépek, melyeken a Microsoft csak ma teszi elérhetővé ezt a regisztrációs alkalmazást.

Az Enterprise és RT kiadások esetében persze nem is érdemes keresni az előjegyzési lehetőséget - előbbit a megszokott módon csak mennyiségi licencszerződés keretében frissíthetik a vállalatok, utóbbi pedig nem kapja meg a Windows 10-et, csak egy kisebb frissítést.

Van másik

A Microsoft elérhetővé tett egy eszközt, amellyel tényleg teljesen tiszta, ISO-ból történő telepítés is elvégezhető, illetve megkerülhető a Get Windows 10 és Windows Update féle "korlátozás" is. Ezt a kis alkalmazást erről a honlapról lehet letölteni, 32 és 64 bites változatban (azaz nem mindegy, hogy a jelenlegi operációs rendszerünkhöz melyiket próbáljuk elindítani).

A szoftverrel tehát egyrészt különböző ISO-kat lehet készíteni (a kívánt nyelvtől a kiadásig minden megadható), majd abból akár tiszta telepítést vlgezni, másrészt a Windows Update-eshez hasonló frissítést is lehet indítani. Itt érdemes figyelni egy dologra: Ha az általunk használt Windows 7 vagy 8.1 ugyan angol nyelvű, de a régiós beállítások között a rendszer helyi nyelve (system local language, nem egyenlő a beviteli nyelvvel!) valamiért magyarra van állítva, a telepítő nem fogja engedélyezni a full extrás frissítést, azaz az alkalmazások és beállítások megtartását, a nyelvi eltérésre hivatkozva.

Az első bejelentkezést követően érdemes odafigyelni az alapban felkínált adatszolgáltatási beállítások áttekintésére, a Microsoft ugyanis alapesetben minden követési és adatküldési opciót bekapcsol - igen, még a technikai előzetesekben sokak által kritizált billentyűfigyelést is.

Alapesetben ezek mind be vannak kapcsolva

Fontos: A teljesen tiszta telepítést egyelőre csak akkor lehet megtenni, ha egyszer egy meglévő Windows 7 vagy 8.1 rendszert frissítettünk Windows 10-re - a legújabb operációs rendszer "termékkulcsát", azaz a géphez kapcsolódó, az első telepítés során generált hardveres azonosítót ugyanis kizárólag így kaphatjuk meg. Ezt követően a tiszta telepítést a régi, hagyományos termékkulcs beírása nélkül lehet megtenni, azt teljesen kiváltja az első telepítéskor generált hardveres azonosító. Persze, dobozos (vagy digitálisan vásárolt) Windows 10-nél ezt nem kell majd végigcsinálni, a legelső telepítés is lehet "tiszta".

Ami a hordozható licenccel rendelkező Windows 7 és 8.1 frissítését illeti: Bár június elején azt az információt kaptuk, hogy ezek Windows 10-re való frissítéskor átörökítik a hordozhatóságot, jelen állás szerint nem tiszta, hogy ez miként történik meg. Kérdéseinkkel megkerestük a Microsoft Magyarországot, az illetékes vezető későbbre ígért tájékoztatást.

Asztaltól asztalig 40 perc alatt

Mi ezt a külön letölthető eszközt egy sokéves, egyáltalán nem kímélt, sokat megélt, számos kisebb-nagyobb alkalmazással megtűzdelt, mindennapi használatban lévő Windows 7 frissítésével próbáltuk ki. Az alatta szolgáló hardver sem a legmodernebb, lévén egy H55 chipsetes alaplapról (ami újan is alig került többe tízezer forintnál) és egy i7-870 processzorról van szó, külön hang- és hálózati kártyák nélkül, de több SSD-vel és HDD-vel megtüzdelve - melyeken természetesen szanaszét szórva vannak a mintegy fél évtized alatt telepített szoftverek tartozékai. A gépben a videokártya mondható a legújabbnak, egy R9 270X-es darab a Sapphire-től.

A Windows 10 telepítése asztaltól asztalig (azaz a telepítő elindításától az első teljes értékű bejelentkezésig) háromnegyed órát vett igénybe. A folyamat egyetlen hiba nélkül lefutott, sem szoftveres, sem hardveres kompatibilitási problémát nem talált a telepítő. A frissítés végén minden ugyanott volt, ahol azt a Windows 7-en hagytuk - minden telepített szoftver működött, a Start menüben megmaradt a leggyakrabban használt programok listája, a beállítások és személyes mappák is sikeresen migráltak az új rendszerbe. A driverekkel sem adódott probléma, a hálózatkezelés, a hang, az ezeréves külső webkamera és a VGA is teszi a dolgát, ahogy eddig. A fájlkezelő (Intéző) talán az egyetlen, ahol nem maradtak meg az előzmények, így például az FTP adatokat újra meg kell adni, de ez legyen a legnagyobb gond.

Belépés után minden ugyanott, ahol Windows 7-en volt

Ahogy fent említettük, ezek csak az elinduláshoz leginkább szükséges információk, némi friss telepítési tapasztalattal kiegészítve, pénteken megjelenő tesztünkben részletesen kitérünk majd minden, említésre méltó újdonságra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.