Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 28. 15:54

Végez az Ouya konzoljával a Razer

Közleményben erősítette meg az Ouya másfél hónapja kiszivárgott felvásárlását a Razer. A vállalat csak a közösségi finanszírozásból indult cég szoftveres fejlesztéseit viszi tovább, a hardver - azaz a konzol és a hozzá tartozó kontroller - sorsára marad.

Hivatalosan is megerősítette az Ouya felvásárlását a Razer. Az akvizícióról már júniusban is hallhattunk, a hír akkor a Mesa Global befektetési bank oldalán szivárgott ki, a cégek részéről azonban a bejelentés egészen idáig váratott magára.

A hivatalos bejelentés igazi meglepetést is tartogatott, a Razer ugyanis nem fogja megtartani az Ouya konzolját, kizárólag a szoftverekért és az online szolgáltatásokért felelős divíziót vásárolja fel a cég, ennnek dolgozói a jövőben a Razer saját Android TV-s fejlesztését erősítik majd. Az Ouya lényegét jelentő konzolra és a hozzá tartozó kontrollerre azonban a cég nem tart igényt, és az Ouya társalapítója és vezérigazgatója, Julie Uhrman sem folytatja pályafutását a Razer színeiben, noha a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, ettől függetlenül támogatja az akvizíciót. Az üzlet június 12-én zárult le, a felek egyelőre nem közölték, hogy a vállalat pontosan mekkora összegért cserélt gazdát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Razer a következő időszakban saját, Cortex névre hallgató, játékosoknak szánt szoftveres platformját egészíti majd ki az Ouyától szerzett hozománnyal. A vállalat számára a megállapodás több új területet is megnyit, az immár sorsára hagyott mikrokonzolhoz ugyanis saját online játékáruház is tartozott, amellyel nem csak saját játékosait, de az Ouya Everywhere programon keresztül több más vállalat termékének felhasználóit is kiszolgálta - tartalmai többek között a Mad Catz hasonló konzolján, sőt a Xiaomi Mi Box és az Alibaba Tmall Box készülékén is elérhetők voltak, ami komoly potenciális vásárlóközönséget jelent, immár a Razer számára.

Bár az akvizícióval az Ouya legtöbb befektetője búcsút intett a cégnek, az Alibaba a Razer zászlaja alatt sem szakítja meg az együttműködést - a vállalat androidos konzolján a jövőben valószínűleg Cortex for Android TV-re cseréli majd webes játékáruházát.

Az Ouya mindig is büszke volt online áruházra, nem egyszer a "legnagyobb Android TV konzolos kiadónak" titulálva magát, az ezernél valamivel több elérhető cím azonban nem volt elég, hogy a céget a víz fölött tartsa. Az Ouya márkanév mindenesetre kiadóként a jövőben is megmarad, továbbá a játékfejlesztőkkel ápolt is közeli kapcsolatot sem változik, miután a kapcsolattartásért felelős divízió is a Razerhez vándorol. A cég az Ouya áruházát várhatóan Cortex for Android TV néven indítja majd újra, ahova migrálja majd a bekebelezett platform mintegy 200 ezer felhasználóját. A magára hagyott konzol felhasználóinak a Razer még egy év támogatást biztosít, a migrációt pedig különböző akciókkal és ajándékokkal teszi majd tűrhetőbbé az ügyfeleknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról