:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 28. 13:46

Cisco: nem tudtuk megjavítani az Invicta tárolókat

Ritkán látható látványos pofonba szaladt bele a Cisco: a felvásárlással szerzett tárolós termékcsalád, az Invicta olyan műszaki problémákkal küzd, amit a cég képtelen volt helyrepofozni. Egyszerűbb megoldáshoz nyúlt a cég, végleg kivonta forgalomból az all-flash tárolókat, helyüket pedig sóval hintette be.

Hosszú vergődés után végleg kivezeti a piacról a Cisco a teljes Invicta termékcsaládot, jelentette be hivatalosan is a vállalat, miután az erről szóló pletykák múlt héten már szárnyra kaptak. A flash-alapú tárolók értékesítését a cég tavaly szeptemberben a vásárlók által tapasztalt műszaki gondok miatt egyszer már felfüggesztette, a mostani lépés pedig lényegében elkerülhetetlen következménye annak a nagyfokú bizalomvesztésnek, amit a márka az elmúlt háromnegyed év alatt elszenvedett.

A Cisco 2013 szeptemberében vásárolta fel 415 millió dollárért a kizárólag flash-alapú tárolókat fejlesztő és gyártó Whiptailt. A 2008-as alapítású cég termékeit az alapoktól a flash technológia köré tervezte, így azok nélkülözték a hagyományos lemezes tárolók buszos-kontrolleres felépítését, amely limitálhatta volna a teljesítményt. A felvásárlás révén a Cisco beemelhette a kínálatába a tisztán flash-alapú tárolókat, és egy konvergens infrastruktúra egy újabb elemét tudta kínálni az adatközpontok számára a hálózati eszközök és szerverek mellett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat kiterjedt értékesítési csatornájában rejlő lehetőségek azonban az Invicta modellekben rejlő műszaki gyengeségeket is felszínre hozták. A nagyobb ügyfelek ugyanis nem csak egy-egy darabokat akartak hüzembe helyezni, hanem skálázni szerették volna a tárolókat a nagyobb kapacitás és I/O teljesítmény érdekében - ami egyébként az Invicta család kimondott, megcélzott felhasználási területe. Az üzemeltetés során azonban gondok léptek fel, a Cisco hivatalos állásfoglalása a vevők minőségi panaszokkal éltek, mert a skálázódás hatékonysága elmaradt a várttól – a nem hivatalos, ügyfelektől kiszivárgott információk szerint a teljesítménygondok mellett sokkal komolyabb probléma, adatvesztés is fellépett.

A Cisco ezért az akvizíció után egy évvel ideiglenesen leállította az Invicta tárolók forgalmazását. Az értékesítés elvileg idén tavasszal újraindult volna – ezt a CRN-nek a vállalat egyik szóvivője akkor meg is erősítette – de a Cisco-ügyfelek később egyöntetűen állították, ez végül nem valósult meg. Érdekesség, hogy a cég az eltelt mintegy háromnegyed év alatt nem adott részletes magyarázatot a tárolóknál tapasztalt hibákra, ez, valamint a forgalmazás újraindításának folyamatos halasztása pedig nagyon rossz üzenet volt a lehetséges vevők felé.

Az érintett termékek honlapja szerint a forgalmazás hivatalosan július 24-én végleges leállt, a modelleket a Cisco end-of-sales státuszba helyezte, ezekre többé megrendelést már nem vesz fel. A terméktámogatás viszont – az ilyen kategóriájú eszközökhöz illően – még sokáig aktív marad, egészen pontosan 2020 július 31-ig lehet a Ciscóhoz fordulni az Invicta tárolók problémáival, és természetesen a cserealkatrészek ellátása is folyamatos marad.

Arról, hogy mi fogja betölteni a termékcsalád kiesésével keletkező űrt a vállalat portfóliójában, egyelőre csak találgatások vannak. Amióta a Cisco és az EMC összerúgta a port, a Ciscónak immár sürgetővé vált a tárolós űr betömése a termékportfólióban - az UCS szerverek és a hálózat mellett ez a harmadik elem hiányzik a hardveres kínálatból. Az Invicta kivezetésével viszont a Ciscónak csak külsős alternatívák maradnak konvergens rendszerei mellé. A set-top boxos és kábelmodemes üzletág értékesítése nyomán befolyó 600 millió dollár akár egy újabb felvásárlás fedezetéül is szolgálhat. Egy újabb akvizíció lebonyolítása azonban sokáig tarthat, így az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy a Cisco – az eddigi üzletpolitikájához hasonlóan – a lehető legtöbb tárológyártóval igyekszik együttműködni, így egyúttal a vállalatot gyakran érő vendor lock-in vádja is kevebb hangsúlyt kapna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.