Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 28. 12:17

OnePlus 2: olcsó csúcsvas, kérdőjelekkel

Hivatalosan is megérkezett a OnePlus 2, a várva várt olcsó csúcstelefon. A készülék specifikációit tekintve gond nélkül megállja a helyét a felső kategóriában - a gyártó egy-két nehezen értelmezhető döntése azonban árnyékot vethet az eszközre, ilyen az NFC hiánya, illetve a cég az operációs rendszerrel kapcsolatos, aggasztó víziója.

A több lépcsőben szivárogtatott specifikációk és képek után a OnePlus végre hivatalosan is bejelentette idei csúcstelefonját, a OnePlus 2-t. A felső kategóriás hardverre ragasztott vonzó árcéduláiról ismert cég az eddig megismert adatokhoz képest nem mondott túl sok újdonságot, ugyanakkor a telefon kapcsán azért felbukkant egy-két meglepő, magyarázatra szoruló részlet.

Formára rendben van

A készülék ipari formatervezését tekintve hasonlít elődjére, (amelyet mi is kipróbáltunk) fontos különbség azonban, hogy az előlapon a kapacitív gombsor középső, Home gombját már egy fizikai billentyű váltja fel - ebben kapott helyet a már jó ideje pletykált ujjlenyomat-olvasó. A vállalat szerint nem a tavalyi androidos felhozatalból ismerős, gyakran kényelmetlen, "simogatós" szenzorról van szó, az érzékelőre elég ráhelyezni a regisztrált öt ujj valamelyikét, a készülék máris a kezdőképernyőre dob. Ahogy a cég kapcsolódó fórumán fogalmaz, a szenzor "gyorsabb mint a TouchID".

A OnePlus 2 IPS kijelzője maradt 5,5 hüvelyk, a találgatásokkal ellentétben nem quadHD, hanem a korábbi generációból ismert 1920x1080 pixeles felbontással, 401 PPI-s pixelsűrűséggel. A képminőséggel tehát valószínűleg így sem lesz probléma, ugyanakkor miután a vállalat az eszköz promóciója során komoly hangsúlyt fektetett a virtuális valóság témakörére, (még saját Google Cardboard VR-szemüveg klónját is kiadta) valamelyest mégis furcsa a FullHD felbontás, egy hasonló szemüveg lencséi mögé helyezve ugyanis a panel pixelei már jól láthatók. A döntésnél jó eséllyel az ár alacsonyan tartása volt a fő szempont - ezt a felhasználók többsége valószínűleg jobban értékeli majd, mint az extra felbontást.

A panel mögött a renitens Qualcomm Snapdragon 810 processzor dolgozik. Az OnePlus állítása szerint a processzor már egy "frissebb", v2.1-es verzió, ami már nem rendelkezik a hírhedté vált chip negatív tulajdonságaival (melegedés, kis akkus üzemidő, hőszabályozás miatt alacsony teljesítmény). A cég érthető módón igyekezett eltávolodni a 810-es lapka negatív megítélésétől, ennek érdekében tálalta a saját processzorát felsőbbrendűnek ahhoz képest, amit a konkurencia használ. Ezt az állítást időközben gyorsan cáfolta például a HTC, amely csúcsmodelljében, az M9-ben szintén ezt a "v2.1" lapját használja, az OnePlus azonban valamivel magasabb órajelekre fizetett be. A OnePlus 2 tehát várhatóan pontosan ugyanúgy melegszik majd, mint az összes, Snapdragont használó idei csúcsmodell - ami már önmagában megkérdőjelezi, hogy érdemes-e az előző, OnePlus One helyett ezt az új kiadást vásárolni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A lapkához 4 vagy 3 gigabájt LPDDR4 RAM párosul, attól függően, hogy az eszköz 64 vagy 16 gigabájtos verzióját választjuk. A hátoldalon egy 13 megapixeles kamerát találunk, optikai képstabilizációval, az LG csúcsmodelljeiből ismerős lézeres autofókusszal és dual-LED vakuval. A szenzor 4K videót rögzít, 720p felbontáson pedig akár 120 FPS sebességű mozgóképet is felvehetünk vele. Az előlapi szenzor 5 megapixeles. Az okostelefont egy tekintélyes, 3300 mAh kapacitású akkumulátor hajtja, amelyet USB-C porton tölthetünk. Az új generációs, C-típusú USB (amely az új MacBookban, illetve a Chromebook Pixelben is feltűnt) komoly előrelépés az eddig használt csatlakozókhoz képest, miután megfordítható, sőt segítségével az okostelefonok a hamarosan akár egymásról is tölthetők lesznek.

A OnePlus 2 mindkét verziója két SIM-et tud befogadni, továbbá természetesen LTE-képes, illetve a 802.11ac szabványú Wi-Fit és a Bluetooth 4.1-et is támogatja - meglepő módon az NFC-t viszont nem. A cég szerint egyszerűen azért hagyták ki a funkciót a telefonból, mert felhasználóik a OnePlus One-on sem használták azt. Az egyelőre nem világos, hogy a vállalat hány ügyfele szokásaira alapozta a lépést, az előzetes visszhangok mindenesetre érthető módon határozottan negatívak az NFC hiánya kapcsán: a mára nemcsak a csúcseszközökben, de számos belépő- vagy középszintű készülékben is alapvetőnek számító funkció a különböző NFC-matricás megoldások mellett számos mobilfizetési szolgáltatáshoz is elengedhetetlen. Utóbbiakból a OnePlus saját hatáskörben kizárta felhasználóit.

Az okostelefonon a vállalat áprilisban bejelentett, saját OxygenOS rendszere fut majd, immár Android 5.1-es alapokkal, miután a a gyártó korábban nézeteltérésbe keveredett a OnePlus One szoftverét eredetileg adó Cyanogennel. Az OxygenOS ad néhány extra testreszabási lehetőséget, illetve plusz funkciót, mint például a gesztusvezérlés, lényegében azonban nem sokban különbözik a Google-féle hivatalos Android rendszertől. Carl Pei, a cég társalapítójának víziói azonban határozottan ijesztők a szoftver kapcsán.

Pei a Wirednek adott interjújában ugyanis az alkalmazáson belüli vásárlások mintájára operációs rendszeren belül vásárlásokat vázol fel, (in-OS payment) ilyen lehet például, ha a Dolby hangbeállításokat az ügyfelek külön vehetik meg - de a rendszer akár különböző jutalmakat is oszthat, ha a felhasználó adott szolgáltatásokat vesz igénybe. Hasonló megoldásokra szerencsére nem érdemes számítani a OnePlus 2 megjelenésekor, a cég azonban nem győzte hangsúlyozni, hogy hosszú távon tervez az OxygenOS-szel - a rendszer jövője némi aggodalomra adhat okot.

A 9,85 milliméter vékony készülékhez ötféle, cserélhető hátlap is vásárolható lesz, háromféle fa, kevlár, illetve megmaradt kedvencünk, az előző generációból ismerős, érdes tapintású "fekete homokkő" borítással. Az okostelefon 64 gigabájtos verziója 389, a kisebb, 16 gigabájtos változat pedig 329 dollárért lesz kapható, augusztus 11-től. Ezzel a gyártó ismét jó ár-érték arányt kínál - legalábbis ha a felhasználóknak nincs szükségük NFC-re. A vásárlásra, akárcsak az előző modellnél, meghívásos rendszeren keresztül lesz lehetőség, a meghívóigényléssel kapcsolatban érdemes szemmel tartani a vállalat weboldalát, a OnePlus One döcögős vásárlási procedúrájánál ugyanakkor idén valószínűleg gördülékenyebb folyamatra számíthatunk, a cég ugyanis "30-szor, vagy akár 50-szer" nagyobb raktárkészlettel indít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról