Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 24. 19:07

Értékesíti modemes divízióját a Cisco

A Cisco nagy bevásárlási lázában vásárolta fel 2005-ben a Scientific-Atlantát, most jött el az ideje a kirándulás lezárásának. A vevő a francia Technicolor, az ár az eredeti összeg tizede.

Mintegy 600 millió dollárért értékesíti set-top boxokat és kábelmodemeket gyártó üzletágát a Cisco - jelentette be a vállalat a héten. A közlemény értemében a vásárló a francia Technicolor, amely saját hasonló üzletágát fogja a felvásárlássa erősíteni. Az értékesítés önmagában kevéssé lenne érdekes, abból azonban fontos stratégiaváltás olvasható ki a Cisco háza táján, amely történetesen egybeesik a veterán elnök-vezérigazgató John Chambers helyére beülő Chuck Robbins uralkodásának kezdetével.

10 éves kirándulás

A CIsco még 2005-ben vásárolta fel a Scientific-Atlantát mintegy 6,9 milliárd dollárért (a készpénzállományt leszámítva 5,1 milliárdért). Ez még abban a korban történt, amikor a Cisco szent meggyőződése volt, hogy közelebb kell kerülnie a felhasználókhoz és ki kell törnie a nagyvállalati beszállító szerepéből. A vállalat a felvásárlásokkal olyan piacokra tört be mint az otthoni hálózati eszközök (Linksys), a kábeltévés set-top boxok (Scientific-Atlanta), a hálózati médialejátszók (KiSS), a hordozható videokamerák (Pure Digital), az épületfelügyelet (Richards-Zeta) vagy a digitális hirdetőtáblák (Tivella).

A cég akkor azt remélte, hogy gerinchálózati technológiáit ötvözni tudja majd a végponti berendezésekkel és olyan egyedi fejlesztéseket-megoldásokat tud eladni majd a távközlési szolgáltatóknak, amivel a versenytársak nem rendelkeznek. Ez a stratégia jobbára zsákutcának bizonyult, a kábeltévés piacon továbbra is a nyílt szabványok uralkodnak, az ágazat értékesítésével így lezárul a Cisco 10 éves kirándulása ezen a piacon. A Cisco bejelentése szerint ugyanakkor a kábelszolgáltatók felé természetesen a jövőben is értékesít majd megoldásokat, a Technicolorral pedig együttműködési megállapodást kötött a videós és szélessávú technológiák közös fejlesztésére.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Technicolor nem ismeretlen cég, korábban Thomson illetve Thomson Multimedia néven ismerhetjük a francia vállalatot, ezt a nevet pedig 2010-ben vette fel. A vállalat jelenleg set-top boxok és kábelmodemek piacára fókuszál, a cég termékeit Magyarországon is használják szolgáltatók. A most megvásárolt üzletág éves forgalma mintegy 1,8 milliárd dollár, üzemi eredményt azonban nem termel - igaz, veszteséget sem. A Technicolor várhatóan jelentős leépítésekkel kezdi majd a részleg átvételét, ahogy a párhuzamos kapacitásokat és fejlesztéseket leállítja, a működést pedig racionalizálja, így a jelenleg nullszaldós tevékenység gyorsan profitábilis lehet.

Átszervezés jön

Robbins, a Cisco kormánykerekét hétfőn átvevő új elnök-vezérigazgató emellett azt is bejelentette, hogy jelentős átszervezésbe kezd a cégen belül. A Cisco eddig külön üzletágként szervezte az IoT és felhős technológiákkal foglalkozó részlegeket, dedikált kutatás-fejlesztési, szolgáltatási és értékesítési csapattal. Robbins vezetése alatt ez a két üzletág egészen beolvad a fennálló szervezeti struktúrába, a dedikált csapatok pedig egyesülnek a már létező ciscós hiearchiával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról