Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 23. 11:00

Zuhanó profit és elbocsátások a Qualcommnál

Jelentős leépítésekkel kompenzálja gyenge pénzügyi eredményeit a Qualcomm. A vállalat idei harmadik negyedéves jelentésében az egy évvel ezelőttihez képest 47 százalékkal kisebb profitról számolt be, reakcióként a vállalat drámai költségcsökkentési programot jelentett be.

Tempósan csökkenő bevételről és elbocsátásokról beszél a Qualcomm idei harmadik negyedéves jelentésében. A lapkagyártó forgalma a tavalyi év hasonló időszakához képest 14 százalékot esett vissza, 6,8 milliárd dollárról 5,8-ra. A profit 47 százalékos mélyrepüléssel 2,2 milliárdról ugyanezen időszak alatt szintén 1,2 milliárdnál kötött ki.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a vállalat a költségcsökkentés végett jelentős átszervezésekbe fog, és dolgozóinak mintegy 15 százalékától elbúcsúzik, köztük mérnököktől, illetve ideiglenes alkalmazottaktól, az intézkedés továbbá vélhetően több iroda bezárásával is jár majd. A lépéssel a Qualcomm számításai szerint a későbbiekben éves szinten 1,1 milliárd dollárt spórol meg. A vállalat a további takarékosság céljából emellett 300 millió dollárral csökkenti a részvényalapú kompenzációs költségeit is, a megtakarításokat így 1,4 milliárdra hizlalva. A cég fentiek megvalósítását 2016 végéig bezárólag, több lépcsőben tervezi.

A gyártó saját eladásai az idei első negyedévben egyébként határozottan erősek voltak, 233 millió értékesített lapkával, a második negyedévben azonban már csak a tavalyi számokat sikerült újra produkálni, 225 milliós darabszámmal. A lefelé mutató trend a cég várakozásai szerint a következő negyedévben erősödni fog, a 170-190 millió chip komoly visszaesést a tavalyi 236-hoz képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A meredeken csökkenő eredmények fényében nem csoda, ha egyre valószínűbbnek látszanak a vállalat kettéosztásáról szóló pletykák. Az elképzelés szerint a Qualcomm jól teljesítő, szabadalmi licenceléssel foglalkozó üzletága leválna az aggasztóan teljesítő chipgyártásról. Utóbbira az elmúlt időszakban komolyan rájárt a rúd, amely elsősorban a 64 bites átállás feszített tempójának köszönhető. Miután az Apple előállt első 64 bites chipjével, androidos fronton is komoly nyomás alakult ki, a felhasználók elvárták a 64 bites processzorokat (függetlenül attól, hogy ezek érdemben semmit nem adnak hozzá a telefonok működéséhez egyelőre).

A cég így reakcióként kidobta saját terméktervét, amely csak néhány év múlva számolt a 64 bitre váltással, és gyors ütemben keresett olyan processzormagokat, amelyekkel ezt a váltást végrehajthatja. Így kerültek az ARM Holdingstól licencelt Cortex-A57-es és -A53-as magok a Snapdragonokba - katasztrofális eredményekkel, a chip több telefonban is melegedési, illetve throttling problémákkal küzdött, azaz a további forrósodás elkerülése végett érezhetően visszavette a teljesítményt - ahogy arról mi is meggyőződtünk. A 64 bites Snapdragon 810-es lapka így  érdemben nem gyorsabb a tavalyi 801/805-ös modellnél, cserébe erősen melegedik. Az új helyzetre reagálva a Samsung már bátran váltott saját Exynos chipeire a Galaxy S6-ban, az eltérő gyártástechnológiával, de azonos magokkal felszerelt lapkák objektíven jobban sikerültek, mint a legjobb Snapdragonok.

Ez már komoly érvágást jelentett a Qualcommnak, a Samsung Galaxy Sx szériája ugyanis a csúcs-Snapdragonok messze legfontosabb felvevő piacának számított, márpedig a bevételből és profitból ezek a méregdrága processzorok aránytalanul nagy részt tettek ki. Mindenesetre nincs minden remény veszve ami a Qualcomm chipgyártását illeti, a vállalat lassan elkészül saját fejlesztésű, Kryo névre hallgató 64 bites processzormagjaival, amelyek véget vethetnek a cég 64 bites bukdácsolásának. A terméket a vállalat valószínűleg még idén bejelenti, 2016 első felében pedig megjelenhetnek az első Kyro magokkal szerelt telefonok.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.