Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 21. 16:52

Elkészült a Visual Studio 2015

Itt a Microsoft új, minden korábbinál nyitottabb, minden korábbinál több platformot és nyelvet támogató, moduláris, kiterjeszthető fejlesztői rendszere, a Visual Studio 2015. Az újdonságokból szemezgettünk.

Tegnap délutántól hivatalosan elérhető a Visual Studio 2015 végleges kiadása - jelentette be a Microsoft. A fejlesztői keretrendszer idei verziója hosszú ideje készül, az első bétát (Microsoft-zsargonban "preview") még tavaly júniusban tette kipróbálhatóvá a Microsoft, azóta pedig rengeteg előzetes készült az IDE-ből, tegnap pedig, néhány nappal a Windows 10 előtt, kitette a cég az elkészült táblát is.

Az elmúlt évek során a Visual Studióból igazi sokplatformos, sok nyelvet támogató fejlesztői környezetet gyúrt a Microsoft. A VS2015 támogatja a C#, C++, Visual Basic, Java, F#, Pthon, JavaScript, PowerShell és TypeScript nyelveket is. A megcélozható platformok listája ugyanilyen hosszú, a nyilvánvaló Windows és Azure mellett Androidra, a Xamarin könyvtárakkal pedig iPhone-ra, iPadre és Apple Watch-ra (!) is lehet szoftvert írni. Ezek persze nincsenek benne mind az alap telepítésben, a legtöbb kiterjesztés formájában, külön letöltésként érhető el, az Android esetén például a telepítő még a hivatalos Google-féle Android SDK-t is bekészíti igény esetén.

Az új Diagnostic Tools ablak.

Érdekes módon egy platformra még nem írhatunk szoftvert, ez pedig a Windows 10. A végleges SDK-t ugyanis csak július 29-én publikálja a Microsoft, addig az előzetes SDK használható a Visual Studio 2015 Release Candidate-tel. Szerencsére jövő héten véget ér ez a furcsa állapot, a végleges Windows 10-re a végleges Visual Studióból lehet majd fejleszteni.

Az egyik legfontosabb újdonság a motorház alatt található, a C# és Visual Basic fejlesztés már az új fordító-alrendszert, a Roslynt használja. Ez egy alapoktól újraírt és átdolgozott fordító architektúra, amelyet nemrég nyílt forráskódúvá is tett a Microsoft. A Roslyn (hivatalos nevén .NET Compiler Platform) önmagában is megér egy misét (itt és itt már írtunk róla röviden), a lényege, hogy az IDE alatt található fordító réteg API-kon keresztül hívható, így tetszőleges kiterjesztések kérhetnek le adatokat, információkat, például a felhasznált osztályokról, meghívott metódusokról, de a fejlesztőcégek saját refaktorálást is készíthetnek az API-t felhasználva. Egy fejlett funkció, hogy a szerkesztőfelület folyamatosan kapcsolatot tarthat a fordítóval, így a potenciális hibákat nem csak fordításkor, hanem még a kód írásakor ki tudja jelezni az IDE (nem statikusan, hanem dinamikusan).

Nemcsak a támogatott nyelvek, hanem a támogatott nyelv verziók is bővültek. A C#-ból a 6-is verzió, az F#-ból a 4-es került be. Kicsit érdekesebb a C++ követése (pontosabban nem követése), a Microsoft ugyanis a Visual C++-hoz nem implementálta egészében a C++ 11, C++ 14 és C++ 17-es szabványok egyikét sem, viszont mindegyikből válogatott be a támogatott képességek körébe, így vannak újdonságok bőséggel (például a polimorf lambda függvények). A C++-fejlesztőknek a Visual Studio egyéb ínyencségeket is tartogat, készült egy új adatvizualizációs eszköz, amellyel a komplexebb osztályok tekinthetőek át, valamint egy új memóriahasználat-elemző és egy GPU teljesítménykövető is készült.

CoreCLR - tényleg fenn a kódja.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Visual C++ mellett a Microsoft két házi fejlesztése, a .NET és a TypeScript is új verziót kapott. A .NET 4.6 újdonságainak felsorolása meghaladja e cikk kereteit, a kiemelkedő részletek a teljesen megújult, nyílt forráskódú CoreCLR futtatómotor, az ASP.NET 5, a HTTP 2 és a JSON fejlett támogatása, a sor pedig hosszan nyújtható. A TypeScript 1.5 rengeteg ES6 funkciót épít be, támogatja például az ES6-os modulszintaxist. A TypeScript 1.5 valószínűleg nagyon fontos mérföldkő lesz a nyelv életében, ebben készül például az Angular következő, 2-es kiadása is.

Az iOS és Android fejlesztőknek is megfontolandó ajánlat a Visual Studio. Az IDE teljes körűen integrálódik az Android SDK-val és C++ illetve Java nyelven való fejlesztést is támogatja. A hab a tortán a Microsoft saját fejlesztésű Android emulátora, amely a VS 2015 része, és a tapasztalatok szerint minden tekintetben gyorsabb, mint a Google-féle emulátor - jó eséllyel a Hyper-V alapoknak betudhatóan. A Visual Studio természetesen a Xamarinnal is tökéletesen együttműködik, a Microsoft-szövetséges frameworkben mind androidos, mind iOS-es alkalmazások készíthetőek, újdonság, hogy ez immár Apple Watch-támogatással is kiegészült. Sajnos az Apple licencfeltételeinek megfelelően az alkalmazások befejezéséhet továbbra is szükség van egy Mac-re, amin OS X fut, de a fejlesztés minden egyéb fázisa végezhető Visual Studión belül.

A Visual Studio 2015 mellett szintén tegnap jelent meg a VS 2013 Update 5, az újdonságok listája ott valamivel rövidebb, az Azure terheléstesztje mellett néhány apróbb fejlesztés került be, inkább hibajavításokra koncentrált most a Microsoft. Várhatóan egyébként a friss VS is folyamatosan fog majd frissítéseket kapni.

A Visual Studio 2015 ingyenes verziója itt tölthető le, a megújult licencekről itt írtunk részletesebben. Az IDE-t kiegészítő Team Foundation Server 2015-re még egy keveset várni kell, hamarosan várhatóan az is érkezik majd.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.