Szerző: Voith Hunor

2015. július 16. 09:30

Nadella: a mobil nem csak a telefonról szól

A telefon csak egy kis része a teljes mobilos "nagytotálnak", amibe a Microsoft vezérigazgatója szerint lényegében minden (így a szoftver is) beletartozik, ami a felhasználóknak "Microsoft-élményeket" nyújthat. A ZDNet interjújából szemléztük a vállalat első emberének érdekesebb gondolatait.

Hosszú interjút közölt a ZDNet Satya Nadellával, melyben a redmondi cég tevékenységét évtizedek óta követő szakújságíró, Mary Jo Foley beszélgetett a vállalat első emberével. Nadella több kérdést is tisztázott vagy új megvilágításba helyezett, mi az általunk legfontosabbnak ítélteket szemléztük, de angolul tudóknak javasoljuk, hogy szánják rá az időt a teljes, eredeti cikk elolvasására.

A mobil nem csak a telefon

A Nokia leírása és a közel nyolcezer fős elbocsátás – ahogy a bejelentés kapcsán mi is kihangsúlyoztuk – egyáltalán nem jelenti a windowsos telefonok vagy konkrétan a Lumia termékcsalád végét. A Microsoft mobilos stratégiája ezzel részben megváltozik, erről múlt héten a Nokia leírásának bejelentésekor maga a vezérigazgató írt levelében: a cél nem egy önálló telefonos üzletág, hanem egy egészséges Windows ökoszisztéma kialakítása lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az interjúban a cég vezérigazgatója erről kicsit részletesebben is beszélt. Kihangsúlyozta, hogy számára (és így természetesen az egész Microsoft számára) a mobil nem csak a telefont jelenti, hanem úgynevezett "mobil végpontokat", amelybe beletartoznak a telefonok, tabletetek, viselhető eszközök (akár a Microsoft Band vagy a csak később piacra kerülő HoloLens), kettő az egyben gépek, a Microsoft által gyártottaktól az OEM partnerek kínálatáig. Továbbá akad itt még egy érdekes gondolat: Nadella a mobilos ökoszisztémába sorolja a fenti eszközökön használt Microsoft-szoftvereket is, definíciója alapján pedig "Microsoft élményeket" szeretne látni a lehető legtöbb eszközön – azok közé pedig a szoftver is szervesen beletartozik.

Ez összességében a Nadella által korábban többször is hangoztatott "mobility of experiences", azaz az élmények mobilitására való fókuszálást ülteti át stratégiai szintre. Összecseng a már ismert "Egy Windows" koncepcióval is. "A befektetőknek és alkalmazottainknak is próbálom jelezni, hogy [a nagyobb képet] ne akarják mindenáron atomjaira szedni. Mindennek megvan és meglesz a mostani és jövőbeli helye, de tovább kell lépnünk."

Három százalék? Az nem fontos...

A windowsos telefonok jövőjéről azonban meglehetősen kevés konkrétumot lehet kihámozni az erre vonatkozó bekezdésekből, az azonban a sorok között olvasva kiviláglik, hogy mára a cégen belül lényegében egy kötelezően (akár veszteséggel is) életben tartandó mintaplatformmá vált. Nadella elismerte, hogy három százaléknyi globális mobilpiaci részesedéssel nem nagyon lehet ugrálni, és burkoltan arra (a nyilvánvaló tényre) is utalt, az OEM partnerek nem igazán sorakoznak a Microsoft ajtaja előtt, hogy windowsos okostelefonokat gyártsanak. Ugyanakkor a vállalat továbbra is fektetni fog a Lumiák fejlesztésébe, és a gyártás partnerekkel vagy azok nélkül is meg fogja oldani.

Bár a Microsoft vezetőjének néhol egészen kacifántos válaszaiban ez nem hangzott el, összességében újfent csak azt tudjuk leszűrni, amit korábban a kategóriájukban vezető mobilappok felvásárlása valamint a mobilos Office kapcsán már többször is leírtunk. A vállalat a telefonos részt "hátha egyszer bejön" alapon tovább pátyolgatja (áttörésre leghamarabb a vállalati szektorban lehet esély), de a teljes mobilos stratégiában marginális szerepet szán neki – most már szinte minden a felhős szolgáltatás(csomag)okról szól, ahol az operációs rendszer csak egy hordozó, a platform pedig maga a felhős szolgáltatás. "A tanulság számomra az volt, hogy ne azonosítsak egy bizonyos technológiát egy bizonyos céllal" - mondta. Nadella a Windows mellett ehhez illően úgy beszélt az Azure-ről és az Office-ról is, ahogy néhány évvel korábban valószínűleg csak operációs rendszerről tette volna (partnerek számára nyílt, általuk is bővíthető, és az ilyen együttműködések által válhat igazán teljessé.)

...vagy mégis?

Miután a telefonos és mobil ökoszisztémás témát Nadella látszólag letisztázta, húzott egy váratlant: azt mondta, hogy a Windows 10 sokak számára ingyenessé tételéről azért döntött úgy, hogy "telefonos pozíciónkat javítsa." Ez nagyon meredek kijelentés – egyenesen olyan, amit nehezen tudunk valós üzleti indokként elhinni. A Microsoft vezére szerint erre a fejlesztők megnyerése miatt volt szükség, ami elfogadható érv lenne, hiszen az egységesítés (One Windows) egyik fő célja éppen ez.

A mondat értelmet nyer azonban, ha visszaemlékezünk, hogy a Windows 10-zel kiteljesedik az évekkel ezelőtt bevezetett új alkalmazásplatform, legújabb nevén az UWA (Universal Windows Apps) platformnak gyakorlatilag minden Microsoft-féle rendszer része, az Xboxtól a telefonig és PC-ig. "Ez egy gráf, nem az egyes csomópontokra érdemes figyelni." Az új platfrormot már egy ideje kimondottan a klasszikus Win32 utódjaként definiálja a Microsoft, az elmúlt egy-két évben pedig elképesztően sokat fejlődőtt. Az UWA hozadéka: minden alkalmazás, ami elkészül PC-re, egyúttal elkészül mobilra és tabletre is – végre erős szinergia bontakozik ki a platformok között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról