Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 13. 12:42

Gyorsabb és barátságosabb az új Linux Mint

Letölthető a Linux Mint 17.2-es verziója. A továbbra is Ubuntu 14.04-re építő disztribúció felhasználóbarátabb lett és a teljesítmény terén is hoz előrelépéseket. A rendszer, ahogy eddig, alapértelmezetten a legújabb Cinnamon vagy MATE grafikus környezettel tölthető le.

Az operációs rendszerek felhasználói felületein az utóbbi években kiütköző újítási kényszer, bár Windowson a leglátványosabb, egyes Linux-disztribúciókon is jól látható, mint például a népszerű Ubuntuból ismert, a helyi és online keresést fókuszba helyező Unity esetében. A kedvelt disztrók zöme ugyanakkor még mindig a jól bevált, tradicionális utat járja, olyan, lényegi funkcióiban hosszú évek óta változatlan grafikus környezeteket alkalmazva, mint a pehelysúlyú Xfce vagy épp a vaskosabb KDE.

Az Ubuntura építő, ugyancsak széles körben kedvelt Linux Mint is ezen változatok közé tartozik, a rendszer nemrég megjelent, legfrissebb, 17.2-es kiadását az Ars Technica vette alaposabban górcső alá. A disztribúció továbbra is kétféle felülettel, MATE-tel vagy Cinnamonnal a fedélzetén érhető el, a motorháztető alatt ugyanakkor UI-tól függetlenül ugyanazokat az újításokat találjuk meg.

Linux Mint Cinnamon felülettel (kép: Ars Technica)

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Fontos változtatás, hogy áttekinthetőbbé válik a rendszerhez tartozó frissítéskezelő. A Linux Mint Update Managere a disztribúció legnagyobb erőssége az alapjául szolgáló Ubuntuhoz képest, miután jóval áttekinthetőbb képet ad a letöltésre váró csomagok egymáshoz való viszonyáról, ráadásul mindezt felhasználóbarát felületen teszi. Ez a 17.2-vel tovább fejlődik, az egyes csomagok neve mellett ugyanis már az is feltűnik, hogy azok a rendszer pontosan melyik részéhez tartoznak. Az Ars Technica példájával élve, egy cjs nevű csomag például már cinnamon-cjs-ként jelenik meg.

A frissítés Software Sources konfigurációs eszközt is érinti, egyrészt egyszerűbbé téve a .deb fájlok tartalmának átvizsgálását telepítés előtt, másrészt pedig segítségével a már telepített .deb csomagokat manuálisan is különösebb nehézség nélkül eltávolíthatjuk - ez főként a parancssortól idegenkedő felhasználóknak lehet előnyös. A fentieken túl a Software Souces-szal már a PPA archívumokat böngészve, külön eszköz nélkül is telepíthetjük a kiválasztott csomagokat.

A Linux Mint 17.2 továbbra is az Ubuntu 14.04-re fekteti alapjait, ami az újabb hardverrel dolgozóknak lehet rossz hír, hiszen azt is jelenti, hogy a kernel is maradt a 3.16-os verziónál - cserébe egyelőre nem kell átváltaniuk az újabb Ubuntuval érkező új, központi rendszerkezelő és -konfigurációs platformra, a systemd-re.

Cinnamon és Mate: gördülékenyebb működés, kisebb újítások

Ami a külcsínt illeti, a Cinnamon kedvelői a legfrissebb Minttel a felület legújabb, 2.6-os változatát kapják meg. A grafikus környezet az előző verzió óta gyorsabb lett, külsőre azonban keveset változott, megtartotta a jól ismert "start menüs", tálcás, ikonos konstrukciót. A teljesítménybeli javulás elsősorban a korosodó PC-ken lesz tetten érhető, csökkent például az ablakkezelő tétlen CPU használata.

A fejlesztők a rendszer egyik régi rákfenéjét, a második monitor foghíjas támogatását is orvosolták, a Cinnamonnal a kijelzők immár egymástól függetlenül is kezelhetők, sőt akár egy monitor is felosztható két részre, mint ha önálló panelekről lenne szó. A felülethez továbbá egy PulseAudio támogatással szerelt, fejlettebb hangapplet is párosul, illetve külön vezérelhető az egyes futó alkalmazások hangereje is.A frissített környezet már a vészhelyzeteket is felkészültebben várja, egy esetleges fagyás során a Cinnamon, illetve a hozzá tartozó Nemo fájlkezelő Ctrl+Alt+Escape billentyűkombinációval indítható újra - anélkül, hogy az aktuális munkamenetben kárt tenne. A szoftver a fentieken túl számos apróbb, a felhasználók által bejelentett bugot is száműzött.

A MATE felület (kép: Ars Technica)

A MATE 1.10-en ugyancsak tapasztalhatunk némi gyorsulást, sőt, az új verzió a szükséges RAM méretéből is visszavett. A grafikus környezethez tartozó dokumentáció már az asztali interfészről is elérhető, továbbá itt is megvoltak a kötelező jellegű, kisebb bugfixek. Eget rengető változást a kis erőforrás-igényű felület egyelőre nem hoz.

A Linux Mint 17.2-es verziója tehát kifejezetten ígéretesnek tűnik, aki a rendszer korábbi kiadásait kedvelte, valószínűleg jól jár majd a frissítéssel. Miután LTS verzióról van szó, a 17.2 hosszútávú támogatást élvez a fejlesztőktől, ahhoz egészen 2019-ig érkeznek majd frissítések anélkül, hogy verziót kellene váltani. A következő, 2016-ban érkező Mint verzió a tervek szerint a jelenlegi, 15.04-es Ubuntut átugorva, egyből a 16.04-re épül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról