Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 10. 10:36

Hoppá: nagyot esett a PC-piac

Teljesen megszűnt a lejáró Windows XP által keltett vásárlási hullám, a PC-piac folytatja a meredek lejtmenetet. A stabilizálódás ideiglenes volt, 8,8 millió új PC tűnt el az értékesítésekből. Az eladók és a vásárlók is a Windows 10-t és az Intel Skylake-et várják.

Aggasztó ütemben zsugorodott a PC-piac a második naptári negyedévben - állítja az IDC friss piackutatása. Az elemzőcég összegezte a globális PC-piacra vonatkozó számokat a gyártók saját bevallásai, a viszonteladók számai és számos más adatforrás alapján. Eszerint a személyi számítógépek piaca 11,8 százalékkal, 66,1 millió egységre zsugorodott a második negyedévben, vagyis a közelmúltban tapasztalt stabilizálódás kérészéletűnek bizonyult, a visszaesés tovább folytatódik.

Lenovo, HP, Dell, nagyot ment az Apple

Megőrizte vezető helyét a Lenovo a PC-piac élén, annak ellenére, hogy eladásai több, mint egymillió darabbal estek vissza. A 7,5 százalékos zsugorodás 13,4 millió darabra még így is a legkisebb visszaesés, a kínai gyártó még így is tudta növelni részesedését, ráadásul számottevő mértékben, szinte egy teljes százalékponttal, 20,3 százalékra. A cég végre meg tudta vetni magát az amerikai piacon, ott az Apple mellett az egyetlen nagy gyártó, amely növekedni tudott, ráadásul egészséges, 8,8 százalékos arányban.

A második helyzett (és hosszú ideje a Lenovo egyetlen kihívója a koronáért) a HP. A kettészakadási folyamat közepén járó cég eladásai is számottevően, 10,4 százalékkal estek, ami itt 1,4 milliós visszaesést hozott abszolút értékben, a részesedés pedig 18,5 százalék lett. A cégnek különösen az üzleti gépek iránti kereslet visszaesése tett be, de fékezte az eladásokat az olcsó gépek raktárkészleteinek leépítése is (vagyis az igények egy részét a partnerek a már korábban eladottként elszámolt készletekből elégítették ki).

A stabil harmadik a Dell, az élen járó párostól némileg leszakadva, 9,6 millió PC-vel (14,5 százalékos részesedés) és 8,7 százalékos visszaeséssel. A cég különösen jól teljesített egy éve, így az erős bázisév a valóságosnál kicsit erősebbnek mutatja a Dell visszalépését - mondja az IDC. A Dell egyébként jól teljesített az ázsiai piacokon, a mutatókat a szerény amerikai eladások húzták le.

Ami meglepő, az Apple feltűnően jó szereplése. Azt már korábban megszokhattuk, hogy az Apple jobban teljesít, mint a PC-piac átlaga és néhány tized százalékkal mindig növelni tudja a részesedését, az elmúlt egy évben azonban tényleg köröket vert a piac többi szereplőjére és a nagy gyártók között egyedüliként növelni tudta eladásait. A cég piaci részesedése ennek megfelelően kilőtt, szinte két százalékponttal, 5,9-ről 7,8 százalékra tudta növelni a tortaszeletet - ami annak fényében lenyűgöző, hogy a cég nem kínál 900 dollárnál olcsóbb notebookot és 500 dollárnál olcsóbb asztali gépet, vagyis kizárja magát a legnagyobb volument generáló szegmensekből.

A listát az Acer/ASUS páros zárja, gyakorlatilag azonos, 4,3 milliós értékesítéssel. A szebb napokat látott tajvani duó 6,5-6,6 százalékos részesedéssel bír egyenként, a visszaesés az Acer esetében nagyobb, a cég eladásainak negyede, 26,9 százaléka tűnt el egy év alatt, az ASUS alacsonyabbról, kisebbet, "csak" 7,7 százalékot esett.

A visszaeső kereslet az "egyéb" kategóriát sem kímélte, a top 5-ön kívüli kisebb-nagyobb gyártók együttesen nagyot, 19,7 százalékot zsugorodtak, kombinált piaci részesedésük pedig 28,4 százalékról 25,8 százalékra esett. A piac konszolidációja tehát folytatódik: míg 2009-ben még több, mint 40 százalék volt a kisebb gyártók részesedése, mára ez szám a piac negyedére esett. A konszolidációból a három nagy PC-gyártó profitált leginkább, kombinált részesedésük 43 százalékról 53 százalékra nőtt, vagyis egyre inkább koncentrálódik a (zsugorodó) piac.

Metodológia: mi a PC?

A fenti adatok értelmezéséhez persze érdemes megnézni, hogy mit definiál PC-ként az IDC. A piackutató meghatározása szerint a PC az asztali számítógépek, hordozható számítógépek, ultravékony notebookok, Chromebookok és munkaállomások összessége, és nem tartalmazza a kézi számítógépek, x86-os szerverek és tabletek kategóriáját. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a "kettétéphető" notebookokat a cég a tabletekhez sorolja, függetlenül attól, hogy azok Windows-t vagy Androidot futtatnak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ez azért fontos, mert ezek a tablet-notebook hibridek néhány gyártónál már komoly volument ér el, és kannibalizálja a hasonló árban mozgó hagyományos notebookok piacát. Ez különösen az olcsó, alacsonyabb teljesítményű, kisebb notebookok esetében igaz, ahol az Intel Atomra épülő billentyűzetes tabletek jelentik a netbook legújabb reinkarnációját - emiatt érdemes a fenti számokat összenézni az IDC tabletpiaci jelentésével is, amikor a cég nyilvánosságra hozza azt.

Az IDC metodológiája nem csak a végfelhasználóknak közvetlenül eladott számítógépeket számolja, hanem azokat is, amelyeket a gyártók leszállítottak és valamely  disztribútor raktárában állnak, értékesítésre várva. Emiatt a számok nagyon érzékenyek a raktársöprési akciókra, egy ilyen most is zajlik, az értékesítési láncból most ürülnek a Windows 8-cal előtelepített gépek és minden szereplő csinálja a helyet az új, Windows 10-es modelleknek. Erre még rárakódik az új Intel chipek, a Skylake iránti várakozás, így az is elképzelhető, hogy a harmadik negyedévben egyenesen növekedésre vált a piac, ahogy a raktárakat újra feltöltik a nagy- és kiskereskedők.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.