:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 7. 12:18

Új formatervvel támad a friss GoPro

Eddigi legkisebb kameráját jelentette be a GoPro: a kocka alakú Hero 4 Session elhagyja az elődöktől ismert dizájnt, ráadásul már külön tok nélkül is 10 méter mélységig vízálló.

Először szakít a megszokott formatervezéssel a sportkamerák etalonjának számító GoPro. A cég frissen bejelentett, Hero 4 Session névre keresztelt kamerája amellett, hogy jelentősen kisebb lett, mint a korábbi generációk, a jól ismert védőtokoktól is megválik - ezzel a cég első eszköze, amellyel külön burkolat nélkül is bátran megörökíthető a rafting túra vagy az esésekkel tűzdelt snowboardozás.

A Hero 4 Session gyakorlatilag egy alig 4 centiméter élhosszúságú, 74 grammos kocka, amelyen a gyártó csak a legszükségesebb kezelőszerveket hagyta meg - összesen kettő gombot. Az eszköz tetején lévő gombot megnyomva az bekapcsol és azzal a lendülettel el is indítja a felvételt, ezt megismételve pedig a rögzítés megáll, az eszköz pedig kikapcsol. A gombot három másodpercig nyomva tartva a kütyü time-lapse üzemmódra vált. A készülék másik billentyűje a Wi-Fi ki-bekapcsolására szolgál. A két gombon túl egy apró LCD panelt is találunk a Session tetején, ez azonban csak az aktuális üzemmódot, az akku töltöttségét, illetve a Wi-Fi kapcsolat állapotát hivatott jelezni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyedül a kamerával felszerelkezve tehát a felhasználónak nincs túl sok lehetősége, további opciókért a GoPro ingyenes alkalmazására, vagy külön megvásárolható távirányítójára is szükség lesz, innen már elérhető az eszköz minden funkciója. A Session fegyvertárának csúcsát az 1920x1440-es felbontású, ultraszéles látószögű videó rögzítése jelenti, 30 FPS sebességgel. A felbontást picivel lejjebb, Full HD-ra véve 60 FPS-re is feltolható az egy másodpercre jutó képkockaszám, 720p-nél ez az érték 100-ig, 848x480 pixeles videóknál pedig 120-ig tornázható fel. A legújabb GoPro automatikusan igazodik az aktuális fényviszonyokhoz, segítségével továbbá másodpercenként két darab 8 megapixel felbontású fotó is készíthető.

A hasonló eszközöknél az akkus üzemidő kritikus pontot jelent, azt sokan a korábbi modellek Achilles-sarkaként emlegették. A területen ugyanakkor a The Verge tesztje szerint a Hero 4 Session - miután használaton kívül kikapcsol - komoly előrelépést mutat, akkus teljesítményben jelentősen maga mögött hagyja a Hero 4 Black, illetve Hero+ LCD modelleket is. Erre annak fényében különösen nagy szükség van, hogy a Session 1030 mAh kapacitású akkumulátora, az elődökkel ellentétben nem cserélhető.

A kis kamera szakított a vízálló tokkal, "meztelenül" is gond nélkül bevállalható vele a könnyűbúvárkodás, (legyen szó akár a kameráról, akár kezelőjéről) 10 méter mélységig - igaz, a tengert elhagyva szükség van egy-két másodpercre, mire az eszköz elvezeti a vizet a mikrofonjai elől. Utóbbiból mindjárt kettő is került a készülékházra, annak elején, illetve hátoldalán. A cég szerint a kamera automatikusan vált a szenzorok között, mindig inkább a kevésbé zajosat használva: motorozás közben például a menetszél kiszűréséhez a hátoldali mikrofont kapcsolja be.

A Session kompatibilis az ismert GoPro tartókkal, ugyanakkor kifejezetten hozzá tervezett rögzítőeszközök is vásárolhatók, amelyekkel az apró kamera a legkülönbözőbb pozíciókban rögzíthető. Ezeket egyébként a kütyü fel is ismeri, ha például fejjel lefelé lóg, automatikusan megfordítja a rögzített képet. A legújabb GoPro a gyártó weboldalán 430 euróért már előrendelhető, és a tervek szerint jövő héten már megvásárolható lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.