Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 2. 12:30

YouTube-vetélytársat épít a Facebook

Új, kifejezetten videóknak szánt hírfolyamot vezet be a Facebook, a befolyó reklámbevételeken pedig a videók feltöltőivel osztozik majd. A lépés valós fenyegetést jelenthet a Google videómegosztója számára is.

A Google videómegosztója ellen vonul a Facebook: a vállalat hamarosan megosztja a videókból származó hirdetési bevételét azok készítőivel. A közösségi oldal idén ősztől vezeti be az új lehetőséget a készítők számára, egyértelmű konkurenciát állítva a piacot jelenleg uraló YouTube-bal szemben. Ha a bevételmegosztás elindul, a Google tulajdonában lévő videómegosztónak lesz mitől tartania, a Facebook ugyanis a videókészítőknek nem csak platformot, de jelentős elérést ("szemgolyókat") is biztosít - nem kell külön keresgélni a videókat, azokat az oldal mutatja majd meg, akár úgy is, ha a felhasználók nem követik az adott feltöltő Facebook oldalát.

Ezt a vállalat egy új, kifejezetten a videók számára létrehozott hírfolyammal teszi majd lehetővé. Az ősszel debütáló, Suggested Videos (ajánlott videók) néven induló felületre, a megszokott hírfolyamban felbukkanó videókra kattintva lehet majd eljutni, ahol az adott klip megnézése után lejjebb görgetve hasonló videós tartalmakat ajánl majd az oldal. A kapcsolódó videókat összegyűjtő algoritmus az ismerősöktől származó felvételekhez ugyanazon feltöltőtől mutat majd további anyagokat, míg egy-egy nagyobb kiadó videóihoz elsősorban hasonlóan népszerű tartalmakat kapcsol. A funkciót az iOS-es felhasználók egy része már kipróbálhatta, a következő hónapokban pedig a vállalat több tesztelő előtt is megnyitja a Suggested Videos panelt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bevételek a közbeiktatott hirdetésekből származnak majd (a hírfolyamban manapság is felbukkanó automatikusan lejátszódó reklámokra kell gondolni) a befolyt összegből pedig a közösségi oldal a YouTube-hoz hasonlóan 45 százalékot tart meg, 55 százalékot pedig kioszt a partnereknek. Utóbbi azonban nem feltétlenül kerül teljes egészében egy készítőhöz, miután nem minden videóra jut hirdetés: ha tehát a felhasználó csak négy macskás videó megtekintése után fut reklámba, akkor az abból érkező bevétel 55 százalékán a négy feltöltő osztozik majd, annak arányában, hogy melyik klipnél mennyi időt töltött el a látogató.

A Facebook üzleti együttműködésekért felelős alelnöke, Dane Rose a Re/code-nak nyilatkozva elmondta, partnereik igen pozitívan fogadták az új lehetőséget, az komoly motivációt jelent számukra, hogy jelentősen több videós tartalmat tegyenek közzé a közösségi oldalon. A lépéssel tehát a vállalat két legyet üt egy csapásra: amellett, hogy ősztől jó eséllyel lényegesen megnöveli majd a feltöltött videók számát, új bevételi forrásra is szert tesz.

A hirdetők számára a cég jelenleg kétféle konstrukciót kínál: lehetőségük van megtekintések után fizetni, ebben az esetben a cég a videó elindulásától számol, illetve "impression" rendszerben is, amelynél az a kulcs-metrika, ha a felhasználó legalább 10 másodpercet megnézett az adott reklámból. Hogy a Suggested Videos megjelenésével melyiket alkalmazza majd a vállalat, csak néhány hónapos tesztidőszakot követően derül ki, addig a cég mindenesetre néhány ajándék impressiont is kioszt a hirdetőknek.

A nyaralásról készült videókkal persze ezután sem fog senki automatikusan meggazdagodni, a bevételmegosztás igénybevételére ugyanis csak a Facebook hivatalos partnereinek lesz lehetősége. A vállalat egyelőre néhány tucat ilyen partnerről beszél, hamarosan azonban bővíti a listát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról