Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 2. 12:06

Appot ad az infrastruktúrához a Google

iOS és Android platformra is kiadja alkalmazását a Google, amellyel a felhős infrastruktúra üzemeltethető távolról, akár telefonról is.

Elsősorban a hibaüzenetek kézbesítését és a terhelési adatok követését könnyíti meg a Google most kiadott Cloud Console mobilappja. Az egy ideje már béta státuszban elérhető alkalmazás most kapott hivatalos rajtot, épp időben ahhoz, ha nyaralás közben is rá szeretne az üzemeltető pillantani a Google platformján futó rendszerek működésére.

Az alkalmazáson keresztül gyorsan elérhető a Google Cloud Monitoring elemzőfelülete, ahol a teljesítmény- és rendelkezésreállási adatokat és egyéb információkat kaphat meg az üzemeltető. Emellett lehetőség van a platformon futó erőforrások (korlátozott) kezelésére is, így például szabadságról leállítható a futva felejtett teszt-VM.

Az üzemeltetést a beállítható hibaüzenetek és riasztások segítik, például kérhetünk figyelmeztetést, ha egy VM CPU-használata bizonyos előre meghatározott érték fölé emelkedik. Emellett a felhasználók egyedi dashboardokat is összeállíthatnak, amelyen az üzemelés fontosabb adatai egy pillantással áttekinthetőek. Ebben segít, hogy az alkalmazás teljes Cloud Monitoring támogatással rendelkezik, vagyis a cloud-analitikai eszköz által kinyert adatokat képes saját felületén vizualizálni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az incidens-kezelés távolról, telefonról nyilván nem egyszerű, a mobilapp ebben annyi segítséget tud nyújtani, hogy az egyes erőforrások tulajdonságait részletesen is meg tudja jeleníteni (az IP-cím, így a hibakeresésben telefonról is részt tud a felhasználó venni. Az app némileg korlátozott a cselekvési potenciálban, lehetőség van erőforrások indítására-leállítására vagy az App Engine verzióváltására, ennél komplexebb teendőkért a szintén beépített SSH-hoz érdemes nyúlni.

Fontos adalék, hogy az incidensek státuszát a telefonról közvetlenül is tudjuk állítani, így a kollégák követhetik, hogy épp ki felelős a probléma megoldásáért, kommentekben pedig további tájékoztatást is lehet adni.

A Cloud Console támogatja az Google App Engine és Compute Engine platformját is, letölteni a Play Store-ból illetve az App Store-ból lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról