Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 30. 12:30

Még a Windows 10 előtt piacra kerül a Visual Studio 2015

Három héten belül érkezik a Visual Studio 2015. A Microsoft fejlesztői eszköze a vállalat szerint már több mint egy héttel a Windows 10 megjelenése előtt elérhető lesz, a .NET Framework 4.6-tal, illetve a Team Foundation Server 2015-tel együtt.

A Windows 10 piacra dobását kilenc nappal megelőzve, július 20-án adja ki a Visual Studio 2015-öt, a .NET Framework 4.6-os verzióját és a Team Foundation Server 2015-öt a Microsoft. Ahogy arra S. Somasegar, a vállalat fejlesztői részlegének alelnöke blogposztjában is rámutat, a Visual Studio 2015-ös kiadása komoly mérföldkövet jelent a fejlesztői eszköz történetében. Azt ugyanis a vállalat új rendszerek felé is megnyitja, a keresztplatformos, iOS-t, Androidot vagy mobilos Windowst célzó szoftverektől a Unity, Unreal, Cocos vagy egyéb motorokkal dolgozó játékfejlesztőkig.

Az új IDE-ben (integrált fejlesztői környezet) egy a Microsoft hypervisorára, a Hyper-V-re épülő Android emulátor is jutott, sőt, különböző webappok fejlesztését is lehetővé teszi, Python Node.js vagy ASP.Net segítségével, készüljenek azok Windows mellett akár Linuxra vagy OS X-re. Az ASP.Net alkalmazások futtatásához az utóbbi két rendszeren a .NET Core-ra is szükség lesz (ez a .NET Framework nyílt forrású forkja), ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nincsenek új információk, könnyen lehet, hogy ezen a téren eleinte hiányos lesz a támogatás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztőrendszer a fentieken túl harmadik féltől származó funkciókat is támogat, ilyen például a nyílt forrású Apach Cordova projekt, amely HTML, illetve JavaScript segítségével teszi lehetővé keresztplatformos mobilalkalmazások készítését. A Xamarin fordítói is helyet kaptak az új Visual Studioban, igaz külön licenc vásárlása nélkül csak az ingyenes, korlátozott funkcionalitású Xamarin Starter Edition használható.

A The Register szerint vannak még eszközök, amelyek nem lesznek elérhetők a júliusban debütáló kiadásban, ilyen az androidos appokat mobilos Windowsra portoló Project Astoria, illetve a hagyományos asztali alkalmazásokat a Windows Store-ba csomagoló Project Centennial is, ezekkel kapcsolatban a cég egyelőre nem közölt hivatalos megjelenési dátumot.

Attól, hogy nyit a rivális platformok felé, a Microsoft azt reméli, a fejlesztők a konkurens rendszerekhez kapcsolódó munkákat is termékében végzik majd, a Visual Studio felületén maradva pedig nagyobb eséllyel dolgoznak majd Windowsra is, valamint veszik igénybe a vállalat online szolgáltatásait, például az Azure felhős backendeket. A cég mindezek mellett a Windows 10-zel hirdetett Universal Windows Platformhoz is próbál minél több fejlesztőt csábítani, amelynek alkalmazásai a windowsos telefonok és PC-k mellett Xbox One-on is futnak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról