Szerző: Koi Tamás

2015. június 8. 13:45

Generációváltással kezdi a balatoni szezont a Vodafone

A nyári szezon kezdetére gyakorlatilag az összes, balaton-környéki üdülőhelyen 4G-s mobilnet-hálózatot biztosít ügyfelei számára a Vodafone Magyarország, mely egyébként utolsóként kezdte meg az új generációs hálózat kiépítését az országban.

Közel 100%-os kültéri 4G-s lefedettséget ígér a Vodafone Magyarország a Balatonnál nyaralóknak, miután a brit tulajdonban lévő cég a tó körzetében mostanra gyakorlatilag befejezte hálózatának modernizálását. A szolgáltató tavaly novemberben - a három hazai operátor közül utolsóként - indította el a 4G-s szolgáltatást, melyre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi frekvenciapályázatán elnyert frekvenciacsomagok felhasználását követően adódott lehetősége.

3G-ben még jobbak

Fontos szempont, hogy a Vodafone két versenytársának, a Magyar Telekomnak és a Telenor Magyarországnak már az említett frekvenciapályázat előtt is volt 4G/LTE-alapú mobilnet-hálózata, melyet mindkét cég az 1800 MHz-es frekvenciasávban működtetett. A Vodafone-nak ebben a spektrumközegben nem állt rendelkezésre elegendő kapacitás, a cég ezért helyette a 900 MHz-es sávban különített el egy frekvenciablokkot 3G-s szolgáltatás számára, mellyel versenytársait jóval megelőzve, több mint 98%-os országos kültéri lefedettséget biztosított. Ebből következően a Vodafone-nál a 3G-s hálózat lefedettsége ma még számottevően nagyobb, mint a 4G-s hálózat kiterjedése, mely idén év végére közelítheti meg a 80 százalékot.


Eldugott állomás a siófoki focipályán

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Vodafone a 2014-es frekvenciaaukción 30,2 milliárd forintos ajánlatával nyert 800 és 2600 MHz-es frekvencialicenceket (a köztes, 1800 MHz-es sávban tehát továbbra sem biztosít 4G-s szolgáltatást a cég). A vállalat a korábbi terveknek megfelelően folytatja az országos 4G hálózat kiépítését, mondta Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes, aki egy hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy csak Siófokon 10, a Balaton környezetében pedig több mint 100 bázisállomást fejlesztett az új technológiára a cég.

A 4G-s hálózat kiépítésével ütemes tempóban kell haladnia a szolgáltatónak, tekintve, hogy a hatóság frekvenciapályázatán a Vodafone vállalta rövid távon a legnagyobb 4G-s lefedettség elérését: A szolgáltató a pályázat lezárását követő 12 hónapban 1100, ezer fős lakosú, vagy annál kisebb településre köteles elvinni a 4G-s szolgáltatást, 36 hónapon belül pedig további 350 településen kell megjelennie a Vodafone 4G-s hálózatának. Ezzel a cég az összes magyar település több mint 80%-án biztosít majd 4G-s szolgáltatást 2017-re.

Összefog a konkurencia

A piros logós szolgáltató a rendelkezésére álló frekvenciakerettel cellánként 75 Mbps-re növeli az átviteli kapacitást, versenytársai ugyanakkor tavaly év végén kölcsönös haszonbérleti szerződést kötöttek az általuk elnyert 800 MHz-es frekvenciablokkokra, melynek köszönhetően mindkét cég megduplázhatja a kapacitást, így a Telekomnál és a Telenornál a 4G-s bázisállomások egységesen 150 Mbps-nyi sávszélességet képesek biztosítani a klienseknek a teljes 4G-s spektrumban.

Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a HWSW kérdésére elmondta, a cég nem aggódik, hogy két versenytársa az összefogással komoly versenyelőnyhöz jutna piacon. Mint elmondta, a hálózatok összekapcsolásával a két riválisnak nem lesz több 4G-s állomása, mint a Vodafone-nak, emellett a két hálózat összekapcsolása az eltérő beszállítói háttérnek köszönhetően nem várt műszaki problémák elé is állíthatja a konkurenciát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról