:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 28. 10:50

Új notebookokkal és vad koncepciókkal hódítana a Lenovo

Új termékei mellett két egészen új koncepcióeszközt is bemutatott a Lenovo napokban rendezett TechWorld konferenciáján: a vállalat egy lézerprojektorral felszerelt telefont és egy okosszemüvegbe oltott okosórát is hozott a rendezvényre.

Számos új termékkel és vadabbnál vadabb koncepciókkal érkezett a Lenovo idei TechWorld konferenciájára. A cég többek között három notebookot és egy táblagépet is leleplezett, továbbá egy két kijelzővel felszerelt okosórát és egy forgatható projektoros okostelefont is megszellőztetett.

Új notebookok: jó árak, gyenge akkuk

A vállalat tehát mindjárt három új laptopot mutatott be, amelyekkel a belépő, illetve a felső kategóriát is célba veszi. A sort a belépőszintű Lenovo Ideapad 100 indítja, amely 14 és 15 hüvelykes kijelzővel is megvásárolható lesz. A gyártó nem részletezi, a készülék pontosan milyen panellel érkezik, mindenesetre az alacsony árból ítélve valószínűleg TN kijelzőkről van szó. A felbontás mérettől függetlenul 1366x768 pixel, ami a kisebb modellnél 112 PPI, a nagyobbnál pedig 104 PPI pixelsűrűséget eredményez. Az eszközökben egy négymagos Intel Pentium N3540 processzort találunk, a BayTrail-M lapka órajele alapértelmezetten 2,16 gigahertz, "turbo" fokozatban pedig 2,66 gigahertzen ketyeg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A memóriával a belépőszinthez képest kifejezetten bőkezű volt a cég, a DDR3L RAM-ból akár 8 gigabájt is begyömöszölhető a gépbe, háttértáropciók pedig merevlemez esetében 500 gigabájtnál, SSD-t választva pedig 128 gigabájtnál tetőznek. A gépen egy darab USB 3.0, egy USB 2.0, egy Ethernet és egy HDMI csatlakozót találunk, továbbá egy kártyaolvasó is jutott rá. A készülék Bluetooth 4.0-képes, a vezeték nélküli lehetőségekből azonban sajnos kimaradt a ma már az olcsó eszközökbe is egyre inkább utat találó 802.11ac-s Wi-Fi, 802.11n-nel kell beérni.

Az notebook Achilles-sarka egyértelműen az akkus üzemidő: a 30 Wh-s teleptől a gyártó "akár" 4 órás üzemidőt ígér - ez az érték tehát valószínűleg a gyakorlatban még kevesebb lesz. A 14 hüvelykes modell 1,9 kilogrammos és 20,2 milliméter vékony, míg a 15 hüvelykes variáns paraméterei 22,6 milliméter és 2,3 kilogramm. Mindkét változat Windows 8.1-gyel érkezik, kifejezetten alacsony, 249 dolláros áron - a gyér akkumulátoros teljesítmény miatt azonban még így sem tűnik a legjobbnak az ár-érték arány.

Komolyabb vas, de az akkus üzemidő változatlan

A sort folytató Z41 és Z51 notebookok már jóval komolyabb specifikációkat tudhatnak magukénak, előbbi 14, utóbbi pedig 15 hüvelykes kivitelben. Akárcsak az Ideapad 100-nál, itt sem derül ki, hogy az eszközök kijelzői milyen típusúak, ebben az árkategóriában mindenesetre már nem teljesen reménytelen az IPS panel sem. Mindkét modell felbontása Full HD, a pixelsűrűség tehát 14 hüvelyken 157, a 15-ös kijelzőnél pedig 147 PPI. A processzorral sem spórolt a Lenovo, az eszközökbe a legújabb Broadwell Core i7 lapkával is elérhetők (noha a chip pontos típusát egyelőre nem közölte a gyártó), valamint természetesen ugyanezen generáció i5-ös és i3-as processzoraival is.

Lenovo Z41

A két notebookba a vállalat tetszés szerint dedikált GPU-t is tesz: a Z41-be AMD R7-M360 nagy testvérébe pedig egy R9-M375 grafika választható. Az AMD nemrég bejelentett mobil GPU-iról, többek között az előbbi kettőről, korábban is megemlékeztünk. Az eszközök legfeljebb 16 gigabájt DDR3L RAM-mal vásárolhatók meg, továbbá a Bluetooth 4.0 mellett itt már nem maradt ki a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi sem. A két laptopon egy USB 2.0 és két USB 3.0 port is került, továbbá egy HDMI, egy VGA és egy Ethernet aljzat is jutott rájuk, a kártyaolvasó mellé.

Érdekesség továbbá, hogy az eszközök opcionálisan felszerelhetők az Intel RealSense 3D technológiájával is: az egyes táblagépekből már ismert, (sőt hamarosan akár a telefonokba is utat találó) a kijelző fölött elhelyezett kamerapáros képes mélységérzékelésre, 3D szkennelésre, a Windows 10 megjelenésével pedig többek között az arcfelismeréses bejelentkezéshez is használható lesz.

Az Z41 24,4 milliméterével 2,1 kilogrammot nyom, míg a 24,6 milliméter vékony Z51-nél 2,3 kilogrammot mutat a mérleg. Mindkét eszköz Windows 8.1-gyel lesz kapható. Miután az egységes, 499 dolláros indulóárat tekintve jelentősen drágább notebookokról van szó mint a belépőszintű Ideapad esetében, itt kiváltképp hátrányt jelent, a 41 Wh-s telep változatlanul 4 órásra ígért akkus üzemideje. A készülékek várhatóan júniusban kerülnek a boltok polcaira.

Erősebb processzort kap a ThinkPad 10

A cég a ThinkPad tabletek sorát is frissítette:  tavalyi, ThinkPad 10 nevű táblagépének 2015-ös variánsát változatlan néven dobja piacra. A 9,1 milliméter vékony, 10,1 hüvelykes készülék kijelzője 1920x1200 pixel felbontású, a pixelsűrűség így 224 PPI. A vásárlók kétféle processzor közül választhatnak majd, az eszköz 1,44 gigahertzes alapórajelű, 2,24 gigahertzig feltolható Intel Atom x5-Z8500 processzorral és 1,6 gigahertztől 2,4-ig turbózható x7-Z8700-as Atom lapkával is kérhető - mindkét esetben 14 nanométeres, Cherry Trail chipről van szó.

Az LPDDR3 RAM mérete igény szerint 2 vagy 4 gigabájt, a 32 Wh-s akku pedig a gyártó szerint 10 órát bírja majd, ez már jóval biztatóbb mint a fenti modellek esetében. Ahogy a korábbi modellnél, itt is jár majd ThinkPad Pen Pro érintőceruza az eszközhöz. Az új ThinkPad 10 várhatóan augusztusban jelenik meg, már Windows 10-zel a fedélzetén, indulóárát pedig a cég valamivel az elődé alatt, 549 dollárnál húzta meg.

Streamingkorong

A gyártó konferenciáján a fentieken túl egy tévés streaming kütyüt is bejelentett. Bár a neve nem ezt sejteti, a Lenovo Cast funkcionalitása némileg eltér a Google filléres ChromeCast stickjétől, itt ugyanis végeredményben egy egyszerű DLNA-Miracast kiegészítőről van szó. A korong alakú készülék HDMI segítségével csatlakoztatható a tévékhez, az energiaellátást azonban ez nem fedezi, ahhoz egy külön USB kábelre is szükség van. A cég szerint Full HD tartalmakat 2,4 gigaherztes Wi-Fi esetében 5 méter távolságból, 5 gigahertzes kapcsolatnál pedig legfeljebb 15 méterről streamelhetünk a kütyüre, kisebb felbontású videók esetében pedig 20 méterre nőhet a hatókör. A vállalat 49 dollárért dobja piacra az eszközt augusztusban.

Még fél lábbal a tervezőasztalon

A Lenovo konzumer termékein túl két egészen vad koncepciót is bemutatott: egy lézerprojektoros okostelefont, illetve egy dupla kijelzős okosórát. Kezdjük talán utóbbival: a vállalat egy VID (Virtual Interactive Display) névre keresztelt technológiát fejlesztett ki, amely az óra hagyományos kijelzője alá, a szíjra helyez egy apró, nagyjából bélyeg méretű kijelzőt. A "Magic View" koncepcióórán található panel gyakorlatilag a Google Glass és egyéb okosszemüvegek mintájára működik, a szemhez egészen közel tartva ad éles képet. Bár a szemhez nyomott órával az utcán könnyű összeszedni néhány furcsálló tekintetet, az eszköz cserébe a kijelző tényleges méreténél virtuálisan jóval nagyobb képet ad - a gyártó szerint akár a tényleges méret hússzorosát. Bár határozottan érdekes koncepcióról van szó, az a gyakorlatban jóval vaskosabb okosórákat eredményez majd a jelenlegi, karcsúnak szintén nem mondható felhozatalnál is, továbbá az ugyancsak gyér akkus üzemidőt is szinte biztosan tovább rontja majd.

A vállalat rendezvényén nem érte be ennyivel, és egy lézerprojektoros okostelefont is felvázolt. A készülék tetejében elhelyezett, forgatható kivetítővel tetszés szerint filmeket vetíthetünk a falra, illetve elfordítva akár virtuális billentyűzetet a telefon elé - ehhez a funkcióhoz a gyártó egy támasztékot is tett a készülék hátoldalára, hogy azt a megfelelő szögben lehessen megtámasztani. Bár projektoros okostelefont korábban is láthattunk, ez az elgondolás kétségtelenül tovább viszi egy lépéssel a koncepciót.

01:22
 

Lenovo Tech World - Smart Cast

Még több videó

Egyelőre a két elképzelés egyike sem jutott el konzumer termékbe, és még valószínűleg szükség lehet jó néhány hónapra - vagy akár évre - mire rátehetjük a kezünket valamelyik technológiára, ha egyáltalán napvilágot látnak. A felvázolt megoldások mindenesetre jól mutatják milyen elképzelései vannak a Lenovo mérnökeinek a jövő okoseszközeit illetően - ahogy azt is, hogy a akkumulátortechnológiák fejlesztésénél is egyre sürgősebb lesz feljebb kapcsolni a tempót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.