Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 26. 15:15

Kiszorul az Amazon a luxemburgi adóparadicsomból

Nem viszi többé a luxemburgi adóparadicsomba profitját az Amazon az Egyesült Királyságból és további három európai országból. A vállalat részben a Nagy Britanniában bevezetett új társasági adó, részben pedig az EU nyomására hagyja ott a kedvezőbb kerülőutakat.

Helyi adózásra vált az Amazon több európai országban. A vállalat a sort az Egyesült Királysággal kezdi: egészen idáig ugyanis, a Nagy Britanniában elkelt termékeket Luxemburgban könyvelte el, ez azonban átirányított társasági adó idén április 1-jei bevezetésével már vélhetően nem jelent kifizetődő megoldást az online áruház számára, miután a rendelkezésnek megfelelően a hasonló, külföldre irányított profit után a vállalatok 25 százalék adót kötelesek kifizetni.

A The Guardian szerint az Amazon a brit területen 11 éves jelenléte során mintegy 8,3 milliárd dollárt termelt, ezt azonban teljes egészében Luxemburgban jegyezte, az ottani kedvezőbb adózási viszonyok miatt. Az Egyesült Királyságban az új költségvetési törvény keretei között egyébként éppen azért vezették be a fenti társasági adót, hogy a multinacionális cégek által termelt profitot az országban tartsák. A rendelkezés egyik fő célpontja a hasonló kerülőutakat használó Google volt - az új adónem ennek megfelelően a keresőóriással kapcsolatban híresült el, Google-adó néven.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

De az Amazon nem csak a briteknél vált belföldi adózásra, a vállalat Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is helyi könyvelésre vált, vagyis a kiskereskedelemből származó bevételeit is a leányvállalatoknál, a helyi adózási szabályok mellett könyveli el. Ez vélhetően komolyabb adóterheket ró majd a cégre mint ha továbbra is a luxemburgi adóparadicsomban vezetné át profitját.

Az adóelkerülésre azonban így is lesz lehetőség, ez a változás ugyanis nem zárja ki, hogy a tech-cégek továbbra is leánycégeik között mozgassák a profitot, például szellemi tulajdon licencelésével. Ahogy azt már korábban részletesen bemutattuk, az Apple vagy a Google előszeretettel vonja ki a profitot a magas társasási adóval rendelkező országokból úgy, hogy az adóparacsomokban bejegyzett leánytól márkahasználatot és egyéb, tulajdonképpeni terméket vagy szolgáltatást nem képviselő javakat "licencelnek" - történetesen pontosan olyan mennyiségben, mint az adott évi eredmény.

Az utóbbi időben az EU részéről is egyre komolyabb nyomás nehezedik a vállalatokra, az Európai Bizottság például vizsgálatot is indított az Amazon luxemburgi adózása kapcsán - vélhetően ez is motiválhatta a céget, hogy ne csak az Egyesült Királyságból érkező profitot költöztesse haza az adóparadicsomból, mielőtt még az EB kényszerítené arra, egy esetleges büntetéssel nyomatékosítva.

Az amerikai multicégek hasonló gyakorlata komoly problémát jelent Európában: az Amazon, Google, Facebook, Apple, de a Starbucks és egyéb cégek is aktívan kihasználják az európai országok eltérő adózási szabályait és elképesztő sikerrel optimalizálják a társasági adóra vonatkozó adókulcsot - gyakorlatilag nulla közelébe. A Google saját adatai szerint például 17 milliárd eurós európai bevétele után parányi, 27,7 millió euró társasági adót fizetett be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról