Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 26. 13:33

Átalakul Jony Ive vezetői pozíciója

Eddig nem létező, vezetői posztot tölt be július elsejétől az Apple tervezői részlegének alelnöke, a kultikus Jony Ive. Helyettest nem választott a cég, az eddigi pozícióval járó adminisztrációs és menedzsment feladatokat a két alelnöknek kinevezett Richard Howarth és Alan Dye fogja ellátni, ennek köszönhetően Ive sokkal jobban tud fókuszálni az Apple jövőbeni projektjeinek tervezési feladataira.

Átrendeződik az Apple dizájn részlegének vezetése - a következő negyedév elejétől Jony Ive az eddig nem létező Chief Design Officer pozíciót tölti be, ami eddigi vezetői posztjánál is nagyobb szabadságot biztosít a formatervező géniusznak. Az eddigi, dizájnért felelős alelnöki vezető pozícióból előléptetve viszont kikerülnek hatásköréből a design részleg mindennapi működtetésével járó adminisztrációs és menedzsment feladatoki, így sokkal több kapacitást tud majd fordítani a cég hosszabb távú víziójára, és immár döntési joggal rendelkezik majd az Apple boltok berendezésének tervezésében is, a cupertinói kampusz bútorai mellett.

Ive nem kap közvetlen utódot, a menedzsment feladatokat a két újonnan kinevezett alelnök közt osztják szét. Az Apple-nél már jóideje dolgozó Richard Howarth és Alan Dye is magasabb pozícióba lép: Howarth a hardveres, ipari formatervezésért felelős részleg, míg Dye a szoftveres felületek tervezését végző részleg irányításáért fog felelni - a cégen belüli változásokra a Jony Ive és Tim Cook által adott Telegraph interjúban derült fény. A változások már halványan sejthetők voltak az elmúlt hónapok sajtóanyagai szerint,  mivel az eddig nyilvánosságot kerülő Ive-ról készült egy profil a New Yorker számára, és a Richard Howarth is nagyobb figyelmet kapott az Apple Watchról szóló, hosszabb Wired cikk erejéig.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cégen belüli váltás nem lesz igazán éles, lévén Richard és Dye már jó ideje tölt be fontos szerepet az Apple-nél. Richard már a cégnél töltött két évtized alatt számtalanszor dolgozott együtt Ive-val, és tervezőként kulcsfontosságú szerepet töltött be az iPhone és Mac tervezési munkálataiban. Emellett marketing és kommunikációs feladatokat is ellátott a cégnél, ezzel segítve a kezelőfelületeken dolgozó szoftver részleg munkáját. Alan Dye a felhasználó felületekért felelős csapaton belül dolgozott együtt Ive-val olyan nagy projekteken, mint az iOS 7, iOS 8 és az Apple Watch operációs rendszerének számos eleme is hozzá köthető.

Bútor, bolt, autó?

Miután Scott Forstall, az iOS fejlesztéséért felelős vezető elhagyta a céget, Jony Ive kezében meglehetősen sok feladat összpontosult, ekkor már vezetőként - az addig csak hardver-formatervekért felelős tervező már a szoftvertervezésben is részt vett, az ő nevével fémjelzett iOS 7 hozta az eddigi legszembetűnőbb változásokat az iOS hat éves történetében. A vezető dizájner és formatervező többször is hangsúlyozta azonban (ahogy az önéletrajzi könyvében is olvasható), hogy a papírmunkát sosem kedvelte igazán, mert elvette tőle a szabad gondolkodásra és tervezésre fordítható időt. Az interjúban elmondottak szerint Ive mostantól többet fog utazni, és a jövőben a cupertinói laborban is többet szeretne tartózkodni. A New Yorkernek adott profil alapján Ive az autótervezésről is elkottyintott pár gondolatot, amelyben valószínűleg ő is jelentős szerepet fog vállalni.

A kinevezés célja egyrészt valószínűleg a már lassan nyugdíjas kort elérő Ive érdemeinek elismerése (a generációja legtehetségesebb művészeként ismert tervező az Apple-nél töltött évek alatt közel 5000 szabadalmat tudhat a neve alatt), másrészt a hatékonyabb szervezés, amely előkészíti az Apple kereskedelmi boltok terjeszkedését is. Ive ugyanis mostantól nem csak az Apple eszközök és kezelőfelületek, de a boltok berendezésének tervezését is ellátja, a cupertinói főhadiszállásként emlegetett Campus 2 bútorainak formatervezése mellett, így még az eddiginél is nagyobb szerepet betöltve a cég vizuális megjelenésének alakításában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról