Szerző: Voith Hunor

2015. május 14. 10:58

Hosszú lett a Windows 10 kiadások listája

A Microsoft szereti hangoztatni, hogy a Windows 10-zel eljön az egységes Windows kora. Ez a most kiadott termékpaletta-tervből látszik, hogy ez a szlogen csak a műszaki alapokra vonatkozik, az új operációs rendszer megjelenése után két kéz sem lesz elég a változatok összeszámolására.

Nyilvánosságra hozta a Microsoft, milyen kiadásokat tervez piacra dobni a valamikor nyáron (ennél pontosabb megjelenési dátumról továbbra sincs információ) megjelenő Windows 10-ből. Ugyan a redmondi vállalat számos alkalommal hangsúlyozta, hogy alapvetően minden eszközön ugyanaz az operációs rendszer fog futni, az eddig is egyértelmű volt, hogy a kernelszintű egyezés mellett azért az új Windows-generáció esetében is több, felhasználási területekre és eszköztípusokra optimalizált változat lesz elérhető.

Otthoni változatok

Az otthoni felhasználók számára két Windows-kiadás készül, a Windows 10 Home és a Windows 10 Mobile. A Home kerülhet majd a 8 hüvelyknél nagyobb képátlójú kijelzővel szerelt tabletekre és hibridekre, laptokopra, asztali számítógépekre, benne az egyik fő attrakciónak szánt új Edge böngészővel, a Cortana digitális személyi asszisztenssel (ami néhány kiemelt piacot leszámítva sajnos továbbra is egy marginális hasznosságú funkció lesz), a Continuum desktop-tablet felhasználói felületváltó valamint az egyes eszközök közötti munkamenet-folytonosságot biztosító funkcióval, a Windows Hello biometrikus hitelesítéssel és néhány univerzális Windows-alkalmazással (Mail, Calendar, Microsoft Edge, Maps, Music, Video, Photos).

Fontos megjegyezni, hogy az univerzális Office alkalmazások (Office for Windows 10 néven) a jelenlegi információk szerint csak a 10.1 hüvelykes vagy annál kisebb kijelzőjű eszközökön kapnak majd helyet előtelepítve, ingyenesen. A desktop/laptop gépekre a Windows Store-ból lehet majd letölteni a csomagot, arról viszont még nincs hivatalos információ, hogy ebben az esetben is marad-e az ingyenesség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows 10 Mobile minden, 8 hüvelyknél kisebb kijelzővel szerelt tabletre és telefonra kerül majd fel. Mint látható, a Microsoft újra névváltás mellett döntött, és szép csendben eltemeti a nem túl sikeres Windows Phone-t. Az átnevezés persze könnyen indokolható, hiszen ez a változat nem csak telefonokon, hanem tableteken is futni fog – arra viszont érdemes figyelni, hogy ere az operációs rendszerre Win32-es alkalmazásokat nem lehet telepíteni, erről korábban már részletesen írtunk. Ezzel együtt jár, hogy legyen bármilyen erős 8 hüvelyk alatti telefonunk vagy tabletünk, egér, billentyűzet és monitor csatlakoztatásával nem tudunk majd teljes értékű számítógépet varázsolni belőle.

A Microsoft ezt a korlátozást a Continuum mobilos változatával kívánja ellensúlyozni, melynek segítségével az univerzális alkalmazások (például az Office) az említett perifériák bekötésével egy egyszerűsített desktop-szerű felületre váltanak, és ilyenkor a megszokott gyorsbillentyű-kombinációkat is használni lehet. A Windows 10 Mobile ARM-os és x86-os eszközöket is támogatni fog, vagyis egyszerre utódja a Windows RT-nek és a Windows Phone-nak - pontosan úgy, ahogy eddig is tudtuk.

Vállalati és oktatási kiadások

Ezen a téren sincs túl sok meglepetés. A céges ügyfeleknek szánt Windows 10 Pro a Home-ot egészíti ki a céges környezetben szükséges funkciókkal, mint az Active Directory és domén-csatlakozás és a nemrég beharangozott Windows Update for Business névre keresztelt új, felhős rendszerfrissítő szolgáltatással. Erre a változatra minden Windows 7 vagy 8.x Prót használó ingyenesen frissíthet majd a megjelenéstől számított egy éven belül.

A Windows 10 Enterprise az eddig megszokott módon a nagyvállalati, mennyiségi licencszerződéssel (a Software Assurance programot is beleértve) rendelkező ügyfelek új Windowsa lesz. Eme kiadáshoz fogja biztosítani a Microsoft a most bevezetésre kerülő Long Term Service Branch frissítési ágat, ahogy a nagyobb gépparkokra történő, központilag menedzselt telepítési lehetőségeket is. A nagyvállalati vonalon a Windows 10 Mobile Enterprise tűnik az igazán érdekes új jövevénynek: a redmondi vállalat szerint ez az asztali operációs rendszerhez hasonlóan szintén csak mennyiségi licencvásárlók számára lesz elérhető, és a konzumer változathoz képest több biztonsági valamint eszközmenedzsment-funkcióval lesz ellátva – ezek részleteiről azonban egyelőre nem beszélt a Microsoft, ahogy arról sem, hogy ezt a rendszert például hogyan lehet a "sima" Windows 10 Mobile-t futtató eszközökre telepíteni.

Lesz egy oktatási intézményeknek, tanároknak, diákoknak szánt Windows 10 Education is, erről azonban gyakorlatilag a néven kívül semmit nem közölt a cég. Így nem tudni, miben fog különbözni a Home vagy Pro változatoktól – sejtésünk szerint ez a változatot szánja a Microsoft az oktatási szektorban egyre népszerűbb Chrome OS (és így a Chromebookok) ellenfelének. Várakozásaink szerint ez a rendszer lemásolja majd a Chrome OS legnagyobb vonzerejét, a gyors bejelentkezés és gyári állapotba való visszaállás képességét, ezt azonban a cég még nem erősítette meg.

Van másik!

A portfólióban maradnak a beágyazott Windows kiadások is, igaz, ezeket egyelőre nem nevezi meg a Microsoft, csupán annyit mond, hogy Windows 10 Enterprise-ból és a Windows 10 Mobile Enterprise-ból is lesz speciális, ipari felhasználásra, bankautomatákra, kiskereskedelmi terminálokra szánt változat. Ezek eddig Embedded megjelelöléssel futottak, lehet, hogy most változni fog a címke. A beágyazott rendszerek mellé-alá érkezik a Windows 10 IoT-optimalizált kiadása IoT Core néven, amelyet kifejezetten a kis teljesítményű, egyszerű eszközökhöz fejleszt a Microsoft.

Ezzel pedig még mindig nincs vége, ugyanis a HoloLens, a Surface Hub és az Xbox One szintén „személyre szabott” Windows 10-et fog kapni, ezek azonban a hardverhez kötődnek, kereskedelmi forgalomban nem lesznek várhatóan elérhetőek.

A Microsoft továbbra is számos fontos kérdésre nem adott még választ. Milyen formában lehet majd frissíteni az év eleje óta hangoztatott egy éves ingyenes periódus után? A kalózverzióról frissítő, de licencet továbbra sem birtokló felhasználók megkapnak-e majd minden frissítést, vagy csak a biztonsági vonatkozásúakat? A mennyiségi licenctulajdonosok milyen konstrukcióban frissíthetnek Windows 10-re? A desktop Windows 10 Home és Pro tulajdonosok megkapják-e ingyen az univerzális Office-csomagot?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról