Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 12. 14:50

A Canonical is az IoT piacra pályázik

Több vállalattal is dolgozik közös IoT projekten a Canonical. Az Ubuntu fejlesztőjének partnerei között a Microsoft, az Acer és a GE is ott van, akikkel az IoT World konferencián mutatták be közös fejlesztéseiket.

Egyre határozottabban nyomul az IoT piacon a Canonical: a cég több vállalattal is együttműködésre lépett, hogy maga is részt vállaljon az internetre kötött eszközök seregeinek kezelésében - a partnerek között a Microsofttól az Aceren át a GE-ig számos vállalat ott van. A közösen létrehozott termékeket a cégek a napokban San Franciscóban megrendezett IoT World konferencián mutatják be.

Az IoT eszközöktől a big data backendig

A cég egyik új kezdeményezéséhez a Microsofttal és a DataArttal is összefogott: a vállalatok célja egy ipari felhasználásra szánt IoT-s prediktív karbantartási megoldás létrehozása, amely a cégek felhős, big data, gépi tanulás és természetesen az IoT területen szerzett tapasztalatait kombinálja. A megvalósításhoz a Snappy Ubuntut, a DeviceHive-ot és a Juju Charms-ot is bevetik, a gépi adatokat pedig a Microsoft Azure szolgáltatása gyűjti be és kezeli.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lecsupaszított (snappy) Ubuntu verzió az IoT eszközök operációs rendszereként működik majd, amely a DataArt által fejlesztett DeviceHive-ot használja majd az M2M kommunikációhoz, az ugyancsak Ubuntura épülő OpenStack felhővel. Az egyes eszközök menedzsmentjéről itt a Juju, azaz a Canonical deployment, illetve orkesztrációs eszköze gondoskodik, különböző charm névre hallgató konfigurációival - mindezt pedig az Azure köti össze a big data backenddel. A megoldás a ZDNet szerint az Azure Marketplace-en keresztül lesz elérhető.

A Canonical és a Microsoft együttműködése egyébként nem példátlan, a vállalatok már többek között a Juju felhős DevOps eszköztárának Windowsra portolását is közösen kezdték meg, sőt, az is a cégek közös erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a Windows Server már Ubuntu és OpenStack környezetben is igénybe vehető.

Az otthoni felhasználók és a barkácsolók sem maradnak ki

A Canonicalnak a GE-vel is akad több közös projektje: a két cég az IoT konferencián az első, kereskedelmi forgalomban elérhető IoT okoshűtőt is bemutatta. A ChillHub névre keresztelt hűtőszekrény a Snappy Ubuntu Core rendszert futtatja, ráadásul nem csak a konyha látogatói, de a fejlesztők és barkácsolni vágyók előtt is nyitva áll, akik a cégek szerint  teljes mértékben testreszabhatják az eszközt 3D nyomtatók segítségével. A leggyorsabb megrendelők 799 dollárért juthatnak a hűtőhöz, a későbbiekben pedig 999 dollárért lesz megvásárolható.

A partnerek sorából az Acer sem maradt ki, a Canonical a gyártóval közösen egy az IoT eszközök felügyeletére szánt, kvázi központi egységként működő terméket is leleplezett - pontosabban egyelőre csak annak prototípusát. A konzumer aBeing sorozat az Acer AOP 3.0 technológiájára épít és számos eszközzel használható - ezáltal a cégek szerint a fejlesztők számára is minimalizálja a felhőszolgáltatás, illetve a termékfejlesztés költségeit.

A Snappy Ubuntu Core előnye, hogy potenciális felhasználási területeinek listája jóval kiterjedtebb mint számos rivális megoldás esetében. A rendszer a felokosított háztartási eszközökön túl akár mobil bázisállomásokhoz, hálózati switchekhez vagy drónokhoz és robotokhoz is felhasználható, a Canonical igyekszik is kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. A szoftver az Ubuntu 15.04-es verziójának részeként már elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról