Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 8. 13:35

Nvidia: drága lesz a modemek leépítése

Kevés dolog változott az elmúlt három hónapban az Nvidia háza táján, a Tegrás divízió átpozicionálása egyelőre jó úton jár. Drága lesz a modemek fejlesztésével foglalkozó divízió leépítése, és a Samsung-Qualcomm ellen indított per is rengeteg pénzt visz majd el.

Kevés az újdonság az Nvidia háza táján, szűrhetjük le a cég most közzétett negyedéves jelentéséből. A cég az áprilissal záruló negyedévben az előző periódusokhoz hasonlóan teljesített, sem kiugróan jó, sem kiugróan gyenge szegmenseket nem találni. A bevétel valamcskét nőtt, 4 százalékkal, 1,151 milliárd dollárra, eközben a profit minimálisan, 2 százalékkal zsugorodott, 134 millió dollárra.

A GPU-s divízió továbbra is hátán viszi a vállalatot, bevétele szerény ütemben, mintegy 5 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, 940 millió dollárra, ez a cég bevételének mintegy 82 százalékát teszi ki. A GPU-k között a játékra kihegyezett GeForce termékek nőttek 14 százalékkal, a Maxwellek iránt továbbra is nagyon erős a piaci kereslet. Ugyan a cég pontosabbat nem közölt, a noteszgépes grafika is nagyon jól teljesített, a PC-piac gyengélkedése ellenére az eladások jóval az egy évvel ezelőtti szint fölött voltak. A Tesla sorozatú egységek is jól fogytak, a cloud-szolgáltatók elkezdték vásárolni ezeket a modelleket, a kifutó Quadrók azonban visszaestek az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Felemás az egykor okostelefonokat és tableteket célzó Tegrák teljesítménye. Az ARM-alapú rendszerlapkák bevétele ugyan szerényen, 4 százalékkkal, 145 millióra nőtt, ez azonban még mindig parányi, a részleg egyelőre nem igazán tud méretgazdaságossá válni. Az átpozicionált, mobil konzolokra és autós rendszerekre lövő Tegrák egyelőre pozitív fogadtatást kaptak az autógyártók felől, sőt, már az első komolyabb megrendelések is beérkeztek, az autós kaland már bevételt is elkezdett termelni.

A következő negyedév pénzügyi eredményét várhatóan keményen le fogja húzni az mobilos modemeket fejlesztő részleg leépítése, az átszervezések és végkielégítések költsége 100-125 millió dollár is lehet, vagyis akár a következő negyedév teljes profitját is elviheti. A cég ugyanakkor megemlítette, hogy még kilátásban van a részleg értékesítése is, így elképzelhető, hogy ezt a kiadást megússza a vállalat. Szintén további jelentős költség lesz a Qualcomm és Samsung ellen indított szabadalomsértési per, amely a vállalat becslése szerint egész évre vetítve 70-90 millió dollárba kerül majd - ez szinte egy negyedévnyi profitnak felel meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.