:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 6. 12:05

Frissítette tárolószoftvereit az EMC

Megújította VMAX és XtremIO tárolóit is az EMC - jelentette be a cég a héten zajló EMC World rendezvényén. A fejlesztések mind a szoftveres, mind a hardveres oldalt komolyan érintették, a vállalat egészen kinyitotta a tárolórétegzést, flash-tömbök és a publikus felhő felé is. A bejelentésekből válogattunk.

VMAX 3

Menetrendszerűen frissült az EMC zászlóshajója, a VMAX 3 tárolórendszer - jelentette be a vállalat a héten zajló EMC World konferenciáján. A Hypermaxra átnevezett tárolószoftver tavaly kapott komoly ráncfelvarrást, az újragondolt architektúrát akkor a cég felkészítette az új szoftveres funkciók fogadására. A remek potenciállal rendelkező architektúrára most kezdenek érkezni az izgalmas frissítések, jelentősen kibővült a tárolórétegzés és megjelent az aktív-aktív replikáció lehetősége.

Mi a storage tiering?

A storage tiering, vagy tárolórétegzés logikája roppant egyszerű: egy modern tárolóban változatos sebességű, kapacitású, késleltetésű, árú egységek vannak, ezek közül a szoftver választja ki, hogy milyen adat milyen meghajtóra kerül. Így más rétegre kerülnek a biztonsági mentések, a céges dokumentumok és az adatbázisok. A megközelítés előnye, hogy a heterogén tárolókhoz képest jóval magasabb teljesítményt és kapacitást képes nyújtani, jóval alacsonyabb áron.

A nagy újdonság idén a FAST.X tárolórétegzés, amely a cég hagyományos FAST tieringjét kiterjeszti a VMAX-on túlra is, az adatközponti és az adatközponton kívüli tárolókat is bevonva a rétegzésbe. Az automatizált storage tiering része immár az XtremIO és a felhős tárhelyszolgáltatók is, mindkét funkcióra felvásárlás útján tett szert az EMC. Az XtremIO-t 2012-ben vásárolta fel a cég, 2013 óta ez az EMC flash-alapú tárolótechnológiájának zászlóvivője. A cég most bejelentette, hogy a VMAX immár az XtremIO tárolókat is bevonja a rétegzésbe, sőt, hamarosan vásárolható olyan VMAX-konfiguráció, amelyben XtremIO flash-blokkok beépítve megtalálhatóak.

A TwinStrata felvásárlását tavaly jelentette be az EMC, a cég olyan szoftveres megoldást (a CloudArray-t) fejlesztett, amellyel publikus felhő felé is kiterjeszthető a tárolórétegzés. Ez azt jelenti, hogy a legritkábban használt, legkevésbé késleltetés-érzékeny adatok átköltöztethetőek az adatközpontból és feltölthetőek valamelyik nagy publikus szolgáltató (Amazon, Microsoft, Google) olcsóbb, de lassúbb tárolóira. A rendszer ideális működési modellje, hogy az üzemeltető a saját adatközpontjából a publikus felhő felé dedikált, védett vonallal rendelkezik, de ezt ma már az összes nagyobb szolgáltatás kínálja (például Azure ExpressRoute, AWS Direct Connect). A CloudArray immár a VMAX rendszerbe is beépült, így ez az opció már a vásárlók számára is nyitva áll.

Kevesebbet beszélt az EMC arról, hogy a FAST.X támogatja a más márkájú tárolók felé történő rétegzést is, így még nem tudni, pontosan milyen tárolókkal kompatibilis, illetve milyen műszaki feltételei vannak ennek. A FAST.X az év második felében kapja meg a CloudArray és third-party támogatást, ekkor várhatóan több is kiderül az izgalmas képességről.

Egy másik fontos fejlesztés a VMAX3 tömbök közötti aktív-aktív adatreplikáció, amely a nagyon magas rendelkezésre állást igénylő környezetekben elvárás. Az ilyen replikáció esetén ugyanis ha az egyik tároló kiesik, akkor a helyét automatikusan, megszakítás nélkül képes átvenni a másik, a kiesés ilyenkor gyakorlatilag nulla. Az aktív-aktív replikáció várhatóan az év második felében lesz elérhető.

Érdekes fejlemény, hogy a vállalat szabad szoftver formájában kiadta a ViPR gyártófüggetlen tárolóvezérlő szoftverét (pontosabban annak egy részét). A Project CoprHD (ejtsd: copperhead) forráskódja júniustól lesz elérhető a GitHubon, a projekt weboldalán egyelőre csak egy köszöntő fogadja a látogatót. A CoprHD a cég ígérete szerint Mozilla Public License (MPL) 2.0 alatt lesz elérhető, GPL-ről tehát szó sincs, de a licencet az OSI és az FSF is teljes mértékben szabad szoftverként értelmezi. Emellett az EMC a ScaleIO szoftveréből is kiadott egy ingyenesen letölthető verziót, annyi korlátozással, hogy a licenc szerint éles üzemben nem vethető be (marad a tesztelés és a fejlesztés).

XtremIO 4.0 és sűrűbb X-Brick

Az EMC az XtremIO tárolócsaládot is frissítette, a hardveres fejlesztések elsősorban a kapacitássűrűség növelését célozták. A vállalat ígérete szerint az új, 40 terabájtos X-Brick blokkok dupláznak ebben a mutatóban, vagyis ugyanakkora fizikai keretben mintegy kétszeres kapacitás érhető el. A skálázódás is javult, immár hat helyett nyolc ilyen blokk is fürtbe rendezhető, 12 helyett 16 vezérlő egység mögött. Ez azt jelenti, hogy a kapacitás skálázódásával a teljesítmény is szinte lineárisan nő.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tárolón futó XtremIO szoftver főverziót váltott és jelentős fejlesztéseket kapott. Megjelent az adatreplikáció lehetősége XtremIO illetve EMC RecoverPoint-kompatibilis tárolók között, és a tömbök kapacitásbővítését immár leállítás nélkül is elvégezhetjük, így életszerűbbé vált a kis induló kapacitás fokozatos, menet közbeni bővítése. A menedzsmentfelület is megújult, az XtremIO Management Server egy felületről képes az összes, a hálózaton lévő tömböt felügyelni, kiterjesztett történeti jelentésekkel (akár két évre visszamenőleg), fejlett kereséssel és címkézéssel.

Az ingyenes frissítésként érkező XtremIO 4.0, valamint az új, 40 terabájtos X-Brick elemek még ebben a negyedévben, tehát néhány héten belül elérhetőek lesznek.

Project Horizon - mert pont az appok hiányoztak a tárolókhoz

Az EMC Worldön a cég egy új alkalmazásplatformot és hozzá kapcsolódó szoftverboltot is bejelentett. Az alkalmazásboltot az EMC üzemelteti, és egyszerre lesznek benne az EMC illetve külső fejlesztők által készített alkalmazások. A Horizon platformon elérhető egyik első alkalmazást a cég szállítja, a bejelentés szerint a Documentum Capital Projects Express és a Documentum Life Sciences Solutions Suite ezen keresztül is megvásárolható majd. A Project Horizon egyébként a Pivotal Cloud Foundry alkalmazásplatformjára épül, ennek megfelelően alkalmas több bérlős (multitenant) működésre is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.