Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 5. 11:26

Minden weboldal felé megnyílik az Internet.org

Már bárki elérhetővé teheti weboldalát a Facebook Internet.org kezdeményezésén keresztül. A közösségi oldal már nem korlátozza néhány tucat weblapra a fejlődő térségekben ingyenes internetkapcsolatot kínáló megoldást - ahhoz a megfelelő technikai kritériumok mellett minden oldal csatlakozhat.

Az internet maradék része felé is nyit a Facebook ingyenes online kapcsolatot kínáló Internet.org kezdeményezése. Az Indiát, Tanzániát, Kenyát, Kolumbiát, Ghánát és Zambiát célzó szolgáltatást egészen idáig sok kritika érte, a netsemlegesség szempontjából megkérdőjelezhető gyakorlata miatt, a közösségi oldal ugyanis csak néhány, egész pontosan 38 kiválasztott webhelyet tett elérhetővé díjmentes mobilinternetén, köztük a Wikipédiával, különböző egészségügyi információkat tartalmazó oldalakkal - és természetesen a Facebookkal.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a megoldás kapcsán sokan versenyellenességet emlegettek, a közösségi oldal ugyanakkor most lebontja a szolgáltatás falait, ezzel gyakorlatilag bármely weboldalnak utat engedve felhasználóihoz. Az oldalaknak persze meg kell felelniük néhány kritériumnak, hogy eljuthassanak a jellemzően gyenge mobilinternet kapcsolattal rendelkező területeket kiszolgáló Internet.org kínálatába: a weblapok többek között nem használhatnak JavaScript és Flash tartalmakat, Java appleteket, WOFF betűkészleteket, SVG formátumú vagy nagyméretű képeket, videókat vagy iframeket, illetve a VOIP és fájlmegosztó oldalakat is kiszűrik majd a szolgálatatásból.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Internet.org nem támogatja továbbá a HTTPS, illetve SSL titkosításokat, legalábbis eleinte. A megkötést a Facebook azzal indokolta, hogy az adatforgalomnak először a szolgáltatás proxy szerverein kell áthaladnia, ugyanakkor a vállalat vezérigazgatója, Mark Zuckerberg később egy Facebook bejegyzésben azt ígérte, az Internet.org hamarosan a titkosított tartalmakkal is megbirkózik majd, illetve ez áll a vállalat által kiadott, fejlesztőknek szánt technikai útmutatóban is - egyelőre mindenesetre a szolgáltatás csak titkosítás nélküli weboldalakat jeleníti meg.

Ahogy korábban, a felületre újonnan érkező oldalaknak is gyorsan be kell töltődniük a 2G hálózatokon is, akár az Internet.org androidos alkalmazásából, akár Opera böngészőből nyitják meg azokat. A szolgáltatás falainak ledöntésével a Facebook valószínűleg megnyugtatja majd a netsemlegesség szószólóit - és nem utolsó sorban azon weboldalak üzemeltetőit, akik már első körben bekerültek a támogatott weblapok sorába, majd a versenyellenességi viták kirobbanásával gyorsan hangot adtak kihátrálási szándékuknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.