Szerző: Voith Hunor

2015. április 30. 13:03

Adatbázisra gyúrt az Azure

Egy masszív adatbázis-megoldás hiányzott még az Azure változatos portfóliójából, az adattárház és a data lake implementációjával azonban most ezt is kipipálta a Microsoft. Nyáron indulhatnak az új szolgáltatások.

Ha valaki azt hitte, hogy a Microsoft az elmúlt hetekben kifogyott az Azure-rel kapcsolatos bejelentésekből, alaposan mellé lőtt. Bár az várható volt, hogy a vállalat az idei fejlesztői konferenciára jócskán tartogat újdonságokat, a Build első napján csak úgy záporoztak az új információk a redmondiak felhős szolgáltatásaival kapcsolatban.

Ha sok az adat

A legjelentősebb Azure-újdonságok a strukturált és strukturálatlan, nagy méretű adatbázisok tárolásához és menedzseléséhez kapcsolódnak. A Microsoft – a versenytárs Amazon Redshift 2013-as piaci bevezetése után – végre elindítja a sokak által hiányolt saját adattárház-szolgáltatásait: az SQL Data Warehouse-t strukturált adatbázisokhoz, az Azure Data Lake-et pedig hatalmas mennyiségű strukturálatlan adat “ömlesztett” tárolásához és elemzéséhez.

Az SQL Data Warehouse a vállalat szerint az első olyan, felhős adattárház-szolgáltatás, ami Scott Guthrie, a felhő és nagyvállalati divízió vezetője szerint igazi rugalmasságot kínál teljesítményben és funkcionalitásban egyaránt. A platform bemutatásakor Guthrie a Microsoft megoldását egy az egyben az Amazon Redshiftjéhez hasonlította, természetesen az – ügyfelek szempontjából amúgy tényleg hasznos – előnyökre fókuszálva.

Az információk alapján a redmondi cég fő ütőkártyája a fentebb már említett magas fokú rugalmasság: egymástól függetlenül szabályozható számítási teljesítmény és tárolókapacitás, másodpercek alatt skálázhatóság, hibrid felhős (Azure és saját adatközpontban vagy szerveren futó, azaz on-premise) futtatás, igény szerinti ideiglenes szüneteltetés, teljes SQL támogatás. A platform teljes kompatibilitást ígér a Power BI-jal, Azure Data Factoryval és az Azure Machine Learninggel. Az SQL Data Warehouse először júniusban lesz kipróbálható előzetes regisztrációt követően, a nyilvános tesztidőszakra csak ezt követően fog sor kerülni, így a termék széles körű elérhetőségére a nyár derekára / végére érdemes számítani.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Azure Data Lake az igazi, hagyományos értelemben vett big data felhasználási területeket célozza, azaz a strukturálatlanul, natív formátumban, mindenféle méretkorlátok nélkül egy helyre öntött hatalmas adatmennyiség tárolását és elemzését. A platform HDFS-kompatibilis (Hadoop File System), így a Microsoft saját big data megoldásai (Revolution-R Enterprise és HDInsight) mellett egyéb Hadoop-disztribúciókat (Cloudera, Hortonworks) is támogat. A szolgáltatás egyetlen fiókban korlátlan mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé, ahogy a fájlméret esetében sem szab felső határt. Az eddig megosztott információk alapján látható, hogy a vállalat ezt a platformot a néhány hete bejelentett Internet of Things (IoT) stratégiája egyik alapkövének szánja, rendkívüli nagy mennyiségű de egyenként kis forgalmat generáló írási művelet alá.

Elasztikus erőforráskezelés

A Microsoft az Azure SQL Database-hez előzetes verzióban elérhetővé tette az elasztikus adatbázis-technológiát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatbázis-gazdák akár százas nagyságrendben poolokba szervezhetik adatbázisaikat, melyekhez közösen használható erőforrásokat határozhatnak meg. Ez költségoldalon komoly megtakarítást hozhat, mert így nem kell egy-egy adatbázis szélsőségesen változó terhelése miatt a csúcsterhelésre belőni a szükséges kiszolgálói kapacitást, elegendő okosan konfigurálni a teljes pool erőforrását. A vállalat a technológia kihasználásához a fejlesztőknek is biztosít eszközöket, hogy a poolokba rendezett adatbázisokat könnyen lehessen egy tömbként kezelni, ha egy adott alkalmazás ezt megkívánja.

Az Azure SQL Databases új biztonsági funkciót is kapott, a vállalat szerint ez volt az egyik leginkább kért újítás az adatbázis-szolgáltatással kapcsolatban. A Microsoft – egyelőre kipróbálható előzetesként – elérhetővé tette az on-premise SQL Serverekben már régóta kínált Transparent Data Encryption (TDE) valós idejű adat- és naplótitkosítást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról