Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 29. 14:22

Bőrmobillal jelenkezett az LG

Komolyan vette az előddel kapcsolatos kritikákat az LG, az új, G4 a legtöbb problémát úgy orvosolja, hogy a versenytársaknak is feladja a leckét. Izgalmas választás a processzor, kérdés, hogyan válik be a valós felhasználás mellett.

Nagyon jó úton indult el az LG az új csúcsmodelljével - foglalhatjuk össze a második számú dél-koreai gyártó tegnapi bejelentését. A cég új zászlóshajója az igazán fontos fejlesztésekre, az ipari formatervre, a kijelzőre és a kamerára koncentrál, és mindhárom területen jelentős előrelépést ígér nem csak az elődhöz, hanem a konkurrens modellekhez képest is.

Kezdjük a formatervvel. A G3-mal kapcsolatban kifogásoltuk a kissé olcsó hatású műanyag hátlapot, amely minőségérzetre elmaradt a fém és üveg (iPhone, HTC One, stb.), de a minőségibb műanyag (például az LG másik modellje, a Nexus 5) mögött is. A G4 ezt a problémát igen meggyőzően orvosolja, a telefon minőségi bőr hátlappal is elérhető lesz, így ezt a problémát megoldottnak tekinthetjük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kijelző tavaly úttörőnek számított, a G3 az egyik első QHD felbontású panel volt az okostelefonok között, azóta ezt a trendet már több gyártó is folytatja. A G4 mind méretben, mind felbontásban maradt a G3 által kijelölt határoknál, így 5,5 hüvelykes, QHD felbontású, IPS LCD panelt nézhet a telefon tulajdonosa. Az LG saját gyártású panelje persze ettől függetlenül fejlődött, a gyártó által közölt adatok szerint a színhűség a legjobb monitorokkal vetekszik, az elődhöz képest pedig 50 százalékkal kontrasztosabb, 25 százalékkal fényesebb, illetve 11 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

A kamera is egészen egyedi hardvernek ígérkezik. A lencserendszer nagy fényerejű, f/1,8-as rekesznyílású, ami várhatóan sokat segít a gyenge fényviszonyok között lőtt képeken - ez jelenti jelenleg az okostelefonos kamerák legnagyobb kihívását. Ugyanez a célja a megnövelt méretű szenzornak és beépített optikai képstabiliizálónak is, előbbi nagyobb fényérzékeny cellákkal, utóbbi a hosszabb expozíciós idővel segít rá a sötétben készült fotókra.

Érdemes még megjegyezni, hogy a hátlap továbbra is levehető és cserélhető, alatta pedig a 3000 mAh kapacitású akku tetszőlegesen cserélhető. A bővíthetőséget a Samsungtól eltérően az LG nem adja fel, a telefon háttértára microSD kártyával kiterjeszthető. Igaz, erre szükség is lehet, gyárilag ugyanis egyetlen méretben, 32 gigabájtos belső tárolóval dobja piacra az LG a G4-et.

A szoftveres oldalról szólva az LG továbbra is a saját, meglehetősen visszafogott felületével szállítja a telefont, ez alatt az Android legfrissebb, 5.1-es kiadása dolgozik. Információink szerint a cég semmilyen frissítési garanciát nem vállalt a telefonra, a vásárlók így meglehetősen kiszolgáltatottak lesznek az LG üzleti döntéseinek.

Hová lettek a magok?

Az LG G4 egyetlen igazi meglepetése a felhasznált processzor, a telefon ugyanis nem a Qualcomm aktuális csúcsmodelljére épül, a gyártó a Flex 2-ben használt Snapdragon 810-et a szerényebb 808-as egységre cserélte. A két processzor között a leglényegesebb különbség a magok eltérő konfigurációja. Míg a 810-es négy gyors (Cortex-A57) és négy lassú (Cortex-A53) maggal rendelkezik, a 808-ban csak két gyors és négy lassú található. Az LG döntése alapvetően logikus, a "nagy" Snapdragon teljesítményét a hőleadás fogja vissza, terhelés alatt a processzor brutálisan leszabályoz, a névleges 2 GHz-es órajelet csak pillanatokra tudja fenntartani, ezt követően pedig egészen 850-950 MHz-ig. A durva leszabályozás mellett pedig a processzor annyira lassúvá válik, hogy az előző generációs Snapdragon 801 is könnyedén megveri a teljesítménytesztekben.

Az LG által választott Snapdragon 808 így jelen pillanatban jobb választás lehet. A processzor egy szálú végrehajtásban (az azonos magoknak köszönhetően) ugyanolyan gyors, mint a Snapdragon 810, viszont várhatóan jóval kevésbé melegszik annál, így ezt a teljesítményt tovább fenn tudja tartani. És ha kell érv arra, hogy a két gyors mag is elegendő, az iPhone nagyon jó példa, amelyből sosem készült kettőnél több magot használó verzió, a CPU-teljesítmény ennek ellenére kifogástalan. A Snapdragon 808 tehát a lehetőségekhez képest tehát jó választásnak tűnik, kíváncsiak vagyunk, hogy visszaigazolja-e ezt a tesztekben is a G4.

Ára - nincs

A G4-nek egyelőre nincs nyilvános ára, enélkül pedig nehéz jósolgatni a népszerűséget illetően. Az előd G3 sikerében mindenesetre fontos szerepet játszott, hogy a gyártó mélyen az iPhone illetve a Galaxy S5 ára alá lőtte be, így az egyik legjobb ár/érték aránnyal rendelkező modell volt a piacon. Csak remélhetjük, hogy e jó szokását a cég idén is megtartja - erre utal, hogy az eladásokat tekintve 12 millió darab értékesítését tűzte ki célul az LG.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról