Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 23. 11:11

Mobilszolgáltató lesz a Google

Mobilszolgáltatást indít a Google: a keresőóriás Fi nevű projektje a Sprint és a T-Mobile hálózatai mellett Wi-Fi hálózatokra támaszkodik majd. Az Egyesült Államokra korlátozódó szolgáltatás a tesztidőszakban csak Nexus 6 készülékekkel vehető igénybe.

Beigazolódtak a korábbi pletykák, melyek szerint a Google saját mobilszolgáltatást indít - a vállalat az értesüléseket immár hivatalosan is megerősítette, sőt, már lehetőség van előzetesen feliratkozni a szolgáltatásra. A vállalat Project Fi névre keresztelt kezdeményezése Európában nem zavar majd sok vizet, az az Egyesült Államokra korlátozódik, ráadásul induláskor ott sem lesz túl széles körben elérhető, valahogy úgy mint a cég lakossági internetszolgáltatása, a Google Fiber (a Fiber egészen a mai napig csak az USA néhány városában férhető hozzá). A Fi kritériumai ráadásul alaposan leszűkítik a potenciális ügyfelek halmazát: a szolgáltatást első körben csak a Nexus 6 okostelefonnal rendelkezők vehetik igénybe, nekik egy a keresőóriás által kiadott, speciális SIM kártyára lesz szükségük.

Ahogy az már korábban sejthető volt, a cég nem klasszikus mobilszolgáltatói szerepet vesz fel, sokkal inkább egy virtuális terméket kínál majd, amely a T-Mobile és a Sprint infrastruktúrájára támaszkodik, továbbá erősen épít a Wi-Fi hálózatokra is. A szolgáltatás a felsoroltak közül a leggyorsabbat választja ki és használja, legyen szó mobilinternetről vagy hanghívásokról. A hálózatok közötti váltás akár hívás közben is lehetséges, a Fi a beszélgetés megszakítása nélkül tud átállni például 3G-ről Wi-Fire. A szolgáltatás a cég szerint továbbá nem csak telefonról, de akár táblagépről vagy PC-ről is igénybe vehető.

01:56
 

Project Fi: Innovating in connectivity and communication

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat által felvázolt konstrukció szerint az ügyfelek havi 20 dollárért korlátlan telefonbeszélgetést és SMS-t kapnak, sőt utóbbiért a vállalat még külföldön sem számol fel plusz költséget. A szolgáltatásban foglalt mobiladat ára gigabájtonként plusz 10 dollár - ezzel a vállalat sok konkurens amerikai szolgáltatónak alálicitált, ráadásul a fel nem használt forgalmat visszafizeti a felhasználóknak. A konstrukció további előnye, hogy az ügyfelek nem írnak alá hűségnyilatkozatot a keresőóriással, így akkor hagyják ott a szolgáltatást, amikor kedvük támad - mindenféle következmény nélkül - az ugyanakkor kérdéses, hogy ez a tesztfázis lezárultával is így marad-e.

A Google Fi által biztosított lefedettség jelenleg jóval szerényebb, mint a rivális szolgáltatóké, 4G hálózatok például főként a nagyvárosokban és azok környékén kínál, a felhasználók a vidéki területek jelentős részén kénytelenek lesznek a 2G hálózatokra fanyalodni. A Google által közzétett lefedettségi térkép jól illusztrálja a Fi pillanatnyi helyzetét.

Nem meglepő, hogy a tech cégek számára vonzó az MVNO szerep, hiszen azzal jóval kiterjedtebb kapcsolatot létesíthetnek ügyfeleikkel és jobb felhasználói élményt kínálhatnak, (a Fivel a Google is az utóbbi célt tűzte ki) nem mellesleg pedig sokkal inkább bezárhatják a felhasználókat saját ökoszisztémájukba. A Google részéről a kezdeményezés jelenlegi formájában egyelőre főként kísérletezés az üzleti modellel, ugyanakkor a jövőben a Nexus 6-korlát feloldásával és a lefedettség növelésével nagyobb szerephez is juthat a piacon. Az előzetes jelentkezések már leadhatók a Fi weboldalán, amelyekre a vállalat 30 napon belül ígér választ. A jóváhagyott jelentkezők továbbvihetik már meglévő mobilszámukat az új szolgáltatásba, annak hivatalos indulási ideje azonban egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról