Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 20. 17:30

Jönnek az ultratakarékos rádiós chipek

Új, licencelhető rádiós egység termékcsaládot adott ki az Imagination Technologies. A vállalat a szerinte kifejezetten alacsony fogyasztású Ensigma Whisper szériát elsősorban viselhető és IoT eszközökbe szánja.

Bővítette licencelhető szellemi tulajdonainak sorát az Imagination Technologies: a vállalat ezúttal egy Ensigma Whisper névre hallagató termékszériát jelentett be. Az új fejlesztés egy új, lapkára integrálható rádiós modul vagy RPU (Radio Processing Unit), amelyet átviteli sebesség helyett kifejezetten a minél alacsonyabb fogyasztáshoz fejlesztett a cég. Ennek megfelelően az Enigma Whisper valószínűleg nem általános célú (mondjuk okostelefonos) processzorokon, hanem különböző IoT-megoldásokban vagy épp hordható elektronikában kaphat helyet.

A cégnek már korábban is voltak hasonló licencelhető egységei, amelyek Ensigma Explorer név alatt futottak, az újonnan bemutatott Ensigma Whisper szériát azonban a teljesen újratervezték, hogy azzal a különböző viselhető és IoT eszközök is hatékonyan kiszolgálhatók legyenek  A márka alatt három chip jelenik meg: egy Bluetooth LE, egy Wi-Fi 802.11n 1x1 és egy a két rádiót kombináló lapka, de a vállalat a későbbiekben LTE CAT, illetve 802.15.4 és 802.11ah támogatással is bővítené a portfólióját.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat az AnandTech kérdésére elmondta, miután a termékekkel elsősorban megcélzott IoT eszközök többsége ideje legnagyobb részét passzív módban tölti, (jellemzően 300-ból mindössze 4 milliszekundum erejéig aktívak) igyekeztek a optimalizálni az ez idő alatti fogyasztást. A másik érzékeny területet a vállalat szerint a zsúfoltabb Wi-Fi hálózaton a beérkező (RX) csomagok fogadása jelenti, amennyiben kimenő forgalom is van. A cég kutatása alapján egy a hálózatra csatlakozott eszköz átlagosan csak 100-ból egy bejövő csomag feldolgozását követi kimenő adatforgalom.

A csomagfeldolgozásra fölöslegesen elpazarolt teljesítmény komoly problémát jelent: a cég ezt egy szabadalmaztatott eljárással küszöbölte ki. A korai csomagelvetés vagy "early packet abortion" névre keresztelt módszernek köszönhetően az eszköz csak azokat a csomagokat bontja ki, amelyeknek valóban ő a címzettje. A Wi-Fi-re csatlakozó készülékek ilyenkor jellemzően minden beérkező adatcsomag feldolgozását megkezdik, ez pedig hosszú távon nagy mennyiségű fölöslegesen elhasznált erőforrást jelent. Az Imagination megoldása azonban a fogadás során már nagyon korán észleli a más kliensnek szóló csomagot és jóval korábban lezárja annak feldolgozását - ezzel értékes energiát tud megspórolni. A rendszer ehhez elmenti az AP-val való szinkronizációkor és dekódoláskor kapott metaadatokat, ezek alapján pedig később kiszűri a neki szánt csomagokat. A fentieknek és további finomhangolásoknak köszönhetően a vállalat jelentősen energiahatékonyabb chipeket ígér az eddig használt wireless lapkáknál.

A cég által biztosított szoftverrel az Ensigma Whisper lapkák képesek a vállalat Flow Cloud stackjén keresztül online kapcsolatot létesíteni - utóbbi többek között eszköz- és felhasználómenedzsment, adatrögzítés, elektronikus fizetés, és aszinkron üzenetküldés funkciókat is kínál. Mindezek mellett a licencelt chipek, pontosabban azok beépített mikrokontrollere saját firmware-rel is felszerelhető, ezáltal számos feladathoz nincs szükség feltétlen szükség társított általános célú processzormagra, anélkül is lehetőség van egyszerűbb műveletek elvégzésére, közvetlenül az RPU-n.

Így is adódhat persze olyan helyzet ami saját processzort igényel, ehhez a gyártó saját MIPS lapkáit ajánlja - az Imagination Technologies 2012-ben vásárolta fel a chipekért felelős MIPS Technologiest. Persze az Ensigma Whisper képes más architektúrájú, például ARM magokkal is együttműködni, erről a rendszert integráló chipgyártó szabadon dönthet. A cég új Ensigma Whisper termékcsaládja már most licencelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról