Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 20. 10:30

Sony Xperia Z4: a processzor új, a recept a régi

Új processzorral és a megszokott körítéssel érkezik a Sony legújabb csúcstelefonja. A frissen leleplezett Xperia Z4 a Snapdragon 810 chipen túl csak apró finomításokat tartalmaz, debütálása nyárra várható, első körben Japánban.

A Sonyé a színpad a tavaszi készülékbejelentések sorában, a vállalat Japánban leplezte le legújabb okostelefonját, a portfólió trónját átvevő Xperia Z4-et. Ahogy a Z-sorozat korábbi tagjai, a Z4 is apró, inkrementális frissítés: a tavaly szeptemberben bemutatott korábbi generáció, a Z3 ugyanis az azt megelőző Z2-ével gyakorlatilag teljesen azonos hardverrel érkezett, egyedül a készülékház lett valamivel vékonyabb.

Óvatosan újítanak a japánok

Szerencsére most jobb a helyzet, bár eget rengető differencia még mindig legfeljebb a processzornál tapasztalható. Akárcsak több tavaszi csúcsmodell, az Xperia Z4 is megkapta a Qualcomm jelenleg elérhető legerősebb mobilprocesszorát, a Snapdragon 810-et, ezzel a Sony is 64 bitre váltott. Ha valaki még nem tudná álmából felriadva is elsorolni a lapka specifikációt, abban négy nagy teljesítményű Cortex-A57 és négy gyengébb, alacsony fogyasztású Cortex-A53 mag dolgozik, a kevésbé erőforrásigényes feladatokhoz. Az egyelőre nem ismert, hogy a Sony pontosan milyen órajelre lőtte be a két fürtöt. A processzor természetesen ARMv8 utasításkészlettel dolgozik, így a telefonra telepített Android 5.0 aarch64 módban fut rajta.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A RAM méretét tekintve az okostelefon hozza a csúcsmodellektől az utóbbi évben megszokott 3 gigabájtot, ez a széria előző két generációja óta változatlan - akárcsak az 5,2 hüvelykes, 1920x1080 felbontású, 424 PPI-s pixelsűrűségű IPS kijelző. Ami a belső tárhelyopciókat illeti, jelenleg úgy néz ki a Z4 csak 32 gigabájtos kiadásban lesz kapható, ezt azonban microSD kártyával akár további 128 gigabájttal is megtoldhatjuk.

A hátlapi kamera felbontása szintén ismerős lehet a két tavalyi modellből, az Exmor RS szenzorral és BOINZ képfeldolgozóval szerelt eszköz 20,7 megapixeles, az előlapra pedig egy 5,1 megapixeles érzékelő jutott. A vállalat egyelőre nem közölt további részleteket a kameráról, abban ugyanakkor jó eséllyel a tavaly novemberben bejelentett Exmor RS IMX230 szenzor található, amelynek különlegessége, hogy a jellemzően az önálló kamerákban megtalálható image plane phase detection technológiás autofókuszt használja. Utóbbival a gyorsan mozgó célpontok is minimális elmosódással fotózhatók, továbbá a 4K HDR videórögzítésre is képessé teszi a telefont. A Sony szerint ez az első ilyen képességekkel felszerelt okostelefonos szenzor - mindenesetre egyelőre nem tudni biztosan, ez került-e az új csúcsmodellbe.

Az Xperia Z4-et sikerült még karcsúbb házba költöztetni mint elődeit: a Z3 7,3 milliméteres borításából további 0,4-et lefaragva az új csúcstelefon már alig 6,9 milliméter vékony lett. Ehhez azonban a gyártónak áldozatot kellett hozni, az akkus kapacitás a Z2 óta tartó csökkenése most sem állt meg, az előző modell 3100 mAh-ja helyett csak 2930 mAh. Kérdés, hogy megérte-e az áldozat, hiszen a felhasználók nagy része valószínűleg boldogan feláldozna kevesebb mint fél milliméter vastagságot, a plusz akkumulátoros teljesítményért.

Külsőre megint nincs nagy változás, a telefon fém keretet kapott, üveg hátlappal. A Sony jó szokását megtartva ezt a modellt is víz és porálló kivitelben adja ki, a gyártó IP6X és IPX8 besorolásról beszél, ez a por kapcsán a már ismert teljes mértékű védettséget jelenti, vízben pedig akár másfél méter mélyen is használhatjuk, nagyjából fél órán keresztül.

A Compact verzió még várat magára

Szomorú hír, hogy a vállalat nem jelentett be kisebb, Compact verziót a készülékből, noha nincs kizárva, hogy a közeljövőben az is megérkezik. A kis változat kiadása azért fontos, mert mára gyakorlatilag a Sony maradt az egyetlen nagy telefongyártó, amely még kiad csúcshardverrel szerelt, 5 hüvelyk alatti okostelefont. A cég Compact készülékei jellemzően 4,6 hüvelykes kijelzővel érkeznek, hardveres szinten pedig gyakorlatilag megegyeznek a nagy testvérekkel.

Egyelőre nem tudni a Sony legújabb telefonja mennyibe kerül majd, a vállalta mindössze annyit árult el, hogy az nyáron debütál Japánban. A kései rajt miatt könnyen lehet, hogy a féléves termékciklussal dolgozó cég későbbre tolja, vagy akár ki is hagyja a telefon következő generációjának szokásos őszi bejelentését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról