Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 14. 16:00

Érkezik a hangalapú feloldás Androidra

Már hangfelismeréssel is feloldhatók az Android 5.0-t futtató okostelefonok - legalábbis amelyekhez megérkezett a Google által lépcsőzetesen kiadott frissítés. A funkció kényelmes, de ahogy a Smart Lock menü több tagja, kevésbé biztonságos, mint a hagyományos PIN vagy feloldási minta.

Az on-body detection, azaz viselésérzékelés után újabb taggal bővíti az Android 5.0 okos zárfunkcióit a Google - a keresőóriás ezúttal a felhasználó hangját használná annak azonosításához, és egyúttal az adott telefon feloldásához.

A viselésérzékelésről már korábban beszámoltunk, viszonylag egyszerű funkcióról van szó, amelyet bekapcsolva a telefon nem kér feloldási mintát vagy PIN-t, ha az eszköz mozgásban van, ilyenkor a készülék ugyanis feltételezi, hogy a tulajdonosnál, annak kezében, zsebében, netán táskájában van. Az opció bekapcsolása persze jóval kevésbé biztonságos mint a hagyományos feloldási módszerek, azoknak azonban jól jöhet, akik eddig utóbbiakat kényelmetlenségükre hivatkozva nem kapcsolták be.

Az újonnan bevezetett Trusted Voice, vagy hangfelismerés funkció (amelyről először az Android Police adott hírt) működése elég egyértelmű, a rendszer a felhasználó hangját elemezve dönti el, hogy a tulajdonos próbál-e hozzáférni a készülékhez, és amennyiben a hangminta megegyezik a beállításnál felvettel, feloldja a képernyőzárat. Ahogy az Google szolgáltatásainak jó részénél, az eszköz feloldásához szükséges varázsszó itt is "Ok Google".

Forrás: Android Police

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az opció, akárcsak már egy ideje elérhető testvérei, az Android 5.0, illetve újabb rendszerek beállítások menüjében, a Biztonság menüpont Smart Lock alpontjára bökve érhető el - már akinek. A Trusted Voice ugyanis egyelőre nem jutott el mindenkihez, a Google azt minden jel szerint fokozatosan juttatja el a felhasználókhoz. Ez különösebben nem meglepő, a vállalat többször járt már el így, többek között a fentebb már említett viselésérzékelés esetében is.

Bár a hangfelismerés aránylag komfortos megoldást jelent (legalábbis amíg nem egy meetingen vagy épp koncerten kell igénybe venni), ismét egy kevésbé biztonságos módszerről van szó, a hagyományos PIN-hez vagy feloldási mintához képest. Erre a rendszer a funkció bekapcsolásakor egy üzenetben is figyelmeztet, amely szerint az egy a tulajdonostól származó hangfelvétellel egyszerűen kijátszható, sőt, ehhez az is elég lehet, ha valakinek egyszerűen hasonlít a hangja az eszköz birtokosáéra.

A Google-nek van tapasztalata a hangvezérlés területén, egyes készülékeken, például a Nexus referenciatelefonok újabb generációin az "Ok Google" paranccsal kombinálva számos utasítás kiadható, ez ráadásul néhány eszközön (mint a Moto X vagy a Nexus 6) kikapcsolt kijelző mellett is működik. Az újonnan bevezetett Tursted Voice ezt a felhasználói élményt is gördülékenyebbé teszi majd, a Google hangvezérlése ugyanis, lezárt telefon esetében értelemszerűen csak korlátozott lehetőségeket kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról