Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 2. 17:28

Logitech MX Master: ez a nem-gamer egerek csúcsa

Bemutatta legújabb csúcsegerét a Logitech: az igényes felhasználóknak szánt MX Master bármilyen felületen működik, ára pedig többszöröse az átlag egérének. A gyártó a nem gamereket célzó szériában legutóbb hat évvel ezelőtt leplezett le új készüléket, ideje volt a frissítésnek. A következő fél évtized zászlóvivőjét mi is kipróbáltuk.

Megjelent a nem-gamer egerek zászlóvivőjeként is emlegetett Logitech MX széria legújabb generációja, az MX Master. A gyártó nem siette el a dolgot, az MX név legutóbb mintegy hat éve, 2009-ben tűnt fel, a Performance Mouse MX-nél. A vállalat több mint fél évtizeden keresztül nem látta szükségét komolyabb fejlesztésnek a munkaegerek terén - nagy kérdés volt tehát, milyen okból látta pont most szükségét a váltásnak a gyártó.

Nem egy mezei vezeték nélküli egérről van szó, ez már első pillantásra lerí a masszív, tankszerű kialakításról. Ennek ellenére az egér roppant elegáns, high-tech benyomást kelt, köszönhetően annak, hogy nincs úgy telezsúfolva gombokkal, mind sok, játékosoknak szánt modell. A legújabb MX egeret a gyártó kifejezetten a több kijelzős, sőt akár több készüléken történő munkára tervezte, az ennek megfelelően Bluetooth-on, vagy a mellékelt Unified USB-s vevőegységen keresztül is képes csatlakozni. A különböző eszközök említése nem véletlen, az egér három kapcsolatot is meg tud jegyezni, ezek közül pedig az alsó burkolaton található gombbal válthatunk.

Akárcsak a hatéves Performance MX modell esetében, a gyártó itt sem felejtette el hangsúlyozni, hogy az eszköz alján Darkfield névre hallgató lézeres szenzora dolgozik, amellyel az egér gyakorlatilag bármilyen felületen bevethető - még átlátszó, karcmentes üveglapon is. Noha a kütyü nem mondható túlzsúfoltnak, az egérre azért bőven jutott a különböző kallantyúkból, tekerőkből és gombokból. Az első szokatlan gomb a görgő fölött található: ezzel a folyamatos, illetve hagyományos "kattogós" görgetés között váltogathatunk. A készülék bal oldalán egy második görgőt is találunk, a horizontális tekergetéshez - ennek megfelelően a fő görgőt nem tudjuk jobbra vagy balra dönteni. Az oldalsó görgő mellett egy "Vissza" és egy "Előre" gomb is helyet kapott, illetve az egér széles hüvelykujj-támasza is lenyomható.

Természetesen minden egyes gomb tetszőlegesen testreszabható a készüléken, a gyártó oldaláról letölthető Logitech Options szoftverrel. Kifejezetten jó pont, hogy régebbi MX csúcsmodellekkel ellentétben az egér végre nem elemmel, hanem beépített akkuval működik, amelyet az elején elhelyezett microUSB csatlakozón keresztül tölthetünk. Plusz pont, hogy töltés közben is használható marad az egér, ez nagy előny a dokkolós modellekhez képest. Egy teljes feltöltéstől a gyártó mintegy negyven nap használatot ígér, a lemerült egeret négy percig töltve pedig egy nap üzemidőt kapunk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új MX Mastert mi is kipróbáltuk, a tapasztalatok pedig egyértelműen pozitívak. Bár az egér elsőre kissé ormótlannak tűnik, a fogása rendkívül kényelmes, a gombok kellemesen kattannak, egyedül a horizontális görgő mozgása nehézkes valamicskét. A fő görgőt ugyanakkor nagyon eltalálták: a recés gumi borítású, fémből készült kerék csapágyazása egyébként kiemelten jó, folyamatos üzemmódba kapcsolva egy kisebb rántást követően másodpercekig forog. Arról megoszlott a véleményünk, hogy a középső gombos, görgős kattintás erőigénye pont megfelelő vagy túl magas - az azonban biztos, hogy a hangsúlyos kattanás abszolút minőségérzete kiváló.

Vitathatatlanul csúcskategóriás eszközről van szó, érdekes megfigyelni, hogy azon a hat évvel ezelőtt kiadott előző generációhoz képest nincs érdemi újítás. A formaterv persze változott, felkerült rá az oldalsó görgő, azonban a Logitech nem talált okot a mélyebb változásra. Ennek már önmagában is jelentősége van, a Logitech, mint a terület meghatározó szereplője zászlóshajójával irányt mutat - az MX Master pedig semmi újat nem tálal. Az MX Masteren nincsenek érintőfelületek, se trackball és lényegében még fogni is ugyanúgy kell, mint a hetvenes években a Xerox gépekhez csatlakoztatott első egereket, igaz azoknál azért jóval kényelmesebb. Az egértrendek (legalábbis a munkára használt eszközök terén) ezek szerint továbbra sem változnak, a csúcseszközök is maradnak az "ősi", de legalábbis évtizedes funkcióknál.

Az MX Master persze ezeket a funkciókat kifogástalanul kipipálja, kétségtelenül az egyik legjobb munkaegér-élményt kínálja. Mindez persze az eszköz árában is megmutatkozik, a Logitech csúcsegeréért nem kevesebb mint 32 ezer magyar forintot kell kicsengetni. Ez sokszorosa a hagyományos irodai egerek árának, de a zászlóshajótól persze nem is várjuk, hogy olcsó legyen - az innovációból talán több is bele férhetett volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról