Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 31. 15:44

Okostelefonos teljesítmény-adatbázis, fejlesztőknek

Míg az iPhone-generációk teljesítményszintjei pontosan ismertek, az androidos világban ilyen kényelem nem jár a fejlesztőnek. A Facebook most publikált egy eszközt, amellyel nagyjából belőhető az okostelefonok sebessége, így az alkalmazás a szerényebb modelleken vissza tud venni a

Ötletes eszközt fejlesztett az androidos hardverek osztályozására a Facebook. A Device Year Class egy olyan könyvtár, amely az éppen futtató hardver specifikációit átfutja és egyetlen számba sűríti, hogy mit is várhatunk attól a modelltől, amelyen az appunk fut. Az eszköz jelenleg 2008 és 2014 között, évjáratonként osztályozza a telefonokat. A szinteket nagyjából az adott év csúcsmodelljeihez szabja az algoritmus, tehát a 2012-es zászlóshajók értelemszerűen a 2012-es csoportba tartoznak, de ugyanide kerülhet a 2014-ben kiadott, alsó-középkategóriás modell is.

Maga az osztályozás faék egyszerűségű, a processzormagok számától és maximális órajelétől, valamint az elérhető rendszermemória mennyiségétől függ a besorolás. Ennek megfelelően az egymagos, fél gigabájt memóriával rendelkező telefonok például a 2010-es osztályba tartoznak. A függvénytől visszakapott évjárat viszonylag jó képet ad az eszköz teljesítményéről, így (ahogy az alábbi példakód is mutatja) az alkalmazás futása közben hozhatunk döntést arról, hogy a processzort vagy memóriát terhelő feladatokat hogyan akarjuk végrehajtani.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Facebook fejlesztői kifejezetten kérik a közösséget, hogy járuljanak hozzá a könyvtár fejlesztéséhez, így közösségi összefogással pontosabbá válhat az eszköz, illetve a szabályokat felrúgó, valamilyen szempontból átsorolásra érdemes modellek is bekerülhetnek az adatbázisba. A Device Year Class innen tölthető le és BSD-licenc alatt használható, ezt a Facebook még korlátlan egy szabadalom-licenceléssel is megtoldja.

Osztályozzuk a hálózatot is!

Egy hasonló eszköz áll rendelkezésre a hálózati kapcsolat minőségének jellemzésére is, így gyorsan meg lehet érdeklődni, hogy éppen mennyi a rendelkezésre álló sávszélesség és ehhez lehet idomítani az alkalmazás viselkedését. Lassú hálózaton például kérhetünk a szervertől alacsonyabb felbontású képeket, gyengébb minőségű videót, de lassíthatjuk az előtöltést is. A Network Connection Class ráadásul akkor is tud jelezni, ha a kapcsolat sebességet vált, így az app is automatikusan tud viselkedést váltani, menet közben akár. Ilyen kapcsolatfigyelőt számos alkalmazás használ (például a YouTube is), a Facebook eszközével azonban egyszerűen beépíthetünk egy ilyent a saját alkalmazásba is. Ez az eszköz is a GitHubon érhető el, ezen a linken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról