Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 31. 12:43

Kipróbálható a Project Spartan

Meglepően gyorsan adta ki a Microsoft a Windows 10 következő tesztverzióját. A 10049-es sorszámú build immár a Project Spartan kódnevű új böngészőt is tartalmazza, a webes fejlesztők végre megnézhetik, hogyan néznek ki oldalaik a Microsoft új motorjával.

Gyorsabb tempóra váltott a Microsoft a Windows 10 tesztverzióinak kiadásában, a március 18-i 10041-es build után máris itt a 10049-es verzió. A fejlesztés alatt álló rendszer első körben a "gyors" frissítéseket választó tesztelőknek fut ki, néhány komolyabb hiba kijavítása után pedig következhet a második, "lassú" frissítéseket választók.

Itt a Spartan

Az új kiadás kimondottan a Project Spartanról szól, a Microsoft minél hamarabb a webfejlesztők kezébe akarta adni a vadonatúj böngészőt. Az Internet Explorer mellett érkező új alkalmazásról, létezésének okairól és a műszaki újdonságokról már korábban részletesen írtunk. Röviden összefoglalva: az Internet Explorer Trident motorjából a Microsoft kidobta a nagyon vastagra hízott kompatibilitási rétegeket, és a motor alapos újraírásával elkészítette az EdgeHTML renderelőt. Az új műszaki alapokhoz új felületet is rajzolt a cég, a Project Spartan letisztult, minimalista UI-t kapott, amely jobban hasonlít a Windows 8 metrós böngészőjére, mint az Internet Explorerre.

Reading View - letisztult olvasáshoz

Az eredeti bejelentés óta a Microsoft finomított az IE-Spartan együttélés koncepcióján. Eszerint az Internet Explorer 11 velünk marad, a Windows 10 része lesz, az eredeti elképzeléssel ellentétben az EdgeHTML renderelőt azonban nem kapja meg, a friss motor Spartan-exkluzív lesz. Az exkluzivitás fordítva is igaz, a Spartanban nincs helye a régi MSHTML motornak, az új felület alatt kizárólag az EdgeHTML lesz elérhető. Az IE11 feladata tehát a visszafelé kompatibilitás biztosítására korlátozódik (elsősorban üzleti felhasználásra), végfelhasználóknak, rendes mindennapi böngészésre a Spartan lesz az ajánlott szoftver.

Web Notes: tetszőleges megjegyzések és rajzok

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Spartanban három új képesség mutatkozik be, ezek már a tesztverzióban is kipróbálhatóak. Az első a Cortana-integráció, a böngésző tud az egyszerű szöveges kérdésekre kontextuális választ adni - egyelőre azonban kizárólag az Egyesült Államokban. A második a Reading View, amellyel hosszabb cikkek, szövegek formázhatóak át hirdetésektől és egyéb vizuális elemektől megtiszított nézetre. A Reading Mode egyelőre csak részleges implementációt kapott, így az offline mentés és a készülékek közötti szinkronizálás még nem érhető el. Szintén kipróbálható a Web Notes, amellyel az éppen böngészett oldalra írhatunk megjegyzéseket, majd ezt megoszthatjuk különböző csatornákon.

Tapasztalataink szerint a Spartan elképesztően gyorsan tölti be az oldalakat, ebben szerepet játszik, hogy nincsen köztes nézet, az oldal egyszerűen csak megjelenik, készen renderelve. A JavaScript-teljesítményt egyelőre nem érdemes vizsgálni, egyrészt mert a tesztböngésző teszt-operációs rendszeren futva nem sok visszajelzést ad az átdolgozott JS-motor valódi képességeiről, másrészt a Microsoft hagyományosan "optimalizál" egyes tesztekre. Egy HTML5 tesztnek azért kitettük a Spartant, ezen 375 pontot ér el az 555-ből (Chrome: 523, Firefox: 449, IE11: 375).

Virtualizáció kell? Várj pár napot!

A kiadás a Spartan mellett csupán néhány, egészen apró javítást tartalmaz (Photos app összeomlás, néhány átlátszósági hiba). Problémák viszont bőven akadnak, jelenleg a Hyper-V-alapú virtualizáció nem üzemel, aminek egyenes ági következményeként az ezen nyugvó fejlesztői eszközök (emulátorok) sem működnek - aki tehát univerzális alkalmazások fejlesztésére használja a Windows 10-et, egyelőre semmiképp ne frissítsen. A hibák miatt a Microsoft egyelőre a 10049-es lemezképeket sem tette elérhetővé, azok később, a hibajavítás után várhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról