Szerző: Koi Tamás

2015. március 25. 16:16

Teljesen a feje tetejére áll az angol mobilpiac

Az elmúlt öt évben gyökeresen átalakult az angol mobilszolgáltatói szegmens, az erősen kompetitív piacról gyakorlatilag menekülnek a régi nagyok, míg mások éppen most látnak lehetőséget a visszatérésben és az olcsóvá vált hálózatok felvásárlásában.

Teljesen átrendeződhetnek idén az erőviszonyok a brit telekommunikációs piacon, azon belül is elsősorban a vezeték nélküli szolgáltatói szegmensben. A szigetországban jelenleg négy mobilszolgáltató működik, ám év végére a saját infrastruktúrával rendelkező operátorok száma háromra csökkenhet, ráadásul úgy, hogy a régi nagyok közül csak kettő marad továbbra is versenyben.

Legkisebből a legnagyobb

A helyi piacot érintő egyik legfontosabb hír, hogy a héten megegyezett az adásvételről a Three UK tulajdonosa (a hongkongi Hutchison Whampoa) az O2 UK tulajdonosával (a Telefónicával), így a pár évvel ezelőtt még a legkisebbek közé tartozó, kihívó stratégiát folytató Three a legnagyobb mobilcég lehet az országban. Az üzlet elé ugyan még gördíthet akadályokat a helyi szabályozás és versenyjog is, a feleken azonban már nem múlik semmi, a tegnapi megállapodás szerint a Hutchison 10,25 milliárd angol fontot fizet majd a spanyol tulajdonban lévő szolgáltatóért.

Miközben egyes cégek menekülnek az angol piacról, mások éppen most látnak lehetőséget a visszatérésben. A legkiterjedtebb vezetékes infrastruktúrával rendelkező BT 14 év kihagyás után ismét saját mobilhálózattal rendelkezhet majd, melyhez szintén felvásárlás útján juthat hozzá. A cég a France Telecom és a Deutsche Telekom öt évvel ezelőtt létrejött vegyesvállalatát, az EE-t veszi meg 12,5 milliárd angol fontért cserébe, miután az O2-vel folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak. A helyzet pikantériája, hogy az O2 UK korábban a BT érdekeltségi körébe tartozott, majd 2005-ben a jelenlegi spanyol tulajdonos 18 milliárd fontért megvette az üzletágat a britektől. Az azóta lezajlott kegyetlen árverseny a hálózat értékét is letörte, annyira, hogy ilyen olcsón már megéri a BT-nek újra belépni a piacra.


A BT belvárosi adótornya a londoni Primrose Hill-ről fotózva: jöhetnek a GSM-antennák?

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Nem mellékesen a BT a mobil üzletág integrálásával ismételten Nagy-Britannia legnagyobb integrált telekommunikációs szolgáltatójává válhat, mely egyaránt kínál vezetékes internet- tévé- és telefonszolgáltatást, valamint mobilszolgáltatást ügyfeleinek. A cég azonban még így is csak a második legnagyobb mobilszolgáltató lehet, ha a Three UK és az O2 UK üzlet összejön, a két említett cégnek együtt ugyanis több mint 33,5 millió ügyfele van, míg a jelenleg piacvezető EE nagyjából 26,5 millió előfizetőnél tart. A Vodafone számára kifejezetten kínos helyzetet szülhet, hogy a cégcsoport anyaországában az átrendeződő piacon a piros szolgáltató 19,5 millió előfizetőjével visszacsúszik a harmadik, utolsó helyre.

Már ma indul a mobilszolgáltatás

Az adás-vételi folyamat lezárását amúgy láthatóan nem kívánja kivárni a BT, mely ma új mobilos díjcsomagokkal szélesítette portfólióját. A szolgáltató a hamarosan tulajdonába kerülő EE hálózatán, egyelőre MVNO-ként üzemelve kínál beszédperceket, SMS-t és adatforgalmat is kínáló tarifákat vezetékes szolgáltatásokkal rendelkező, és nem rendelkező ügyfeleknek egyaránt (utóbbiak értelemszerűen többek fizethetnek a szolgáltatásért).

A brit mobilpiacon zajló verseny intenzitását jól jelzi, hogy a legolcsóbb, havi 5 fontba (átszámítva alig több mint 2000 forint) kerülő BT-tarifa korlátlan SMS-t, 200 percnyi beszédet és 500 MB-nyi adatforgalmat tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról