Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 26. 13:26

ARM-os szerverrel és tárolóval jelentkezett a Gigabyte

Két ARM-os termékkel, egy szerverrel és egy tárolóval lépett piacra a Gigabyte. Utóbbi bejelentés különösen izgalmas, a tárolóban ugyanis az Annapurna Labs szupersűrű technológiája dolgozik.

Két új, ARM-os alapokon építkező megoldással jelentkezett a Gigabyte - jelentette be a tajvani gyártó a Computexen. Az első egy szerver, amely az AppliedMicro roppant ígéretes fejlesztésére, az X-Gene sorozatú 64 bites processzorra épül, a második pedig ha lehet még izgalmasabb, az Amazon által felvásárolt Annapurna Labs szupersűrű tárolótechnológiáját használja.

Az egyik első 64 bites ARM szerver

A szerver a könnyen megjegyezhető R120-P30 nevet kapta (alaplapként is megvásárolható MP30-AR0-ként), és a 45 wattos X-Gene1 processzort használja. A 40 nanométeres eljárással készülő, 8 magos lapka különlegessége, hogy az AppliedMicro egyedi fejlesztésű, ARMv8-as magjait használja, így igen érdekes keveréke az úttörő architektúrának és a határozottan elavult gyártástechnológiának. A 8 mag egyébként 2,4 GHz-en jár, a magok párosával osztoznak a másodszintű gyorsítótáron, amit egy tekintélyes méretű, 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótár fejel meg.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Maga a szerver egy 1U magas, rackbe szerelhető gép, nyolc ECC DDR3-DIMM foglalata két csatornás kialakításban maximum 128 gigabájt memóriát tud fogadni. A gép két 10 gigabites SFP+ portot kínál a "komoly" forgalomhoz, de két további 1 gigabites RJ-45 csatlakozóval is rendelkezik, plusz egy ötödik a szervervezérlő IC-hez való közvetlen hozzáférést nyújtja. Nagyon fontos újdonság, hogy a szerver kompatibilis az ARM-féle IO-szabványokkal, mind a Server Base System Architecture, mind a Server Base Root Requirements csomagot teljesíteni tudja, ami hatalmas könnyebbséget jelent - hogy ez miért oly fontos, itt írtunk részletesen.

A lapka egyébként a világ legelső 64 bites, ARMv8-as szerveres egysége, az ígéretek szerint a HP és a Dell műhelyében is készül a processzorra épülő gép. A sorozatgyártás augusztusban indult, novemberben pedig már a fejlesztői tesztmodelleket is elérhetővé tette az AppliedMicro. A Gigabyte bejelentésével pedig immár az OEM-ek is rajthoz álltak, így végre tényleg kiderülhet, hogy dicsőséges forradalommá válik-e az ARM-os processzorok betörése az adatközpontokba.

Tároló, titkos technológiával

Az Annapurna Labs évekig "stealth módban" működött, vagyis a startup céljairól, fejlesztéseiről semmilyen nyilvános információ nem állt rendelkezésre. A cég a színfalak mögött persze aktívan igyekezett értékesíteni az elkészült megoldást, végül az Amazon csapott le a csapatra év elején, komoly, 350 millió dolláros összegért - de a fejlesztés tárgyát még ekkor sem hozta a cég nyilvánosságra, az egyetlen szivárgást a Synology DS2015xs adta, a tárolóban már az izraeli startup chipje ketyegett.

A Gigabyte most bejelentett tárolójában ugyanez az processzor, az Annapurna Labs Alpine AL-514 dolgozik, amely négy darab, 1,7 GHz-en működő Cortex-A15-ös magot használ. A lapka támogatja az LPAE-t (large physical address extension), a tároló egyetlen ECC DIMM foglalatába így akár 8 gigabájt RAM is kerülhet. A hálózati vezérlő a processzorra integrált, kétszer 10 gigabites Ethernet (SPF+), ezt két (diszkrét vezérlőről meghajtott) gigabites csatlakozó egészíti ki. A tároló szoftverezése egyébként a vásárló feladata, a processzor alapból a Linux kernel 3.10-es disztribúciókat támogatja, az Ubuntu 14.04 LTS pedig ajánlott.

Az igazi érdekesség, hogy az 1U magas eszköz akár 100 terabájtnyi nyers kapacitást is tud kínálni, 16 darab, 6,3 terabájtos merevlemez formájában, amelyek közvetlenül a rendszerlapkához kapcsolódnak SATA 3.0-s szabványon - ez lehet az Annapurna hozzáadott értéke a processzor fejlesztésében. A tároló elsősorban nearline vagy merevlemezes cold storage formájában állhat helyt, a magas kapacitássűrűség és a várhatóan alacsony IOPS-teljesítmény kombinációja erre teheti ideálissá.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról