Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 24. 10:30

Vélemény: folytatódik a Microsoft ámokfutása

Windowsos alkalmazás mától a metrós felületű, WinRT-n futó appokat jelenti a Microsoft kommunikációjában. A cég mai bejelentése a felhasználók és vásárlók aktív félretájékoztatását célozza, és egyértelműen járhatatlan út a platform megmentésére.

Metrós, modern, WinRT-s, Windows Store-os, univerzális. Néhány azok közül a jelzők közül, amelyekkel megkülönböztette a Microsoft az új generációs WinRT platformon futó appokat a hagyományos Win32-es alkalmazásoktól. A cég most bejelentette, hogy ennek vége, a WinRT-s alkalmazásokra a jövőben egyszerűen "windowsos alkalmazásként" hivatkozik majd, a hagyományos appok pedig "Windows asztali alkalmazások" nevet kapják.

"A Windows 10-ben van az univerzális app platform fogalma, az alkalmazások pedig, amelyek ezt célozzák, Windows appok. Néha univerzális appot mondunk, de Windows appoknak hívjuk őket [hivatalosan]. Egy Windows app minden eszközcsaládon tud futni: telefonon, PC-ken, Xboxon, IoT és egyéb eszközökön, mint a HoloLens" - idézi Don Boxot a thurrott.com. "A PC-ken továbbra is támogatjuk a több, mint két évtizednyi Windows asztali alkalmazást. Tehát néha Windows appról és Windows asztali appról beszélünk majd. A Windows appok minden eszközön futnak. A Windows asztali appok csak PC-ken" - folytatja Box. Hogy nem a levegőbe beszél a cég platformevangelistája, az alábbi dia is illusztrálja:

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel a döntéssel a Microsoft immár céges politikává emelte az aktív félretájékoztatást. Az ugyanis vitathatatlan, hogy a vásárlók, felhasználók, partnerek - a Windows-ökoszisztéma minden egyes tagja - a hagyományos asztali alkalmazásokat azonosítja a "windowsos alkalmazás" kifejezéssel, ennek újradefiniálása (felülírása?) a vállalati kommunikációban félreértést, szélsőséges esetben a vásárlók szándékos, tervezett átverését fogja eredményezni.

A szándékosságot már csak azért is könnyű belelátni az átnevezésbe, mert egy, ma épp 351 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező nagyvállalat valószínűleg alaposan megfontolja, mielőtt céges kommunikációjában átdefiniálja egy, mintegy másfél milliárd eszközön futó platformját. Józan ésszel kizárható, hogy erre a lépésre úgy került volna sor, hogy a cég vezetése ne mérlegelte volna nagyon alaposan ennek következményeit.

Vegyük a következő példát: az új definíció értelmében a következő Lumia vagy tablet dobozán az állhat, hogy "kompatibilis az összes windowsos alkalmazással". Ezt a kijelentést gyakorlatilag mindenki (nem csak az egységsugarú felhasználók, hanem a haladók is) úgy értelmezik majd, hogy ezen a készüléken fut Firefox, elérhető a Photoshop és mondjuk Civilization V is fut rajta (amelynek amúgy dedikált, touch-optimalizált felülete is van!). Természetesen erről szó sincs, ezek az alkalmazások nem "windowsos alkalmazások" az új definíció szerint - ezek "windowsos asztali alkalmazások"!

Ez a lépés csak egy az új platform bevezetését övező, botrányosan gyenge kommunikációs sorozatból. A Microsoft ugyanis úgy döntött, hogy az új, visszafelé nem kompatibilis platformnak nem ad explicit márkanevet. Ami először Metro felületként vonult be a köztudatba, azt a cég később többször átnevezte, hivatalos, a felhasználókat-vásárlókat célzó kommunikációjában pedig név nélkül maradt. Emiatt nekünk is sokszor nehéz volt hivatkozni a vadonatúj platformra. A stratégia egyébként vissza is ütött, a fejlesztők felé nagyon megnehezítette a platform marketingjét, végül az "univerzális app" kifejezésnél kötött ki a cég.

Nem ez menti meg a döglött platformot

Az már hosszabb ideje egyértelmű, hogy a WinRT, mint platform és futtatókörnyezet egyelőre csúfos kudarc. A fejlesztői támogatás továbbra is katasztrofális, míg a Win32 ugyanúgy virágzik, mint eddig, az új platformra alig készülnek alkalmazások, azok pedig, amelyek elkészülnek, nem kapnak frissítést. Csak egy példa a hazai MindigTV app, amely windowson kizárólag WinRT-re érhető el, azonban mai napig nevetséges hibáktól hemzseg. Ráadásul olyan hibáktól, amelyek valószínűleg triviálisan javíthatóak (rossz hangsáv betöltése például).

A WinRT problémája másik oldalon az alacsony penetráció - a Windows 8 és 8.1, valamint a Windows Phone jelenti a megcélozható felhasználói bázist, ez pedig még mindig apró töredéke annak, ami (hasonló funkcionalitású) webes alkalmazásokkal, vagy jóval gazdagabb Win32-es appokkal megcélozható. Magyarország kifejezetten élen jár ebben a tekintetben, de a rankings.hu adatai szerint még itthon is csak 11 százalék az összes WinRT-képes rendszer összesített részesedése.

Tovább is van, a fejlesztők ugyanis arra panaszkodnak, hogy a WinRT-n elérhető képességek nem egyenrangúak az iOS és az Android API-készletével. Belsős információk szerint ezért húzódik a WinRT-s Office fejlesztése, ugyanis csak a Windows 10 hoz majd olyan funkcionalitást, amire az irodai programcsomagnak szüksége van. Egyébként ugyanez az oka, hogy a WinRT-s (Windows Phone-os) Instagram kliens ma sem tud videót, mivel annak feldolgozására egyszerűen nincs API. Annak fényében, hogy a WinRT első iterációja a Windows Phone 7-tel már lassan négy és fél éve, a Windows 8-cal pedig két és fél éve piacon van, az iOS-Android paritás abszolút alapvető elvárás lenne, ezt pedig a platform legalább nyárig biztosan nem tudja.

A Microsoft nem csak komolytalan eszközökkel küzd a WinRT sikeréért, erről itt írtunk részletesebb szájbarágót-elemzést.

Ez nem szerethető

A teljes informatikai szektornak hatalmas szüksége van egy agilis, gyorsan mozgó, okos és innovatív Microsoftra. Az év elején megkezdett bejelentés-offenzíva olyan érzést keltett bennünk, hogy az új elnök-vezérigazgató, Satya Nadella végre gatyába rázta a szervezetet és végre pont ezt kapjuk a cégtől. Az olcsó kommunikációs trükk azonban jól illusztrálja, hogy az átalakulás korántsem teljes, a régi, aktívan felhasználó-ellenes Microsoft hagyományai továbbra is virágoznak a cégen belül. Ez pedig nem szerethető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról