:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 20. 14:42

Jóval színesebb lehet a Windows 10-es mobil termékpaletta

Az elődöknél lényegesen többféle processzort és kijelzőméretet támogat majd a hamarosan debütáló Windows 10 mobilos verziója. A Microsoft a WinHEC konferencián beszélt a rendszer újdonságairól.

Publikálta a Windows 10-hez hardvert gyártó partnerek számára írt irányelveit a Microsoft. A két változatban, "desktop" és "mobile" kiadásban érkező operációs rendszert az előzetes információknak megfelelően a Microsoft az eszközök kijelzőmérete alapján szegmentálja: a mobil verziót a 3-8 hüvelykes panellel felszerelt készülékek kaphatják meg, az asztali kiadás pedig a 7 hüvelykes, illetve annál nagyobb eszközökre jut majd el. Szabadság is lesz azért, 7 és 8 hüvelyk között a gyártók dönthetik el, melyik szoftvert teszik termékükre.

Egy Windows 10? Na azt azért mégse.

Az már korábban nyilvánvaló volt, hogy a Microsoft által hangoztatott egységes Windows 10 csak a marketingosztály fejében létezik. Az üzenet pedig most azzal fenyeget, hogy általános káoszt okoz a fejekben, a cég ugyanis továbbra sem hajlandó hivatalosan megkülönböztetni a "desktop" és "mobile" kiadásokat, ezek továbbra sem kaptak egyértelmű megkülönböztető jelzést. A zavart fokozza, hogy a partnerek felé történő kommunikációban a két rendszert azért valahogyan meg kell különböztetni, nemhivatalosan így visszajött a Windows "Mobile", sőt Windows Mobile forma is a cég képviselőinek prezentációs diáin.

Az egyelőre ködös nevű termék mindenesetre nyitottabb lesz a különböző hardverek felé mint azt a Windows Phone rendszertől korábban megszoktuk, a SoC-támogatás a Qualcomm chipjei mellett az Intel és az AMD megoldásaira is kiterjed majd. De a használható Snapdragon lapkák sora is bővült, azok közül már a 810-es zászlóshajót, valamint a 808, 615, 210 és 208 processzorokat is támogatja, így gyakorlatilag a csúcstól egészen a belépőszintig lefedi a kínálatot. A tervek szerint az Intel Cherry Trail alapú Atom x3, x5 és x7 processzorai is feltűnnek majd a későbbiekben megjelenő windowos mobileszközökben, akárcsak az AMD Carrizo lapkák - utóbbiakra, az Atom x5 és x7 chipekhez hasonlóan, elsősorban tabletekben érdemes számítani.

Három kijelentés, másfél igaz belőle.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Snapdragon 810, illetve az Intel és az AMD 64 bites processzorainak támogatása azonban senkit ne tévesszen meg, a  Windows "Mobile" továbbra is kizárólag 32 biten fut, 64 bites végrehajtást a rendszer egyáltalán nem támogat. Ez megdöbbentő lemaradás, az Apple mobilos rendszere, az iOS már másfél éve váltott 64 bitre, az Androidban pedig az 5.0-s (Lollipop) kiadástól fogva kap teljes támogatást az AMD64 és az ARMv8.

A Windows "Mobile" legalább már a felbontásokkal rugalmasabb lesz, a maximális érték Full HD helyett az új verzióban akár a 2560x2048-at is meghaladhatja. Érdekes módon a Microsoft a rendszermemóriát is a felbontáshoz köti, a legnagyobb felbontásokhoz legalább 4 gigabájt RAM-ra lesz szükség. A 3 gigabájtos memóriával a 2560x1600-tól 2048x1152-ig terjedő felbontások lesznek használhatók, míg a 2 gigabájt RAM-mal felszerelt eszközök az 1920x1200-tól 1440x900 pixelig terjedő tartományban mozoghatnak. Az 1 gigabájt RAM-mal szerelt belépőszintű készülékek változatlanul 1366x768-tól 960x540-as felbontásig variálhatók, az ennél kevesebb, 512 megabájtos memóriával szerelt ezsközök pedig már csak 800x480, illetve a hardvergombok elhagyásával 854x480-as felbontással dolgozhatnak.

Az Ars Technica szerint a Microsoft néhány egészen fura követelményt is állított az operációs rendszerének mobil verzióját használó készülékekkel szemben: amennyiben okostelefonról van szó, a vállalat megköveteli a rádiós modul, a Wi-Fi, a hangszórók, mikrofon és az audio csatlakozók beépítését, érdekes módon táblagépeknél viszont csak a hangszórót jelölte meg kötelezőként. Szintén furcsa - vélhetően hibás - kitétel, hogy mind az érintőkijelzők, mind pedig a különböző szenzorok beépítése opcionális az okostelefonokba, illetve tabletekbe. Ez utóbbival kapcsolatban a felmerülő kérdéseket Microsoft a közeljövőben valószínűleg tisztázza majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.