Szerző: Voith Hunor

2015. március 19. 18:00

2,5 milliárd PC és mobileszköz fogyhat idén

Mintegy két és félmilliárd PC, ultrahordozható gép, tablet és telefon fog 2015-ben gazdára találni – áll a Gartner legfrissebb előrejelzésében. A piackutató darabszám tekintetében 2,8 százalékos növekedést vár, de az erős dollár miatt az összbevétel a jelenlegi árfolyamon számolva 7,2 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál.

Idén is elképesztő mennyiségű számítástechnikai eszközre lesz kereslet a Gartner legfrissebb becslése szerint. A piackutató az összesített darabszámot közel 2,5 milliárdosra (2,487) milliárdosra taksálja, ami megvalósulása esetén 2,8 százalékos növekedésnek felelne meg a tavaly 2,42 milliárd darabos adathoz képest. Árbevétel tekintetében viszont ellenkezőleg alakulhat a helyzet, mert az átlagos eladási árak mérséklődése (főleg az okostelefonok és a tabletek piacán) mellett a dollár rendkívüli erősödése is negatív hatást fejthet ki.

Mégis zsugorodhat a PC-piac

A Gartner januárban a tavalyi év utolsó negyedéves adatainak ismertetésekor még optimistán tekintett az idei évre. A piackutató akkor még azt mondta, hogy az erős eredmények bizakodásra adnak okot, és visszaigazolják számításaikat, hogy a konzumer költés kezd visszatérni a piacra. 2014 utolsó három hónapja azért is volt fontos időszak, mert kétévnyi folyamatos esés után az volt az első – minimálisan ugyan, 1 százalékkal – emelkedést mutató negyedév.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az erős dollár viszont alaposan keresztbe tehet a gyártóknak. A friss becslés alapján újabb negatív év jöhet, 2,4 százalékos visszaeséssel (306 millió darabra), mert a gyártók a helyi valuták dollárhoz viszonyított gyengülése miatt komoly áremeléseket hajtottak és hajtanak végre, ez pedig várhatóan halasztott vásárlásokhoz és így kisebb eladásokhoz fog vezetni. A kivárás később megugró keresletet generálhat – a Gartner szerint sem hagyományos értelemben vett leszállóágról, hanem devizapiaci hatásról van szó.

A volumencsökkenés azonban az asztali PC-ket és “sima” notebookokat érintheti, a piackutató az ultrahordozható kategóriában (a cég ide számolja például a Macbook Airt) komoly növekedést vár, 36,7 millió darabról 53,5 millióra.

Ami az árbevételt illeti, az árfolyamhatást figyelembe véve 7,6 százalékos lehet a visszaesés 226 milliárd dollárra, annak kiszűrésével pedig 3,1 százalékos lehet a csökkenés.

Tovább dübörög a mobilpiac

A tabletekből és kettő az egyben gépekből 237 millió fogyhat idén, ez 4,3 százalékkal lenne magasabb az előző évi mennyiségnél. A korábbi évekre jellemző meredek növekedés a piacok telítődése miatt egyértelműen eltűnt, a kategória 2015-re várt teljesítényére az egyre nagyobb okostelefonok (phabletek) és hibrid gépek is visszatartó hatással vannak.

A mobiltelefon-piac (okos- és butatelefonok együttesen) 3,5 százalékkal 1,9 milliárd (!) darabosra nőhet, ami már-már hihetetlen szám. A Gartner becslésében a kategóriát nem bontja külön okostelefonokra és feature phone-okra, de kiindulási alapnak jók a 2014-es mutatók: okostelefonból 1,3 milliárd fogyott, ezekből az androidos készülékek száma már önmagában átlépte az egymilliárdos (1,059) határt. A piackutató megjegyzi, hogy várakozásai szerint folytatódni fog az iPhone 6 és 6 Plus megjelenése óta tartó trend, miszerint számos csúcskategóriás androidos telefon tulajdonosa fog valamelyik nagy(obb) iPhone-ra váltani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról