Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 18. 14:32

Jól teljesített az Oracle

Az árfolyamhatás miatt stagnáló bevételről és enyhén eső profitról számolt be az Oracle. Ezt az egyszeri hatást kiszűrve a vállalat erősen menetel, minden divízióban ütemes növekedést tudott felmutatni, különösen a felhős szolgáltatások és a szoftverlicencek frissítései bővültek.

Stagnáló bevételről adott számot az Oracle menetrendszerűen érkező negyedéves pénzügyi jelentésében. Eszerint a bevétel a januárral záruló harmadik (pénzügyi) negyedévben 9,3 milliárd dollárt tett ki, ez pontosan annyi, mint az egy évvel korábbi periódusban. A teljesítményt az elképesztően erősödő amerikai dollár fogta vissza, ezért már stagnálás is igen komoly fegyverténynek számít - az árfolyamhatás kiszűrésével a forgalom már 6 százalékos növekedést mutat.

A 9,3 milliárdos bevételhez tartozó 2,5 milliárdos profit jól mutatja, hogy az Oracle továbbra is nyomtatja a pénzt a részvényeseknek. Az adózás utáni eredményt is az erős dollár húzta vissza egyébként, könyv szerint 3 százalékot esett, míg konstans árfolyamon számolva ez 7 százalékos növekedést mutatott.

Nőtt a hardver, száguld a felhő

Az Oracle divíziói között messze legnagyobb a szoftverekkel (és felhővel) foglalkozó egység, a 9,3 milliárd dollárból ez hozott be 7,2 milliárdot. A szegmens egészségesen növekszik, (árfolyamhatás kiszűrésével) 7 százalékot nőttek az eladások. Az új licencek eladásával generált bevétel stagnált (1,9 milliárdon), ez húzta vissza egyébként a teljes divíziót. A másik fő komponens, a licencfrissítés és terméktámogatás ugyanis 8 százalékkal, 4,7 milliárdra tudott nőni, ez húzta fel a teljes cég teljesítményét.

Végre erőre kapott a hagyományosan gyengén teljesítő hardveres részleg is. A felvásárolt Sun Microsystemsből alakult Hardware Systems csoport (konstans árfolyamon) 5 százalékkal tudott nőni, ez mindenképp jó hír a cég befektetői számára. A termékek 712 milliót, a támogatás 587 milliót hozott, ez 6 illetve 4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti periódushoz képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ahogy minden IT-beszállító esetében, az Oracle-nél is központi kérdés, hogy hogyan halad a felhős szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A szolgáltatásként kínált szoftverek és platformok (SaaS és PaaS) együtt már 372 millió dollárt hoztak a konyhára, ami (konstans árfolyamon számolva) 34 százalékos éves szintű növekedésnek felel meg. Az IaaS (infrastruktúra-szolgáltatás) jóval kevesebbet, 155 millió dollárt hozott, de ez is 32 százalékos növekedésnek felel meg. Az eredményekből jól látszik, hogy a piac jól fogadta az Oracle-szolgátlatásokat, az ütemes növekedéssel hamarosan komoly új lábat növeszt a cég a felhős rendszerek formájában.

Tetszett a befektetőknek

A befektetők alapvetően elégedettek voltak a bejelentéssel, a cég papírjai a kereskedés utáni órákban 2,6 százalékkal erősödtek. Ebben az játszhat szerepet, hogy az erős devizapiaci szembeszél ellenére sikerült teljesíteni a részvényekénti 68 centes profitvárakozást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról