Szerző: Koi Tamás

2015. március 18. 12:27

Áprilistól alacsonyabb a percdíj - a szolgáltatóknak

Április elsejétől a jelenlegi összeg negyedére csökkennek a mobil hívásvégződtetési díjak Magyarországon, ami hosszú távon a korlátlanságot biztosító tarifák felé billentheti a mérleget a piacon. A változás persze nem mindenkinek jó, és egyelőre kérdéses, hogy milyen mértékben profitálnak belőle az előfizetők.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az előzetes konzultációs szakaszt követően, gyakorlatilag lényegi változtatás nélkül hozott határozatot a mobil hívásvégződtetési díjak 2015-ös csökkentéséről. Ezeket a díjakat utoljára 2011-ben vizsgálta felül a hatóság, nem véletlen, hogy a mostani csökkentéssel a végződtetési díjak európai viszonylatban a legalacsonyabbak közé fognak tartozni hazánkban. A változás jól jön a kisebb szolgáltatóknak, de egyelőre kérdéses, hogy az előfizetők mennyit fognak belőle profitálni.

Négyen jól járnak, ketten kevésbé

Az NMHH elnöki határozata szerint április 1-től 76 százalékkal, 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak. Ez a végződtetési díj az a maximális összeg, amelyet a hívó fél szolgáltatójának kell fizetnie a hívott fél szolgáltatója felé egy percnyi telefonbeszélgetés esetén. A hatósági rendeletben újdonság, hogy a három, korábbi jelentős piaci erejűként azonosított mobilszolgáltatón (Vodafone Magyarország, Telenor Magyarország, Magyar Telekom) mellett három új, virtuális mobilszolgáltatóra is kiterjed a rendelkezés. Ezek a Tesco MBL Távközlési Zrt, a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft, valamint a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. A határozat nem nevezi meg a DIGI-t, mivel a román tulajdonú szolgáltató még nem regisztrálta magát mobilszolgáltatóként a hatóságnál (később azonban önként alávetheti magát a határozatban foglaltaknak).

A hatóság díjcsökkentési törekvése voltaképpen semmilyen meglepetéssel nem szolgálhat a piaci szereplők számára, hiszen az NMHH már 2011-ben világossá tette, hogy az EU-s törekvéseknek megfelelően a hívásvégződtetési díjakat rövid távon minimálisra kívánja csökkenteni, illetve felmerült a díjtétel teljes eltörlésének a lehetősége is (erre azonban a jelenlegi vizsgálati módszertan egyelőre nem ad lehetőséget).


A nagyok közül a Vodafone járt a legjobban

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Belsős, iparági forrásaink szerint a nagyok számára ezért nem is elsősorban a végződtetési díj minimalizálása, hanem a rendelethozatali folyamat gyorsasága okozhat fejfájást. A három nagy operátor ugyanis előzetes bevételi és költségterveiben nem számolt a végződtetési díjak gyakorlatilag fokozat nélküli, gyors, és jelentős mértékű csökkentésével (egy ilyen változás milliárdos nagyságrendű kiigazításokat jelent például a Magyar Telekom éves üzleti tervében).

"A határozat kiverte a biztosítékot a szolgáltatók egy részénél" - fogalmazott egy mai sajtóbeszélgetésen dr. Karas Mónika, az NMHH elnöke. Karas nem nevezett meg konkrét mobilszolgáltatót, ugyanakkor közölte, az előzetes konzultáció során a DIGI kifejezetten üdvözölte a hatósági ár csökkenését, ezzel együtt fel van készülve a hatóság arra is, hogy a határozatot bírósági úton támadják meg azok a cégek, melyeknek "érdeksérelmet" okoz a végződtetési díj csökkentése.

Olcsóbb ingyenperc

A hatóság vezetője ezzel párhuzamosan kifejtette, az NMHH várakozásai szerint a hívásvégződtetési díjak csökkenése valamilyen módon megjelenhet majd a kiskereskedelmi árakban is, ugyanakkor hozzátette, a szabályozási logika szerint a hírközlési hatóságnak az előfizetőknek nyújtott percdíjakra nincs direkt ráhatása. A szervezetnél úgy vélik, hogy az alacsony hívásvégződtetési díjak elsősorban az elmúlt években megjelent, korlátlan perceket és SMS-eket tartalmazó flatrate tarifák terjedését segítheti majd elő, hiszen ezeket áprilistól jóval gazdaságosabb lesz fenntartani, különösen azon szolgáltatóknak, akiknek a hálózatukból nagy forgalom irányul a partnerhálózatok irányába.

A hatósági hívásvégződtetési díjak csökkentését egyelőre egyik magyarországi mobilszolgáltató sem kommentálta érdemben, a Magyar Telekom mindössze egy befektetőknek kiadott közleményben ismertette a végződtetési díjak április 1-től érvényes mértékét. Szakértői becslések szerint egyébként a szolgáltatók teljes árbevételéhez már a mostani, tehát nettó 7,06 forintos percenkénti végződtetési díj is kevesebb mint 1 százalékkal járul hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról