Szerző: Voith Hunor

2015. március 18. 10:59

Félmilliárd kínai Windowst legalizálna a Microsoft

Keményen rálépett a gázpedálra a Microsoft. A vállalat az utóbbi időben elképesztő tempót diktál, szinte naponta jelent be új szolgáltatásokat, fejlesztéseket, vagy tesz elérhetővé szabadon kipróbálható előzeteseket. A Windows 10 fejlesztésének felgyorsítása is meghozta gyümölcsét: az operációs rendszer korábban, ősz helyett már nyáron piacra fog kerülni.

Meglepő agilitással halad mostanában előre a Microsoft. A vállalatot korábban rengeteg kritika érte lomhaságáért, lassú reagálásáért, zárt és önfejű fejlesztési folyamataiért. A Steve Ballmer által megkezdett szervezeti átalakítások és a megszokottnál sokkal nyíltabb fejlesztés azonban kívülről is látható változásokat hozott. Miközben az okostelefon-piacon a Microsoft nem jut egyről a kettőre, a "szolgáltatás az új platform" szemlélet mentén az iOS-t és az Androidot is elárasztotta alkalmazásaival. Lényegesen nyíltabbá tette főbb szoftvereinek fejlesztését, a lehető legkorábban bevonja a felhasználókat és ad a visszajelzésekre. Olyan gyakorisággal jelent be új szolgáltatásokat és fejlesztéseket, hogy már-már követni is nehéz. A mai újdonság: a Windows 10 ősz helyett már nyáron piacra kerül.

Kínát is kiengesztelik

A Windows 10 megjelenésekor 190 országban, 111 nyelven lesz elérhető - az eddigi információk szerint Windows 7, 8.1 és Windows Phone 8.1 licenctulajdonosok számára egy évig teljesen ingyen. A Microsoft a múltbéli összezördülések után Kínát is próbálja kiengesztelni, ami érthető, hiszen ezt a rendkívül fontos piac elbukását a cég nem engedheti meg magának. Már az is egyértelmű jelzés, hogy a bejelentést Terry Myerson "Windows-főnök" a sencseni Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) rendezvényen tette meg, kiemelve a vállalat ottani partnereinek fontosságát.

Az már csak hab a tortán, hogy a Reuters hírügynökségnek Myerson megerősítette, a Microsoft Kínában mindenkinek ingyen fogja kínálni a Windows 10-et, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e legális példánnyal valamelyik előző verzióból vagy nem. Ezzel a lépéssel a vállalat lényegében egy csapással kifehéríti a kínai Windows-piacot, és egyben a "töredezettségmentesítést" is letudja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft a kínai siker érdekében számos komoly együttműködési megállapodást is nyilvánosságra hozott. A Lenovo az országban mintegy két és félezer helyen nyújt majd ingyenes frissítési szolgáltatást, és nyáron windowsos okostelefonokat is piacra dob, melyekhez a China Mobile-on keresztül lehet majd hozzájutni. A Tencent saját szolgáltatásaival (többek között a 800 milliónál (!) is nagyobb felhasználói táborral rendelkező QQ közösségi platformmal) bővített Windows 10-et kínál majd ügyfeleinek, és népszerű játékait az új Windows Store alkalmazásboltba is átemeli. Kína egyik legnagyobb internetes biztonsági vállalata, a Qihu 360 szintén a Microsoft terjesztőpartnere lesz, és néhány kattintással elvégezhető frissítést fog kínálni 500 milliónál is több ügyfelének.

Windows 10 ROM, Androidra

A kínai vonatkozású bejelentések közül messze a legérdekesebb a Xiaomival kötött egyezség. Ennek értelmében a gyártó a Mi 4 telefon tulajdonosainak letölthetővé tesz majd egy, az eszközre szabott Windows 10 ROM-ot, amit telepítve teljes értékű windowsos okostelefon lesz az androidosból. Ennél több részletet egyelőre egyik fél sem tett közzé, de az egyértelmű, hogy a Microsoft szempontjából ez kiemelt fontosságú teszt (és egyben igényfelmérés is) lesz.

A Microsoft a közelmúltban már több nagy gyártóval is megállapodott, így a Samsung és a HTC és előre telepített mobilos Office-szal fogja szállítani a Galaxy S6-ot és One M9-et. Ehhez képest az Android teljes lecserélésének opciója persze hatalmas lépés előre, de a Microsoft kezében lévő szabadalmak licenceléséért egyes gyártók akár ezt, a bootloader részleges megnyitását is bevállalhatják. Ha a Xiaomi-féle akció sikeresnek bizonyul, és annak nyomán további gyártók állnak be Windows-terjesztőnek, az egy egészen új perspektívába helyezheti a mobilos Windows előtt álló lehetőségeket.

Jelszó nélkül

Az már korábban kiszivárgott, hogy a Microsoft a biometrikus azonosítás komoly támogatását tervezi a Windows 10-be. A vállalat most hivatalosan is ismertette az új, Windows Hello névre keresztelt funkciót, valamint az annak kihasználására lehetőséget biztosító, Passport kódnevű szoftveres keretrendszert.

A Hello a Kinecthez hasonlóan automatikus, arcfelismerés-alapú bejelentkeztetést ígér, továbbá az íriszszkennelést és az ujjlenyomat-olvasást is támogatja. Szoftveres oldalon a mögötte álló Passport keretrendszer az Apple Touch ID-jához hasonlóan minden biometrikus adatot kizárólag az adott eszközön tárol, titkosítva. Autentikációs információ a Passportot támogató programok esetén sosem hagyja el a gépet, az egész hitelesítési folyamat a kliensen történik. A Passport használatával külső fejlesztők is implementálhatják a Microsoft hitelesítési technológiáját saját alkalmazásaikba, és a keretrendszer természetesen teljes Azure Active Directory kompatibilitást fog élvezni, ami jelentős vonzerő lehet majd a vállalati ügyfelek körében.

A Passport egy a biometrikusnál gyengébb, PIN kódos lehetőséget is kínál majd a készülékfeloldásra. Ez az ujjlenyomat-olvasóval vagy megfelelő kamerával nem rendelkező eszközök miatt került be, és ugyan gyengébb elsődleges biztonságot kínál, de a biometrikus megoldáshoz hasonlóan a PIN beütését követően már itt sem kerül hálózati forgalomba hitelesítéshez szükséges adat a keretrendszert támogató alkalmazások használatakor.

Az új fejlesztéssel a Microsoft egyértelműen a jövőre tervez. A jelenleg elérhető windowsos telefonok egyikében sincs ujjlenyomat-olvasó, az Intel megfelelő kamerája csak egy-két notebookba és tabletbe került be (például Acer V17 vagy Dell Venue 8 7000), ujjlenyomat-olvasó pedig általában drága vállalati laptopokba kerül. Ha a mobil eszközök piacán a Windows csekély szerepe miatt nem is várható átütő siker, PC-ken komoly áttörést hozhat egy külső fejlesztők által is alkalmazható, operációs rendszerbe integrált biometrikus hitelesítő funkció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról