Szerző: Voith Hunor

2015. március 13. 09:30

VCE VxBlock: már nem kötelező a Cisco

Az EMC tavaly év végén jelentette be, hogy részben kivásárolja a Ciscót a 2009-ben létrehozott közös vállalatból, a VCE-ből. A vegyesvállalatban mindössze 10 százalékos részesedést megtartó Cisco kihátrálását a többségi tulajdonos EMC – friss termékbejelentései alapján – bővülési lehetőségként kezeli.

Számos újdonságot jelentett be a VCE, amit az EMC, VMware és Cisco 2009-ben azért hozott létre, mert az iparágban egyre kezdett terjedni a "konvergens infrastruktúra" filozófiája. Ezek előre integrált, előtesztelt, közös menedzsment-réteg alá tartozó, szabványos építőkockákból épülnek fel, előnyük, hogy rövidebb idő alatt állíthatóak fel és kezdenek profitot termelni. A bökkenő, hogy nagyon kevés IT-beszállító van, amelynek a portfóliójában minden építőelem megtalálható (szerverek, tárolók, hálózat, szoftverek, menedzsment, stb.) Ez indokolta a VCE létrehozását: a résztvevő vállalatok önállóan nem tudtak volna ilyen termékeket kínálni, szövetségben viszont igen, mert termékportfóliójuk kiválóan kiegészítette egymást.

A VCE nem tőzsdei cég, így pénzügyei nem nyilvánosak. A kiszivárgott információk szerint azonban a VCE működése nyereséges, ennek ellenére a Ciscónak nem jött be az üzlet. A vállalat a Vblock előre összeállított megoldásokban értékesített termékein végső soron veszteséget ért el, továbbá a VMware-rel is megromlott a viszonya, mert az a szövetségen belül az NSX-szel konkurenciát állított a Cisco hálózati megoldásainak. A cég ezért úgy döntött, csupán csendestársként marad meg a VCE-ben, részesedését 10% körülire csökkenti – sőt, legutóbbi negyedéves eredményeinek ismertetéskor John Chambers vezérigazgató már kőkemény versenytársként beszélt a VMware-ről, melyet "örömmel fognak legyűrni".

VCE VxBlock: Ciscóval vagy anélkül

A mai bejelentések közül talán a legjelentősebb a VxBlock névre keresztelt, a korábbi Vblockhoz hasonlóan előre összeállított és tesztelt termékcsalád. A névben szereplő “x” a rugalmasságot jelöli, a megrendelő ugyanis már választhat a Cisco mellett egyéb hálózati elemeket is. Ez most még csak abban nyilvánul meg, hogy a hálózatot vezérlő szoftver a Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) megoldása mellett a a VMware NSX-e is lehet. A vegyesvállalat az évben további VxBlockok piacra dobását ígéri, és Tray Layton, a cég technológiai igazgatója azt mondta, a jövőben a mostaninál lényegesen nagyobb választási szabadságot kapnak majd a vevők – hardverben és szoftverben egyaránt. Ez egyértelmű válasz Chambers korábbi indulatos kirohanására, még úgy is, hogy Layton leendő partnereket név szerint nem említ.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A VCE szándékai szerint az év folyamán előre konfigurált, adott felhasználási területeket célzó célgépeket, “application-in-a-box” megoldásokat is kínál majd a termékcsaládban. Arról egyelőre nincs információ, hogy a (szintén EMC-VMware-birodalomhoz tartozó) Pivotalon kívül erről melyik beszállítókkal tárgyalnak, de Layton szerint az érdeklődés váratlanul élénk.

A “sima” Vblockhoz kapcsolódó újdonság, hogy mostantól a tavaly bejelentett Vblock 540-et és 740-et is szállítja a VCE.

Bővíthetőség ezres nagyságrendben

A VCE eddigi gyakorlatától eltérő irányt mutat a Vscale Architecture névre keresztelt megközelítés is. A bejelentés szerint ez rendkívül rugalmas skálázhatóságot fog nyújtani, és a Vblock építőelemeket akár ezres nagyságrendben is lehet majd kombinálni, ha a felhasználási terület ezt megkívánja. A vegyesvállalat azt is bejelentette, hogy hardveres oldalról a VMware piacra lépési partnere lesz annak közeljövőben megjelenő, hiperskálázható és a legnagyobb ügyfelek igényeihez igazított EVO:RACK integrált infrastruktúra-megoldásában is. Ebben a VMware szoftveres oldalról a rack szintű felügyeleti eszközökön túl teljes vCloud csomagot, Virtual SAN-t és NSX-et fog kínálni, és a rendszert úgy tervezték, hogy beüzemelését akár két óra alatt is meg lehessen valósítani. Az EVO:RACK menedzsment szintű specifikációit a VMware az Open Compute Project révén a közösbe is bedobta.

Szintén a bővíthetőség jegyében a Vblock termékekhez hasonlóan előre tesztelt és validált hardverkiegészítőket is forgalomba hoz a VCE, Technology Extensions néven. Ezeket a számítási és/vagy tárolókapacitás növelésére lehet majd használni, előbbit a Cisco UCS (Unified Computing System), utóbbit az EMC Isilon és XtremIO fedik le.

Az új, skáláztóságot előtérbe helyező szemléletet a VCE szoftveres oldalról is megtámogatja, a Vision Intelligent Operations 3.0-s verziójával. A vállalat szerint az ügyfelek ezzel hatékonyan és könnyen kezelhető logikai egységekbe szervezhetik a nagyszámú építőelemből összeálló rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról