Szerző: Koi Tamás

2015. március 12. 15:30

Minden előfizetőjének 4G-t ad a Telenor

Minden előfizetője számára hozzáférést ad a 4G-s mobilnet-hálózathoz a Telenor Magyarország, mely a 4G/LTE hálózatának egy részét egy nemrég létrejött megállapodásnak köszönhetően a Magyar Telekommal közösen üzemelteti.

Márciustól tarifacsomagtól függetlenül minden előfizetője számára hozzáférést ad a több éve bevezetett Hipernet márkanév alatt kínált 4G-s hálózathoz a Telenor Magyarország. A cég közleménye szerint a változást követően a letöltési sávszélesség-értékek továbbra is a díjcsomagban meghatározott szerint alakulnak majd, a bővítés révén azonban az ügyfelek az ország olyan területein is hozzáférhetnek a mobil szélessávú hálózathoz, ahol eddig nem, vagy csak jóval gyengébb minőségű szolgáltatás volt elérhető.

A 4G-s hozzáférésnek természetesen továbbra is előfeltétele, hogy az ügyél 4G-képes eszközt használjon, a Telenor választékában található terminálok túlnyomó része azonban már ilyen. A szolgáltató közleménye szerint a kínálatban jelenleg közel 30-féle 4G-s eszköz található, melyhez adott esetben új SIM-et is be kell szereznie az előfizetőnek - a cserét díjmentesen biztosítja a szolgáltató az ügyfelek számára.

A Telenor az országban másodikként indított kereskedelmi 4G/LTE-szolgáltatást, ám tavaly októberig vezette a sebességversenyt a Magyar Telekommal szemben. Az átviteli kapacitás végül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi frekvenciapályázatának lezárását követően egyenlítődött ki, ettől az időponttól mindkét hálózatban a maximálisan elérhető sávszélesség 150 Mbps lett.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két társaság februárban jelentette be, hogy a tavaly elnyert frekvenciablokkok egy részére kölcsönös haszonbérleti szerződést kötöttek, melyet jóvá hagyott a hírközlési hatóság. A megállapodásnak köszönhetően a 4G/LTE hálózatok sávszélessége mindkét cégnél egységesen az említett 150 Mbps-re nőtt, az éppen használt frekvenciablokkoktól függetlenül. A közös kapacitásnövelés egyben megteremtette annak lehetőségét, hogy a két cég gyakorlatilag minden ügyfele számára hozzáférést nyújtson az új generációs hálózathoz anélkül, hogy a megnövekedett terhelés kapacitásproblémákat okozna.

A Magyar Telekom az ügyfélkör nagy része számára már korábban engedélyezte a 4G-hálózat használatát, a magenta színű operátor emellett várhatóan a napokban az előre fizető (feltöltőkártyás) ügyfeleknél is bekapcsolja a gyorsabb szolgáltatást. A Telenor és a Telekom 4G-s ügyfelei a tervek szerint az év végére az ország területének 95, illetve 97 százalékán érhetik majd el a gyors szélessávú hálózatot (kültéri lakossági lefedettség).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról