Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 9. 14:15

Multi-különadó: 25%-os teher az Egyesült Királyságban

Választási kampány van az Egyesült Királyságban, talán leginkább ennek köszönhető, hogy az érintett cégek nem tudták kilobbizni az új adónem elvetését a pénzügyminiszternél. Hetek kérdése és jön az új, multikra kivetett drákói adó.

Tényleg bevezeti a korábban bejelentett "Google-adót" a brit kormány. Az új adónem már része az új költségvetési törvénynek, amelyet napokon belül elfogadhat a királyság parlamentje - tudta meg a Sunday Times. Az új adó drasztikusan egyszerűen csökkenti az adóoptimalizáló multik mozgásterét és kényszeríti azokat a társasági adó megfizetésére.

Jön, jön, jön!

Az új adót még decemberben jelentette be a brit pénzügyminiszter, George Osborne. "Ma bevezetünk egy 25 százalékos adót a multinacionális cégek által az Egyesült Királyságban végzett működés nyomán generált profitra, amelyet mesterségesen visznek ki az országból" - mondta akkor beszédében Osborne. "Ez nem fair a többi brit vállalkozással szemben, és nem fair a brit néppel szemben sem. Az üzenetem konzisztens és tiszta. Alacsony, de befizetésre kerülő adók."

Az akkor nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit költségvetés az új, "Google-adó" néven emlegetett intézkedéstől öt év alatt mintegy 1 milliárd font többletbevételt remél. Az új terhet a tervezet szerint olyan cégek fizetnék meg, amelyek eddig magas forgalom mellett elenyésző adót fizettek be, mivel különböző kiskapukat kihasználva a profitot több lépcsőben kimentik az országból, jellemzően a karibi adóparadicsomokba.

Ez a gyakorlat egyébként egész Európában súlyos problémát okoz, számtalan amerikai nagyvállalat (Amazon, Google, Facebook, Apple, de a Starbucks és egyéb cégek is) aktívan kihasználják az európai országok eltérő adózási szabályait és elképesztő sikerrel optimalizálják a társasági adóra vonatkozó adókulcsot - gyakorlatilag nulla közelébe. A Google saját adatai szerint például 17 milliárd eurós európai bevétele után parányi, 27,7 millió euró társasági adót fizetett be. A problémát itt már bemutattuk részletesen, az EU által az ügyben indított vizsgálatról pedig itt számoltunk be.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A brit "Google-adó" a gyakorlatot úgy szüntetné meg, hogy az általános társasági adónál (20%) magasabb adót vet ki az ilyen cégekre, ezzel gyakorlatilag arra kényszeríti a vállalatokat, hogy a helyben szerzett profitot az országban adózzák le, az alacsonyabb, általános profitadó mellett. Nagy kérdés természetesen, hogy a kampányfogásnak sem utolsó intézkedés beválik-e. A brit lapok által megszólaltatott pénzügyi szakemberek szerint ugyanis a nemzetközi adórendszert nem lehet egyoldalúan átalakítani, a kettős adózás elkerüléséről szóló kétoldalú egyezményeket a most bevezetett büntetőadó nem írja felül. Márpedig akaratlanul ugyan, de a kiskapukat is pontosan ezek az egyezmények hozták létre.

A válasz sem marad el

Nem meglepő, hogy a cégek érdekképviselete, a National Foreign Trade Council a lépést elítélő közleményt adott ki. Az NFTC a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő lobbicsoport, tagjai között szerepel a Google, az eBay és a Microsoft is. A testület közleményében figyelmeztetett, hogy az új adó elriaszthatja a vállalatokat, amelyek így a befektetések visszavágásával, sőt, akár a jelenlétük megszüntetésével is válaszolhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról