Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 6. 17:40

Vállalati flash-tömböt jelentett be a Sandisk

Hosszas készülődés után végre piacra dobta első nagyvállalati tárolótömbjét a Sandisk. Az InfiniFlash névre keresztelt család kizárólag SSD-ket használ, a gyártó a nagy IO-igényű adatfeldolgozáshoz ajánlja.

A Sandisk a flash-meghajtók egyik legnagyobb gyártója a világon, mégis sokéves tétlenség után lép be a nagyvállalati flash-tárolók igen jövedelmező piacára. A cég most, hosszas tétlenség, majd fejetlenség, végül a FusionIO megvásárlása után végre bemutatta saját termékcsaládját, az egyelőre háromtagú InfiniFlash tömböt. A moduláris tömbök maximum fél petabájt (512 terabájt) kapacitást fogadnak, 3U magas szabványos házban. A gyártó specifikációja szerint a csúcskiszereléssel elérhető a másodpercenkénti egymillió I/O művelet, egy ezredmásodperces késleltetés mellett. A céges hálózathoz a tároló nyolc SAS 2.0 portot kínál.

Az InfiniFlash nem tipikus SSD egységeket használ, hanem egyedi csatolót használó kártyákat, ezeken ülnek a flash-modulok. A gyártó szerint a kártyák akár menet közben is kihúzhatóak és cserélhetőek (hot swap), igaz, ezt a legtöbb vállalati szintű tároló tudja. Az SSD-nél jóval nagyobb méretű kártyák egyenként 8 terabájtos kapacitással rendelkeznek, a legnagyobb kiszerelés 64 ilyen kártyát használ.

Az ilyen tárolókon futó minőségi szoftver legalább annyira fontos, mint a hardver, a Sandisk azonban a vásárlóra bízza ennek kiválasztását. Az InfiniFlash három "ízben" érhető el: az IF100 gyakorlatilag csak hardver, OEM-ek és egyedi szoftverplatformot használó cégek számára (tipikusan a nagyon online szolgáltatások backendjéhez). Az IF100-hoz a Sandisk SDK-t és API-t kínál, de a vásárlónak szabad keze van mindenben. Ha a megrendelőnek nincs saját szoftver fejlesztésére kapacitása, akkor az IF500 és az IF700 a megoldás, előbbi Ceph-alapon kínál skálázódó blokk- és objektumtárolót, utóbbi a FusionIO-val megszerzett ION Accelerator szoftvert használja, blokktárolóként, üzleti alkalmazások alá.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Sandisk lemaradt a vállalati flash-tárolók első (startupok által indított) és második (nagy IT-beszállítók nevével fémjelzett) hullámáról is, egy ásza azonban maradt a későn lépő cégnek, az árazás. A most bemutatott rendszerek használatban gigabájtonként egy dollár alatti fajlagos kapacitást kínálnak (tömörítés-deduplikálás nélkül 2 dollár alatti ez az érték). A gyártó roppant határozott, Sumit Sadana, a Sandisk stratégiai vezérigazgatója elmondta, hogy a Sandisk "nagyon izgatott, hogy az első all-flash tárolóját piacra dobhatta egy olyan termék formájában, amely újradefiniálja a terméket és a cég reményei szerint a flash-t a big data típusú felhasználásra tömegesen felhasználhatóvá teszi. Azzal, hogy az InfiniFlash-t 2 dollár/gigabájt alatti áron kínáljuk, megváltoztatjuk az iparági dinamikát és beindítjuk a flash széleskörű adoptációját a hyperscale és nagyvállalati feladatok alatt."

A Sandisk helyesen látja, a vállalati flash-tömbök gyengéje valóban a rendkívül magas ár/kapacitás, ezért bár a legtöbb cég egyes, különösen I/O-érzékeny feladatokra már használ ilyen tárolókat valamilyen formában, azok túlnyomó része még mindig hagyományos, tányéros merevlemezeket használ.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.