Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 6. 11:56

Ősszel ostromolja meg a nappalit a Valve

Egy sereg Steam Machine-nal, véglegesített Steam kontrollerrel, streaming box-szal és az ingyenes Source 2 motorral tarolt a Valve az idei Game Developers Conference-en. A vállalat nappaliba szánt gamer PC-inek megjelenését idén őszre ígéri.

Gyors egymásutánban a Mobile World Congressen és a Game Developers Conference-en is elsütött néhány fontos bejelentést a Valve. A cég MWC-n bemutatott, a HTC-vel közösen készített, Vive nevű VR-szemüvegét valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, a vállalatnak a GDC-re is bőven maradt még újdonság a tarsolyában.

Megkésve bár, de törve nem, érkeznek a Steam Machine-ok

Ilyen például a várva várt Steam Machine PC-k intézménye: a különböző gyártókkal együttműködésben készített, nappaliba szánt kompakt játékos PC-kből a vállalat a kiállításon egy egész sort, pontosan 14-et mutatott be - ráadásul azok ígérete szerint már ősszel kaphatók lesznek. A gyártópartnerek között az ASUS-tól a Digital Stormon, Falcon Northwesten és az Alienware-en át, egészen a Gigabyte-ig számos cég ott van, belépőkategóriás modelljeik ára jellemzően 450 dollár környékéről indul, a felső határ pedig a csillagos ég, az Origin Omega modell például akár 5000 dollárig vagy tovább is feltornázható, Intel Core i7-4770K processzorral, három Nvidia GeForce GTX 980 videokártyával, 32 gigabájt RAM-mal és 14 terabájt belső tárhellyel.

Az ASUS-féle Steam Machine

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Steam Machine-ok kapcsán az egyes hardvereknél jóval fontosabb, a Steam OS megjelenése - a Linux alapú rendszert övező hallgatás miatt sokan azt gondolták, a Valve letett a projektről. A szoftver úgy látszik él és virul, és ha minden jól megy ősszel már találkozhatunk is vele a kompakt játékgépeken. A rendszer esetében egészen pontosan egy Debian forkról van szó, amely jelenleg a 153-as frissítésnél jár, driverek terén némi lemaradással: az AMD illesztőprogramjának 14.9-es, az Nvidia szoftverének 343.22-es verziójával érkezik. Ez persze az őszi startig még sokat változhat.

A sokféle prototípust megért Steam kontroller is elnyerte végleges formáját: a két kerek touchpad alatt végül jobb oldalon az ismert XYAB gombok, bal oldalon pedig egy analóg kar kapott helyet. A baloldali érintőpadon egy kereszt alakú süllyesztett rész is található. A vezeték nélküli kontroller várhatóan az összes frissen bejelentett Steam Machine-hoz jár majd, megjelenésére szintén ősszel számíthatunk. A Valve továbbá egy Steam Link nevű hardvert is bejelentett: az apró doboz a PC-s tartalmakat hivatott vezeték nélkül tévére streamelni, akár 1080p felbontással és 60 hertzes frissítéssel. Természetesen a Linkkel is használhatók a vállalat kontrollerei. Az eszköz Windows, OS X és Steam OS rendszerekkel is kompatibilis, és 50 dollárért lesz megvásárolható.

Ingyenes Source 2 és Unity 5

Mindezek mellett a fejlesztőcég Source 2 motorjáról is lerántotta a leplet. A népszerű, többek között a legendás Half-Life 2-ben is használt Source motor utódját a fejlesztők ingyenesen vehetik igénybe, továbbá Vulkan-kompatibilitást is kap. Utóbbi 3D grafikai API-val (amely nemrég még Next Generation OpenGL néven futott) cég szerint a legújabb grafikus hardverek teljes mértékben kihasználhatók. A Source 2 nem csak a profikat célozza, azzal az ígéretek szerint modkészítők és játékosok is könnyen boldogulnak majd, saját tartalmaik előállításakor. A motor pontos megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen.

A konferencián nem a Source 2 volt az egyetlen jó hír a fejlesztők számára, ugyanis a Valve mellett a Unity Technologies is bejelentette motorjának legújabb verzióját, a Unity 5-öt. A platform a fentiekhez hasonlóan ingyenesen lesz elérhető (legalábbis az alapcsomag) ráadásul számos újítást ígér, többek között erősen feljavított grafikai képességeket, illetve továbbfejlesztett, valósághű fizikai szimulációkat. A professional verzióért 70 dollárt kell kicsengetni, illetve további, fizetős kiegészítőcsomagok is kaphatók lesznek hozzá.

A bejelentések fényében úgy látszik tehát, a Valve korántsem tett le a Steam ökoszisztéma kiterjesztésével kapcsolatos terveiről. Bár a Steam OS még messze nem száz százalékos, a vállalatnak őszig még van ideje dolgozni rajta - az elsődleges kérdést a platformmal kapcsolatban ugyanakkor az jelenti, a játékfejlesztők mekkora potenciált látnak majd benne, megjelenik-e rá elegendő tartalom. Ezt a félelmet igyekszik eloszlatni a Steam Store most futó akciója, amely a SteamOS-kompatibilis játékokra ad számottevő kedvezményt. A kiterjedt windowsos támogatás mindenesetre akár a Debian fork nélkül is életképessé teheti a Steam Machine-ok által felvázolt nappaliba szánt PC-k koncepcióját - főleg ha az immár véglegesített Steam kontroller elfogadható alternatívának bizonyul az egér-billentyűzet kombóhoz szokott PC-s játékosok számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról