Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 3. 12:50

Három családra bomlik az Intel Atom

Kegyetlenül megvágott processzorokkal célozza a mobilos-tabletes piac legalját az Intel. A SoFIA-kezdeményezés beérett, a kínai gyártók által rajzolt, x86-os, TSMC-nél gyártott lapkákkal öntené el a vállalat a 100 dollár alatti tabletek szegmensét.

Gyümölcsözőre fordult az Intel új tabletes-telefonos stratégiája, ennek alkalmából a gyártó egy új nevezéktant vezetett be az Atom márkanév alá tartozó processzorok esetében. A felosztás szorosan követi a Core sorozat i3-i5-i7 kategóriáit, a belépő szintet az Atom x3 képezi, feljebb pedig az x5 és x7 érkezik. Első körben a vállalat az x3-as processzorokat dobja piacra, a két felsőbb teljesítményosztály várhatóan még ebben a félévben piacra kerül.

Idén már érdemi bevételt és alacsonyabb veszteségeket vár az Atom családtól az Intel, a cég korábban már egyértelművé tette, hogy az eddig ingyen osztogatott processzorok üzleti modelljét nem tartja fenntarthatónak. Nem csoda, a stratégia tavaly négymilliárdos mínuszt termelt, nulla bevétel mellett. Az új stratégia: tényleg olcsó és olcsón gyártható, csak a szükségeset tartalmazó processzorokkal lefedni a piac alját, a prémium szegmensben pedig csúcskategóriás lapkákkal hódítani.

Atom x3, a diverzitás csúcsa

Árban, teljesítményben és tudásban is a portfólió legalját képezi az x3-as család, amely az egységes név ellenére igen vegyes csapatot jelent, így a vásárlók informálását egyáltalán nem segíti. Ez a család az Intel SoFIA projektjének eredménye, a vállalat ezekhez a processzorokhoz csak a processzormagok és néhány egyéb elem (például a modem) szellemi tulajdonával (IP - intellectual property) járul hozzá, az integrációt és a gyártást is bevont partnerek végzik.

A jelenleg elérhető három x3-as lapka csak néhány dologban hasonlít egymásra: mindegyik a Silvermont (Bay Trail generációs) processzormagokat használja és valamelyik bérgyártó (nagy valószínűséggel a TSMC) 28 nanométeres eljárásán készül. A három lapka CPU-magjainak száma, órajele, a felhasznált GPU és az integrált rádiós modem, valamint a memóriavezérlő is széles szórást mutat, így érdemes nagyon odafigyelni vásárlás előtt, hogy pontosan melyik Atom x3 is dolgozik az adott tabletben vagy telefonban.

A legszerényebb modell az x3-C3130, amely két processzormagot kapott, 1 GHz-es órajellel. A grafikus egység szerepében pedig a minden tekintetben őskövületnek számító, ARM-tól licencelt Mali-400 dolgozik, MP2-es kiszerelésben. Ez a GPU 2011-ben sem számított kiugróan gyorsnak, értelmezhetetlen, hogy az Intel ennek használatára fanyalodott. A memóriavezérlő LPDDR2-es szabványt ismer és egyetlen 32 bites csatornát kínál. A processzor az Intel 3G-s modemjével dolgozik, maximális sebessége 21 megabit. A pusztítóan gyenge specifikációknak oka van: ezt a lapkát a legeslegolcsóbb, 75 dollár alatti eszközökbe szánja az Intel.

Egyel feljebb lépve a Rockchip-együttműködés gyümölcse, az x3-C3230RK trónol (igen, az RK a partnerre utal). A kifejezetten a kínai és távol-keleti piacok igényei szerint tervezett processzor 1,2 GHz-re emeli az órajelet és négyre a magok számát. A GPU modernebb nem, de erősebb azért lett, a Mali-450 már MP4-es kiszerelésben dolgozik. Az Intel-féle rádiós egység a specifikációk szerint azonos képességű, mint a belépő modell. Ez a processzor a 75-150 dolláros piac alját célozza.

Helyszíni fotónk az Intel barcelonai standjáról

A csúcs-x3 szerepét az x3-C3440 tölti be, ami az Intel újabb fejlesztésű rádiós egysége révén már ismeri az LTE technológiát is. Ez a modul egyszerre támogatja a legtöbb globális rádiós kommunikációs szabványt, a 42 megabites HSPA-tól a Cat 6-os LTE-ig és a különleges kínai rádiós frekvenciákig. A lapka szintén négymagos, órajele már elfogadható 1,4 GHz, a mellékelt GPU pedig szó szerint éveket lép előre: a szintén az ARM-tól licencelt Mali-T720 MP2 a harmadik generációs Midgard architektúrát használja, képességeiben és teljesítményében is megüti az elfogadható szintet. A lapkát az Intel a tabletek mellett telefonokhoz is kínálja, a megcélzott árszegmens teteje 200-250 dollár, vagyis nagyjából a Snapdragon 400-as processzorokkal állítható szembe.

14 nanométeres Atom - hamarosan

Feljebb lépve a létrán következnek az x5-ös és x7-es lapkák - illetve következnének, azokat ugyanis az Intel egyelőre nem dobja piacra. A jelenlegi termékterv szerint az első félév végén, második félév elején várható a Cherry Trail platformhoz tartozó chipekre épülő termékek piaci rajtja, ekkora fut fel a 14 nanométeres Atomok tömegtermelése. Az x3-mal ellentétben ezek a processzorok már a piac közepét és tetejét célozzák, ennek megfelelő árcédulával és teljesítménnyel. Ez a két család valóban roppant ígéretes, az Intel ugyanis egyszerre cseréli most a mikroarchitektúrát és a gyártástechnológiát is, ami várhatóan komoly előrelépést hoz mind teljesítmény, mind fogyasztás tekintetében. Az Intel már több gyártóval is megállapodott, az ASUS, az Acer, a Lenovo, a Dell, a Toshiba és a HP műhelyében is készülnek már a Cherry Trailre épülő eszközök.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fenti szegmentációs diagram szerint az x5-ös modellek a 200-250 dolláros termékeket célozzák, az x7 pedig már közvetlenül a Core M processzorok alatt foglal helyet a portfólióban és tabletes piaci értelemben bőven belenyúlik a teljesítményorientált termékek piacára. Az x5 és az x7 közös jellemzője, hogy nem tartalmaz integrált modemet, azt a termék előállítójának külön kell megvásárolnia.

Fontos megjegyezni, hogy míg az x3-as processzorok elsősorban Androidra fókuszálnak és csak később jöhet esetlen Windows támogatás, az x5-x7 esetében a két operációs rendszer egyenrangú, teljeskörű támogatásban részesül. A reménykedőket gyorsan lehűtjük, az atomos, x86-os Windows 10-re vonatkozóan a Microsoft üzleti stratégiája egyértelmű: 8 hüvelyk alatt a rendszernek nem része a desktop (Win32-es) környezet, így a dokkolva asztali géppé váló windowsos telefon víziója nem fog megvalósulni.

De mi hajtja?

Az Intel most közzé tette a Cherry Trail blokkdiagramját is. Eszerint a négymagos lapka kétszer kétmagos klaszterekbe rendezi a CPU-kat, mindegyik fürt egy megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. A memóriavezérlő két, 64 bites csatornát biztosít, és LPDDR3 vagy DDR3L szabványt támogat. A grafikus egység a várakozásoknak megfelelően az Intel Gen8 architektúrát használja, a beépített fix funkciós videofeldolgozó egységgel együtt. A diagramm szerint a lapka dedikált biztonsági alrendszert is kapott.

A belső videós kimenet maximum 2K-s felbontású kijelzőket támogat, a külső kijelző viszont lehet akár 4K is, igaz, ilyenkor a képfrissítés 30 FPS-re esik. A lapka minden, a beágyazott rendszereknél szokásos IO-szabványt támogat, van USB (HSIC, 2.0  és 3.0 kiadásban is), I2C, PCI Express, valamint eMMC (4.51-es verzió).

A közzétett diagramm szerint az x5 és x7 a cég XMM 726X modemjeivel párosítható, de minden bizonnyal kompatibilis lesz az év második felére ígért XMM 7360-as egységgel is. Ez egy harmadik generációs LTE-implementáció, amely elméleti maximális sebességben 450/150 megabitet kínál (le és fel). A modem 29 különböző LTE-sávot támogat, funkciói között pedig a dual-SIM és a VoLTE (voice over LTE) is megtalálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról