Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 2. 17:05

Egyesül az NXP és a Freescale

Jelentős, éves szinten akár félmilliárd dolláros költségcsökkentést is hozhat az egyesülés a két, egyesülő vállalat vezetése szerint. A közösen kiszolgált piacokon a fejlesztés összehangolása, a komplementer területeken pedig a kínált portfólió kiteljesedése hoz majd a konyhára.

Felvásárolja amerikai versenytársát a holland NXP - jelentette be a két vállalat ma. A Freescale részvényesei 11,8 milliárd dollárnak megfelelő készpénzt és NXP-részvényt kapnak a tranzakció során, ez több, mint 50 százalékos prémiumot jelent a vállalat elmúlt egy éves átlagos piaci értékeléséhez képest. A közlemény szerint az egyesülés azonnali költségmegtakarítást hoz, a párhuzamos fejlesztések és egyéb redundancia kiiktatása révén. Az első teljes évre 200 millió dollár, hosszabb távon pedig évi 500 milliós megtakarítást vizionál a két vállalat, elsősorban ez a racionalizálás indokolja a most bejelentett egyesülést.

Mit kombinálnak?

A Freescale és az NXP az úgynevezett vegyes (digitális és analóg) áramköröket kombináló processzorok piacán mozog, közös terület az autóipari beszállítás, ahol mindkét vállalat komoly pozíciókat épített ki. Az egyesülés a piaci stratégiát is átírja majd, a bejelentés szerint a két portfólió több ponton ki tudja egészíteni egymást, így a jelenleginél teljesebb megoldásokat szállíthat a gyártó, vagyis egy szerződéssel több, egymással jól együttműködő lapkát is értékesíthet a cég.

Feloldódik a Freescale a holland gyártóban.

A chipgyártás központi logikája a méretgazdaságosság: egységnyi kutatás-fejlesztésből maximális volument kihozni, így oszlanak meg a költségek és lehet rendkívül olcsó egy-egy processzor. Ez természetesen a konszolidáció felé hajtja a szereplőket, egyesülés vagy egymás piacának agresszív meghódítása is járható útnak számít. Az Intel hagyományosan a második utat járja (ahogy a Qualcomm is egyébként), az NXP és a Freescale most a közös együttélés mellett döntött.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az NXP chipjei rengeteg helyen megtalálhatóak, a vállalat beszállítója a már említett autóipar mellett az azonosítási, rádiós, világítástechnikai, ipari, mobiltelefonos és más iparágaknak is. A cég például fontos szereplő az NFC chipek piacán, a Sony mellett a szabvány egyik legnagyobb támogatója (terjedésének pedig nagy nyertese). A Freescale (amely egykor a Motorola félvezetőipari szárnyát alkotta) hasonlóképp rendkívül szerteágazó portfólióval rendelkezik, a különböző jelfeldolgozó egységek és dedikált processzorok a hálózati eszközöktől az autóiparig számtalan helyen megtalálhatóak. A cég különösen jól teljesít a rádiófrekvenciás félvezetők (RF-semiconductors) piacon, ahol mintegy 60 százalékos részesedéssel bír.

A bejelentést szerint az egyesülés az év második felében zárulhat le hivatalosan, azt a két cég igazgatótanácsa már elfogadta, a részvényesek hivatalos döntésére és a különböző versenyügyi hatóságok beleegyezésére még várni kell.. A felvásárlást az NXP különböző forrásokból finanszírozza: 1 milliárdot a rendelkezésre álló készpénzállományból, 1 milliárdot hitelből, a fennmaradó részt pedig 115 millió új részvény kibocsátásával. A tranzakciót követően a jelenlegi Freescale-részvényesek az új vállalat 32 százalékát birtokolják majd. A két félvezetőgyártó egyesülésével keletkező új cég megtartja az NXP nevet és menedzsmentet, bevételét tekintve a nyolcadik legnagyobb chipgyártó lesz a világon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról