Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 2. 11:35

Qualcomm: célegyenesben a saját 64 bites mag

Elkezdett beszélni a következő generációs processzorairól a Qualcomm. A héten zajló barcelonai Mobile World Congressen a cég bejelentette új Zeroth hardverplatformját, amely egy vadonatúj fejlesztés, a Kryo magokat használó Snapdragon 820 köré épül.

Bejelentette új hardverplatformját a Qualcomm. A Zeroth kódnéven készülő lapkakészlet központi eleme a Snapdragon 820 lesz, amelyet az idei csúcsmodellekben dolgozó Snapdragon 810 utódjának szán a gyártó. A lapka az ARM Holdings-tól licencelt magokat saját fejlesztésű, Kryo kódnevű egységekre cseréli, ezek a Qualcomm első saját, 64 bites magjai lesznek. A processzor gyártása 2015 második felében indul, így termékekben várhatóan pont egy év múlva, a következő MWC-n tűnik majd fel.

Mit tudunk?

A vállalat közlése szerint a Snapdragon 820 "csúcstechnológiás FinFET" tranzisztorokat használ majd, tehát kizárásos alapon a TSMC 16 nanométeres vagy a Samsung 14 nanométeres eljárásán készülhet majd. A Qualcomm partnere hosszú ideje a TSMC, a dél-koreaiak új technológiája azonban roppant versenyképes, elképzelhető, hogy a bérgyártó Samsung az Apple mellé a Qualcommot is megszerzi megrendelőnek.

A Kryo magokról a cég egyelőre szintén nagyon keveset árult el. Annyi bizonyos, hogy az egységek az ARM Holdings-tól licencelt Cortex-sorozatú magokat váltják és egészében a Qualcomm saját fejlesztései. A Kryo az ARMv8-as utasításarchitektúrát használja, ezzel a Qualcomm felkapaszkodik a saját maggal rendelkező cégek listájára az úttörő Apple, az ARM és az Nvidia mögé (a szerveres piacon az AppliedMicro, a Cavium és a Broadcom is rendelkezik saját ARMv8-as magokkal).

Az úttörő Apple-re való hivatkozás nem véletlen: az iparági források szerint a vállalat a teljes ágazatot megdöbbentette, amikor 2013 szeptemberében bemutatta első ARMv8-as processzorát, a Cyclone magokat használó Apple A7-et. A meglepetésre jellemző, hogy ekkor a Qualcommnak még tervben sem volt 64 bites (ARMv8-as) processzora, a cég akkori termékterveiben még 3-5 éves távlatban is a Krait-utódok, 32 bites, ARMv7-es magok szerepeltek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Kryo fejlesztése így szó szerint a Cyclone bejelentésekor rajtolt, a fejlesztés pedig azóta is gőzerővel folyik. A Qualcomm a saját architektúra elkészítéséig az ARM-tól licencelt 64 bites magokat kényszerűségből (ezek dolgoznak a Snapdragon 810-es sorozatban), a 820-ra azonban elkészül a Kryo is. Ez mindenképp hatalmas fegyvertény, 2-2,5 év alatt jutott a cég a nullától a gyártásig, ez chipgyártásban fantasztikusan gyors átfutásnak számít, különösen annak fényében, hogy az új utasításarchitektúra miatt a mag minden részegységét alapjaiban át kellett tervezni.

Ujjlenyomat, az új innovációs front

A Qualcomm egy másik fejlesztéséről is beszélt, a cég Snapdragon Sense ID az ujjlenyomat-olvasásban hozna újdonságot, nevének megfelelően kizárólag Snapdragon processzorok mellé. A Sense ID érdekessége, hogy nem a ma elterjedt nagyfelbontású kapacitív leolvasót használja, hanem ultrahangos letapogatással vizsgálja az ujjbegyet. A cég állítása szerint a technológia még nagyobb felbontásra képes, miközben kevésbé érzékeny a nedvességre és a koszra. A megoldás másik előnye, hogy az érzékelőnek nem kell az eszköz felszínén lennie, működik üveg és zafír rétegen illetve műanyag és fém készülékházon keresztül is.

A Sense ID-t a gyártópartnerek Snapdragon 810 és 425 processzorok mellé rendelhetik, de a megoldás kompatibilis lesz az összes következő generációs 400, 600 és 800 sorozatú Snapdragonnal. A bejelentés szerint már az év második felében megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban az első Sense ID-s modellek, így várhatóan az őszi modellfrissítésekkel több telefonba is bekerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról