Szerző: Voith Hunor

2015. március 2. 12:08

Két új középkategóriás Lumia a Microsofttól

Csak két új telefont mutattott be a Microsoft a hétfőn reggel, Barcelonában tartott sajtótájékoztatóján. A Lumia 640 és nagyobb kijelzővel szerelt, de tudásában - a kamerát leszámítva - megegyező 640 XL is a középkategóriában indul versenybe. A vállalat tehát abban a szegmensben próbálja tolni a Windows Phone szekerét, ahol az elmúlt hónapkban legalább némi sikert tudott elérni a platformmal.

Másfél hónappal a belépő szintű Lumia 435 és 532 piacra dobása után, az előzetes várakozásoknak megfelelően mindössze két új telefont mutatott be a Microsoft ma reggel tartott MWC-s sajtótájékoztatóján. A Lumia 640 és 640 XL egyaránt a középkategóriás modellek, előbbi a 630-at és a 635-öt, utóbbi az 1320-at fogja leváltani – sajnos új, a Windows 10-zel érkező csúcsmodellekről egy szó sem esett, a Microsoft láthatóan abban az árkategóriában erősít tovább, ahol a Windows Phone eredményeket tud felmutatni.

Mindkét telefon azonos hardveres alapokra építkezik, a Qualcomm Snapdragon 400, négy, 1,2 gigahertzen hajtott Cortex-A7 magot tartalmazó processzor mellé 1 gigabájt memória és 8 gigabájtos háttértár tartozik, utóbbi egy legfeljebb 128 gigabájtos microSD kártyával tovább bővíthető. A kisebb, 640-es modell 5 hüvelykes, 1280x720 képpont felbontású (294 PPI-os) IPS panelt kapott, az XL kijelzője viszont 5,7 hüvelykes – igaz, szintén 720p felbontással, 259 PPI-os képpontsűrűséggel. Mindkét kijelzőt Gorilla Glass 3 borítás védi a sérülésektől. A Lumia 640 141,3x72,2x8,85 milliméter és 145 grammot nyom, nagyobb testvére 157,9x81,5x9 milliméteres házban kapott helyet és 171 grammos. Az XL-be nagyobb kapacitású, 3000 mAh-s akkumulátor is fért, szemben a 640-es 2500 mAh-s telepével.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kijelzők és az eszközök méretén, tömegén felül ( az egyetlen lényeges különbség a két telefon között az általuk használt kameramodulokban van, melyek nagy előrelépésnek számítanak a szerény ebb képességű elődökhöz képest. A Lumia 640 hátlapi kamerája 8 megapixeles érzékelőt kapott 28 mm-es, f/2.2-es lencsével és LED-es vakuval, az előlapi modul pedig széles látószögű, 1 megapixeles felbontással. A 640 XL-be már 13 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi érzékelőt pakoltak – mindkét telefon képes 1080p-s videók rögzítésére 30 képkocka/másodperc sebesség mellett.

Logikusabb elnevezés, Office 365 előfizetés

A Microsoft az új telefonokkal szerencsére szakított a vásárlók összezavarására is alkalmas korábbi modellszámozással. Sokkal logikusabb egy lényegében azonos műszaki alapokra építkező és ugyanabban a kategóriában versenyző, csak nagyobb kijelzővel szerelt eszközt egyszerűen egy XL utótaggal jelölni, mint egy sokkal magasabb számmal – az 1320 ebből a szempontból nem volt túl jó választás, és a ténylegesnél jobb technikai színvonalat sugallt.

Szintén jó húzás, hogy a 640 és 640 XL vásárlói egy évig ingyen használhatják az Office 365 Personal változatát, amit a telefon mellett egy windowsos vagy OS X-es számítógépre és egy tabletre is telepíthetnek. A térítésmentes előfizetéshez 1 terabájt OneDrive online tárhely is jár. Az amerikai AT&T az itthoni telekomos megoldáshoz hasonlóan egy kis- és középvállalatoknak szóló üzleti Office 365 csomagot is kínál majd az új Lumiákkal együtt.

Mindkét eszközön Denim verziós Windows 8.1 fut, és természetesen frissíthetőek lesznek majd Windows 10-re is, sőt, a kísérletező kedvűek a Windows Insider programon keresztül az új operációs rendszer előzetesét is kipróbálhatják, az aktuális Technical Preview ugyanis a 640-et és a 640 XL-t is támogatja.

A Lumia 640 áprilistól lesz kapható fényes fehérben, ciánkékben és narancssárgában és matt feketében, a Lumia 640 XL pedig kicsit előbb, márciusban érkezik majd matt feketében, fehérben, ciánkékben és narancssárgában valamint fényes fehérben. Mindkettőből lesz egy és két SIM kártyás LTE-s valamint 3G-s változat, a kisebbik modell adók és illetékek nélküli ajánlott ára 139 (3G) és 159 (LTE) euró lesz, az XL pedig 189 és 219 eurós árszintekről fog indulni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról